Til Jeppe Kofod: Er det virkelig blevet sådan, at EU bare fører udenrigspolitik på Danmarks vegne?

Udenrigsminister Jeppe Kofod (foto: ft.dk)

EU’s højkommissær for udenrigspolitik, den spanske socialist Josep Borrell, har lige på EU’s vegne undsagt præsident Trumps fredsplan for Mellemøsten.

 

Det interessant i den forbindelse er ikke, at Borrell afviser den med det utopiske krav om, at palæstinenserne skal have hele Vestbredden. Det var blot, hvad der var at forvente fra den kant.

 

Det interessante er, at da han ikke kunne få lande som Østrig, Italien, Tjekkiet og Polen med på afvisningen på fællesskabets vegne, så formulerede han blot på egne vegne en afvisning på fællesskabets vegne.

 

Men kan han virkelig det?

 

Hermed tegner han jo med sin automatreaktion  også Danmark?

 

Er det virkelig dansk udenrigspolitik, at vi afviser Trumps fredsplan med den begrundelse, at palæstinenserne skal have Vestbredden i sin totalitet? Synspunktet er så radikalt og gnistrende utopisk, så det lige så godt kunne være et palæstinensisk partsindlæg.

 

Josep Borrell sagde, da han ultimo 2019 tog over efter sin forgænger, islamapologeten Federica Mogherini, at nu skulle EU til at tale magtens sprog.

 

Mogherini havde gjort forarbejdet, og nu ville han gå videre af det spor og sørge for, at EU i en udenrigspolitisk sammenhæng fik status af en stormagt.

 

Betyder Borrells anvendelse af magtens sprog i en udenrigspolitisk sammenhæng så, at vores sprog udenrigspolitisk herefter bliver afmagtens sprog? Hvorfor har Jeppe Kofod ikke protesteret imod, at Danmark af denne bureaukrat er blevet taget til indtægt for et så unuanceret og ukvalificeret synspunkt?

 

I Den Korte Avis af 5.2 rejser Lars Toftdahl Andersen i en kommentar spørgsmålet: Er det virkelig blevet sådan, at EU bare fører udenrigspolitik på Danmarks vegne uden at spørge om vores mening?

 

Det spørgsmål vil jeg gerne gøre til mit. Mener Jeppe Kofod og SD virkelig, at DKs interesser udenrigspolitisk forvaltes bedre af en EU bureaukrat uden gnist af folkeligt mandat end af det danske Folketing?

 

Svend Lindhardt

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…