Syv islamiske trossamfund er blevet undersøgt for rod i regnskaberne – to har fået penge fra Saudi-Arabien

Nørrebro i Købehavn: Imam ali Moskeen (Foto: Privat)

Taiba-moskéen og Det Islamiske Forbund har modtaget penge fra Saudi-Arabien.

 

De to islamiske trossamfund er blandt de syv trossamfund, der er undersøgt for rod i regnskaberne.

 

Alle syv er islamiske trossamfund. Det skriver Kristeligt Dagblad.

 

I 2018 måtte Kirkeministeriet således bede syv trossamfund om at aflevere nye regnskaber eller indsende supplerende oplysninger. Det er ”udvalgte trossamfunds oplysninger om donationer”, der ifølge Kirkeministeriet har vakt opsigt, og som har fået ministeriet til at reagere, skriver avisen.

 

Taiba-moskéen i Titangade på Nørrebro i København modtog i 2018 fem millioner kroner fra Saudi-Arabiens ambassade.

 

Eksempler på islamiske trossamfund

Kristeligt Dagblad har set nærmere på nogle af trossamfundene:

 

Det Islamiske Forbund i Danmark, der driver moské på Hejrevej i Københavns Nordvestkvarter, og som Kristeligt Dagblad i fredags kunne fortælle har fået 371.000 kroner fra den saudiske ambassade. Moskeens fundamentalistiske muslimske holdninger blev afsløret med skjult kamera i TV 2’s serie ”Moskéerne bag sløret”.

 

Også Foreningen Ahlul Bait, der driver Imam Ali Moskéen på Vibevej i København og ifølge Berlingske er tæt knyttet til det iranske shia-præstestyre, har været i Kirkeministeriets søgelys.

 

Ahlul Bait er kontroversiel, da det af dens vedtægter eksempelvis fremgår, at det iranske præstestyre skal godkende valget af foreningens formand. Imam Ali moskeen, der i tidligere vedtægter har beskrevet, hvordan den var ”underlagt” Irans åndelige leder ayatollah Ali Khamenei, modtog i 2018 2,2 millioner kroner i donationer, heraf fem større donationer fra anonyme bidragsydere, skriver avisen.

 

Dansk Tyrkisk Islamisk Stiftelse, der tæller 30 moskéer og er tæt knyttet til Diyanet – direktoratet for religiøse anliggender i Tyrkiet – har tilsvarende haft problemer med regnskabet.

 

Trossamfundet modtog 5,8 millioner kroner i donationer i 2018, fremgår det af et offentligt tilgængeligt regnskab.

 

De tyrkiske moskéer er kendt for at praktisere en relativt moderat udgave af islam, men er ifølge eksperter afhængige af den tyrkiske stat og politisk tro over for præsident Recep Tayyip Erdogan.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…