Som beskæftigelsesminister beskar Mette F. hårdt antallet af førtidspensionister – nu stiger antallet voldsomt

Colourbox

I 2012 fremlagde Helle Thornings regering en reform af førtidspensionen. Antallet af nye førtidspensionister skulle beskæres stærkt. Unge mennesker skulle i princippet slet ikke på førtidspension.

 

Reformen betød, at antallet af nye førtidspensionister faldt. Fra 18.000 i 2008 til 6000 i 2014.

 

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen var den minister, der gennemførte reformen. I dag er hun Statsminister. Og nu er udviklingen en helt anden.

 

Antallet af nye førtidspensionister er i dag stærkt stigende. Og antallet er stort set tilbage på niveau fra før reformen. Antallet stiger også blandt unge under 40 år. Det skriver Berlingske.

 

Nye tal viser, at der i 2019 blev tildelt 16.125 førtidspensioner – omtrent samme antal som i 2011 – som var året før fremlæggelsen af reformen, og hvor antallet af nye førtidspensionister var på 16.823. (Berlingske)

Stort set alle skulle igennem et ressourceforløb, der skulle vise hvor meget arbejdsevne de fleste trods alt havde tilbage. Man skulle ikke stirre sig blind på, hvad folk ikke kunne. Man skulle se på, hvad folk rent faktisk kan.

 

Men nu fem år senere viser sig, at mange alligevel ikke havde nogen nævneværdig arbejdsevne, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Larsen til avisen.

 

Reformen er allerede blevet lempet én gang i 2018. Og nu skal den tilsyneladende lempes igen.

 

I dag er beskæftigelsesministeren igen socialdemokrat, men der lyder nye toner sammenlignet med 2012. Peter Hummelgaard siger til Berlingske, at »nåleøjet har været for lille«.

 

Sammen med forligspartierne bag reformen har beskæftigelsesministeren iværksat en kritisk gennemgang af beskæftigelsesområdet og de udskældte ressourceforløb.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…