Smuk og yderst informativ bog om pilsneren har set dagens lys. En sand pilsner-bibel

Pilsneren om modsvar til et veritabelt smagskapløb

De fleste vil vide, at ølverdenen er i forandring. Ølforbruget er faldende. Til gengæld drikkes der bedre, mere mangfoldigt og væsentligt dyrere øl. I Danmark begyndte ølrevolutionen i 1998 med dannelsen af foreningen Danske Ølentusiaster. I løbet af få år væltede det frem med mikrobryggerier, som gav de store fabriksølmastodonter lidt at tænke over. Det har alt sammen bidraget til et langt mere spændende øludbud, og tak for det.

 

Som det går enhver revolution, kom ølrevolutionen også snart til at stritte i forskellige retninger. Tendensen har i mange år været mere og mere nørdet øl – med mere af alt. De ekstremthumlede ales f.eks. Og fristelsen til at putte alt muligt i øllet såsom kaffe, chocolade, chili, porrer, dadler og sågar skumfiduser, gerne med meget høje procenter. Midt i alt dette blev den mest udbredte ølsort, pilsneren, i nogen grad glemt. Det var jo den øl, man mente at kende forfra og bagfra. Også i dens mange ligegyldige og intetsigende udgaver. Hvorfor bruge tid på den, når man ville noget hel nyt?

 

Den tjekkiske urkilde i Plzen – og det forjættede land i Oregon og Franken

Det vil denne bog gerne råde bod på. Pilsneren er den nøgne øl, hvor intet kan skjules under et tykt lag af smagstilsætning og alkohol. Den første af slagsen så dagens lys i Plzen i Tjekkiet i 1842. Den gik sin sejrsgang og udraderede mere eller mindre mange andre traditionelle øltyper. Den moderne, undergærede øl blev simpelthen indbegrebet af øl, og man kan sige, at ølverdenen i mange år efter indskrænkede sig til få, masseproducerede sorter. Alt det, som ølrevolutionen ville ændre på.

 

Det lykkes på overbevisende måde forfatterne at beskrive den moderne pilsner som alt andet end et ensartet produkt uden de store udsving. De fokuserer på tre landområder, hvor pilsneren trives godt, og hvor bryggerne tør udfordre genren: Oregon, Franken og Tjekkiet. Der er grundige beskrivelser af udvalgte bryggerier og interviews med en række forskellige brygmestre. Vi kommer hele vejen rundt, herunder selvfølgelig en fyldestgørende gennemgang af pilsnerens råvarer og produktion. 

 

Inspiration til mange ølrejser

Under læsningen får man gevaldigt lyst til at drage ud i verden og smage på nogle af de beskrevne pilsnere. Oregon ligger langt væk. Men det gør Tjekkiet og Franken ikke, så det er vel bare med at komme afsted. I stedet for at slæbe rundt på denne tunge bog kan man jo hjemmefra komprimere den ned til det, man vil fokusere på. Der er lagt op til flere års opdagelsesrejser. For undertegnede var det således en overraskelse, at den nordlige del af Bayern har så meget at byde på pilsnermæssigt. Et område, der mest er kendt for hvede- og røgøl. 

 

I dette overflødighedshorn af informationer og gode fortællinger får man i tilgift et afsnit om drikkekultur (den skrøbelige pilsner skal drikkes så frisk som muligt) og pilsnerens fester. Oktoberfesten i München kender alle. Hvad med en tur til ”Lager Than Life” i England (lager er englændernes ord for pilsner)? Eller ”Pils & Love” i Italien og USA? 

 

Bogen om den nøgne øl bør stå på enhver oplyst øldrikkers hylde. Det er et værk, man gang på gang vil vende tilbage til i jagten på den gode pilsner, når smagsløgene skal skånes lidt for de mere ekstreme oplevelser. En smuk og velskrevet bog med mange fine illustrationer. Den får min bedste anbefaling. Tak til forlaget for satsningen – og tillykke til forfatterne!

 

Christian Andersen og Jens Eiken, Den nøgne øl – bogen om pilsneren.

Turbine 2019, 378 sider, rigt ill., 300 kroner.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…