Så er Pinsevinen klar på hylderne

På søndag og mandag holder vi Pinse, og for lige at genopfriske hukommelsen, så er det er en af de store kristne højtider, hvor nogle af os fejrer, at Helligånden kom ned fra himlen og tog plads i Jesus’ disciple. Med ildtungers kraft udstyrede den disciplene med evnen til at tale flere tungemål, altså sprog, så de fik mulighed for at udbrede det kristne budskab på lokalsproget, når de forkyndte uden for Israel.

 

Navnet stammer fra det græske ord péntekosté  og betyder den 50. dag efter Påske, og Pinsen falder altid den syvende søndag efter Påsken. Selve ”Pinseunderet” skete ifølge beretningen om Apostlenes Gerninger 10 dage efter Kristi Himmelfart og regnes blandt gejstlige for den kristne kirkes fødsel.

 

Herhjemme ser vi som bekendt mere pragmatisk på de kirkelige højtider. Pinsen står således ofte i de store frokosters tegn med god mad og drikke til legemets vederkvægelse. Tidligere fulgte man en tradition, der foreskriver at man Pinsemorgen, når solen danser, skal gå ud af sit hus og feje ind mod døren. Gjorde man det, samlede man lykke til resten af året.

 

Det skåler vi på!

 

Hvidvin

 

Domaine Trimbach, 2018 Cuvée Trimbach, Alsace AAC, Ribeauvillé, Frankrig – Normalpris 99,50 kr. – Tilbudspris 80 kr.

 

Vinhuset er grundlagt i 1626 og er i 12 generationer gået i arv fra far til søn. Frontfiguren i dag hedder Hubert Trimbach, der ved sin side har broderen Bernard, hvis to sønner Pierre og Jean står parat til at overtage firmaet, når dagen kommer.

 

Cuvéen er sat sammen af druesorterne Muscat, Sylvaner, Riesling og Gewurztraminer. Resultatet er en vin fuld af frugt og smag med mange aromatiske krøller. En absolut dejlig aperitif.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Azienda Viticola Tola, 2019 Grillo, Terre Siciliane IGP, Partinico, Sicilien, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbudspris 74 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Grillo er en hvid druetype, som stortrives i varmen på den syditalienske ø Sicilien, hvor klimaet i disse år bliver varmere og varmere og udløser frygt for subtropiske tilstande. Men foreløbig giver Grillo en vin, som både er frisk og har syre. Den cremede smag og et touch af mineraler minder om Chardonnay, som vi bl. a. kender fra Bourgognes lækre hvidvine.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Rosévin

 

Château de Berne, 2019 Romance, Méditerranée IGP, Provence, Frankrig – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Under Corona-krisen er skov og strand blomstret op som yndede mål, når den frivillige indespærrethed bliver for meget. Noget så gammeldags som at medbringe en madkurv ud i det fri er kommet på mode igen. Og godt for det, for her i naturen får sjælen lise. Og hvad er bedre end at forsøde opholdet i det fri med et passende glas vin, og er 2019 Romance et ukompliceret middel til at hæve livsnydelsen. Her skal der ikke tænkes dybe tanker over druesorter. Nej, nyd den, mens gøgen kukker i baggrunden.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Château Régismont, 2019 Duberny Syrah-Grenache, Coteaux d’Ensérune IGP, Langedoc-Rousillon, Frankrig – Normalpris 90 kr. – Tilbudspris 75 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Denne Rosévin er et glimrende eksempel på, at der også kan fremstilles veltillavet Rosé uden for Provence, der står for 80 pct. af denne vintypes produktion. Mens der i andre roséer kan være smag af jordbær og hindbær, så er den dominerende smag her tranebær. Velegnet som afkølet velkomstdrink, men også ledsager til lettere ting som f.eks. tapas.

Importør: Vinslottet, Greve.

 

Cantina Valpolicella Negrar, 2018 Chiaretto, Bardolino DOC, Negrar, Veneto, Italien – Kampagnepris 69 kr.

 

Cantina Valpolicella Negrar er en sammenslutning af 230 vinbønder, som tilsammen råder over 700 hektarer vinmarker. Kooperativet ledes af ønologen Danielle Accordini, der ud over at lave nogle fremragende Amaroner, nu også er stået på Rosé-vognen for at få sin økonomiske del af en stærkt voksende kage. Vinen dufter af roser, kirsebær og jordbær, og i munden pirres smagsløgene af læskende frugtcharme. Den kan nydes alene eller gerne til både grillet fisk eller skaldyr.

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Rødvin

 

Bodegas Alceño, 2017 Cibolo Organic, Jumilla DOP, Jumilla, Spanien – Kampagnepris 119 kr. hos udvalgte Meny- og Spar-butikker – Nærmeste forhandler oplyses på tlf. 86419600.

 

Jumilla er et vinområde i Murcia-regionen i Sydøstspanien ud mod Middelhavet. Her blev bodegaen grundlagt i 1870, men først i år 2000 begyndte 4. generation at lave og tappe deres egen vin. Tidligere var druer solgt til højstbydende. Cibolo er økologisk og fremstillet af 100% Monastrell-druer. Farven er rubinrød, og duft og smag er domineret af rund, moden frugt. Velegnet som vin til Pinsefrokosten.

Importør: Amka, Randers.

 

Nugan Estate, 2019 Stunt Bros, South Eastern Australia, Australien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. hos MENY.

 

Vinmageren hos Nugan Estate hedder Daran Overs, og han laver nogle meget publikumspopulære vine. Hans seneste påfund er at blande druesorterne Shiraz fra vinmarker i Riverina og druesorten Zinfandel fra vinområdet Langhorn Creek  sammen. Blandingen giver en vin med saft og kraft og et væld af modne frugtnuancer, der domineres af solbær, hindbær og lakrids. Hvis det er grillvejr i Pinsen, har vi her den perfekte match til et stykke ristet bøfkød.

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Château Pesquie, 2015 Paradou, Vin de Pays d’Oc, Mormoiron, Rhône-dalen, Frankrig – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Læs også
Påskevin til årets vigtigste højtid

Bag vinen, der er lavet af 100 pct. Grenache druer, står brødrene Alexandre og Philip Chaudiére fra det berømte Château Pesquie ved foden af det skaldede bjerg i Ventoux. Sammen gode naboer har de sammen skabt en typisk sydfransk Grenache-vin med fokus på frugt og fylde. Paradou er det provencalske navn for mølle, og vinen er dedikeret til de gamle møller i Provence, som familien ejer en enkelt af.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

InterBrosA, 2019 Campiato Old Vines, Campo de Borja DO, Aragon, Spanien – Normalpris 49,95 kr. – Tilbud: 6 flasker for 225 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Med Malaga i Sydspanien som udgangspunkt driver danskeren Michael Albertsen en vinforretning, som består i at finde drikkelige vine rundt om i Spanien og videreformidle dem til interessenter uden for den Iberiske halvø. På den måde er denne vin, som er fremstillet af 100% Cabernet Sauvignon, også nået til Danmark. Det er en vin uden stor fortælling, men den smager godt og passer fint til kødretter.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…