Rystelser går gennem Europa: Østrig bevæger sig i samme retning som Danmark – også andre lukker af ved deres grænse

Danmark lukker nu sine grænser i stort omfang for at bekæmpe corona-smitten.

 

Hvis man ikke er dansker, kan man kun komme over grænsen til Danmark, hvis man har et ”anerkendelsesværdigt formål” med at rejse ind.

 

Det drejer sig typisk om, at man har arbejde i Danmark, at man skal levere varer til Danmark, eller at man skal besøge et sygt familiemedlem.

 

Dermed lægger Danmark sig i spidsen blandt de europæiske lande, når det drejer sig om vidtgående indgreb for at forhindre corona-smitte i at komme ind i landet.

 

Østrig

Men Danmark er ikke alene. Også andre EU-lande er i gang med voldsomme opstramninger af deres grænsekontrol. Det gælder ikke mindst Østrig. Her lukker man i vidt omfang grænsen til Italien.

 

Man tillader nu kun tre grupper af personer at rejse ind over grænsen fra Italien til Østrig:

 

For det første gælder det personer, der bor i Østrig og er på vej hjem. De kommer dog kun ind, hvis de underlægger sig 14 dages karantæne.

 

For det andet kan man komme ind, hvis man har en lægeerklæring, der frikender én for corona – og den må højst være fire dage gammel.

 

For det tredje får man lov til at køre gennem Østrig, hvis man er på vej hjem via landet – men man har forbud mod at gøre holdt i Østrig.

 

Lukker forretninger for at begrænse smitten

Samtidig med grænselukningen tager Østrig meget skrappe midlertidige skridt for at bremse kontakten mellem mennesker:

 

Fra mandag skal alle forretninger, der ikke er nødvendige for den grundlæggende forsyning af borgerne, forblive lukkede.

 

Kun fødevarebutikker, banker, apoteker og enkelte andre forretninger må forblive åbne.

 

Italien har på dette punkt taget skridt, der minder om Østrigs.

 

Denne vidtgående nedlukning af forretningslivet er endnu ikke gennemført i Danmark. Men fælles for Danmark og Østrig er:

 

Begge lande har normalt en stor udveksling af mennesker med andre lande. Østrig modtager for eksempel mange turister, ikke mindst skiturister. Og danskerne er et usædvanligt rejselystent folk.

 

Begge dele har ført til et kraftigt voksende antal borgere, der er smittet med corona. Nu vil man gøre, hvad der skal til for at få de uhyggelige tal bragt ned.

 

Asylansøgere

Både Danmark og Østrig er også ‘strammer-lande’, når det gælder udlændingepolitik. Det vil være naturligt for dem at koble de to ting sammen: Når man lukker af ved grænsen for at forhindre corona-smitte, vil det konsekvente være, at man ikke lader migranter komme frit ind i landet for at søge asyl.

 

Også EU-landene Tjekkiet og Slovakiet har betydeligt omfang lukket deres grænser af.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…