Præsident Macron: Frankrig er ”i krig” mod corona – hær og politi sættes massivt ind

Arkivfoto af soldater, der bevogter gaderne i Paris / Flickr
Fransk militær - arkivfoto fra twitter

For et par uger siden gik Frankrigs præsident, Emmannuel Macron, i teatret. Han ville demonstrere, at livet i Frankrig skulle gå videre som vanligt – man skulle ikke lade sig skræmme af corona-virus.

 

På det tidspunkt fastholdt Macron og hans regering også, at man skulle gennemføre de planlagte kommunalvalg her i foråret, der i Frankrig foregår over to omgange.

 

Men nu har piben fået en ganske anden lyd.

 

I en tale til nationen mandag aften sagde Macron, at landet var ”i krig” mod corona. Anden runde af kommunalvalget udskydes. De planlagte politiske reformer, blandt andet i forhold til pensionssystemet, lægges også på is.

 

Alt skal nu sættes ind på at få bugt med corona.

 

”Vi er i krig”

Præsidenten gør det klart, at man ikke længere vil tillade, at folk samles i offentligheden. I den forgangne weekend oplevede man skræmmende scener, hvor grupper unge mennesker hyggede sig med hinanden i parker og lignende steder, som om den dramatiske corona-trussel ikke eksisterede.

 

Det skal være slut nu, siger Macron. Han vil sætte både politi og militær ind for at forhindre, at den slags finder sted.

 

For at understrege situationens alvor sagde han i sin tale til nationen: ”Vi er i krig”.

 

Kampråbet i denne krig er: ”Bliv hjemme!” Ingen vennetræf. Ingen familiesammenkomster.

 

Man skal kun gå ud, hvis man har helt nødvendige ærinder såsom at købe mad og medicin. Derudover kan man gå en tur med hunden for at få lidt frisk luft. Men ellers skal Frankrig være lukket ned for at besejre fjenden.

 

Frankrig vil ikke opleve scener som dem på Herlev Hospital

Macron nøjes ikke med at bruge krigsretorik, når han omtaler kampen mod corona. Han sætter også helt konkret den franske hær ind for at varetage vigtige opgaver. Således får hæren en række sundhedsopgaver, blandt andet drift af et nødhospital i Alsace.

 

Samtidig udstyres hær og politi med de nødvendige beføjelser for at sikre, at folk overholder de påbud, som myndighederne kommer med – og for at sørge for at holde de nødvendige forsyningslinjer åbne. Der vil være løbende kontroller.

 

I Frankrig ønsker man ikke at opleve uhyggelige scener, som dem, der har fundet sted i Danmark, hvor forbrydere har stormet Herlev Hospital og andre steder for at røve masker, håndsprit og andet udstyr, som kan betyde liv eller død for patienter og sundhedspersonale.

 

100.000 politifolk og gendarmer sættes ind for at sikre opretholdelse af lov og orden.

 

De franske myndigheder kan disponere over hoteller, taxaer og lignende, hvis det skulle være nødvendigt – staten betaler, ”uanset hvad det koster”.

 

Social kontakt skal holdes på minimum

Tirsdag redegjorde den franske indenrigsminister Cristophe Castaner nærmere rede for de initiativer, der nu bliver taget. Han kaldte dem ”de mest restriktive i Europa”.

 

Om det holder stik, skal ikke kunne siges. Men Frankrig lægger sig i hvert fald op ad de indgreb, som er gennemført i Italien og Frankrig for at bringe den sociale kontakt mellem folk ned på et minimum.

 

Man må ikke gå ud for at være sammen med folk. Man må kun gå ud for at foretage de mest nødvendige ærinder såsom at købe fødevarer og medicin.

 

Ingen hyggesnak i parken. Ingen sjov med at spille fodbold med vennerne. Ingen fysisk kontakt i det hele taget, bortset fra de allernærmeste.

 

Slut med sorgløsheden – nu skal der kæmpes

Efter Anden Verdenskrig har Europa oplevet en lang periode med uhørt økonomisk vækst og velstand. Det har hos mange udviklet en sorgløs forventning om, at man kunne gøre nogenlunde, hvad man havde lyst til.

 

Den tid er forbi. I Frankrig bruger man store ord om at være i krig. I Danmark foregår det mere neddæmpet.

 

Men situationen er en samme. Corona-virus er en enorm trussel mod vores helbred og mod vores livsform. Den kræver lov og orden og selvdisciplin i et omfang, som ellers er gået i glemmebogen.

 

Man kan kalde det krig. Man kan kalde det kamp. Det korte af det lange er, at vi skal lære at optræde med en konsekvens, en styrke og en solidaritet med hinanden, som er stærkere end normalt.

 

Kampen mod corona skal vindes. Hvis det lykkes, vil vi være forandrede, når vi kommer ud på den anden side.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…