Perler fra Languedoc-Rousillon

Den sydfranske vinregion Languedoc-Roussillon, der strækker sig 240 kilometer fra Pyrenæerne i vest langs Middelhavets kyst til  Rhônefloden og Provence i øst, er det største vinproducerende område i verden og står for mere end en tredjedel af Frankrigs samlede vinproduktion.

 

Kvalitetsudsving

Set i det historiske vingehus har græske kolonister i det femte århundrede før vor tidsregning dyrket vin ved byen  Narbonne, så her finder vi ved siden af nogle få områder i Provence Frankrigs ældste vinmarker. Og i senmiddelalderen havde Languedoc ry for at producere vine af høj kvalitet. De blev bl. a. ordineret patienter på parisiske hospitaler på grund af deres ”helbredende kræfter”.

 

Men alt har en ende, og i kølvandet på industrialiseringen i slutningen af det 18. århundrede fulgte en masseproduktion af billig rødvin, som skulle slukke tørsten hos den voksende styrke af industriarbejdere. Der blev plantet druer, som gav højt udbytte, men tynd vin, og for at bøde på det, blandede man kraftig rødvin fra Algeriet i for at give mere krop og fylde.

 

Verdens største område

Da Algeriet i 1962 fik sin uafhængighed, sattes der samtidig en stopper for maskeringen af den tynde vin, og i 1970’erne begyndte forbrugerne også at forlange bedre kvalitet. Men når det betænkes, at Languedoc-Rousillon er beplantet med vinstokke på omkring 700.000 hektarer svarende til ca. 2.800 kvadratkilometer, er det forståeligt, at det tager tid at vinde forståelse for, at kvalitet er bedre end kvantitet. At få medlemmerne i mere end 500 vinkooperativer til at arbejde på samme hammel er noget af et kunststykke.

 

Et nyt fyrtårn

Siden 1990’erne er der imidlertid vokset en yngre generation af vinmagere op, og de har formået at udnytte middelhavsklimaet og de forskelligartede jordbundsforhold til at skabe nogle virkelig positiv vinoplevelser. Et af fyrtårnene blandt disse producenter er Domaine Lafage, der ejes af ægteparret Eliane og Jean-Marc Lafage. De er begge uddannede ønologer og laver deres vine i den sydligste del af Côtes de Rousillon mellem byen Perpignan og Middelhavet på marker, som omfatter ca. 140 hektarer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jean-Marc Lafage er samtidig en efterspurgt vinkonsulent, der rådgiver producenter i både Spanien og i Sydamerika.  Han går meget op i det såkaldte ”terroir”, altså sammenhængen mellem klima og jordbundsforhold, og på grund af en nøje analyse og et dybdeborende studium af domænets marker er han og konen i stand til at lave nogle af Côtes de Roussillons bedste vine. Det gælder både, når det drejer sig om hvide, rosé og røde og om tørre eller søde og forskårne vine, som naturligvis laves på økologisk dyrkede druer.

 

3 forskellige terroirs

Vingården ligger på 3 forskellige terroirs:

  1. Terroir de l’Agly, der er opkaldt efter floden Agly, og som ligger i den højtbeliggende, nordlige del af Roussillon. Her er jorden skiferholdig og giver med druetyperne Grenache Noir, Carignan, Syrah og Muscat kraftige vine med karakter.
  2. Terroir Perpignan-Méditerranée, hvis jordbund består af ler og kalk. Det er ideelt for druesorterne Grenache Blanc og Grenache Gris, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot og Mourvèdre til rosévine.
  3. Terroir des Aspres, som ligger terrasseanlagt i en højde af 400 m. over havet ved Pyrenæernes start. Her stortrives Carignan, Grenache og Muscat.

 

Hos Philipson Wine

I Danmark er det Philipson Wine i Kokkedal, der står for formidlingen af Domaine Lafages fremragende vinprodukter. De markedsføres under selve domænenavnet og under brandet La Bastide Miraflor. Ikke færre end 28 vine består sortimentet af, og de kan studeres nærmere på www.philipsonwine.com, men nedenstående fire vine er gode eksempler på vinhusets formåen:

2019 Rosé Teassellae, Terroir de l’Agly, Côtes Catalanes IGP. Druesorter: 80% Syrah og 20% Grenache Noir. Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

2016 Bastide Miraflors, Côtes du Roussillon IGP. Druesorter: 70% Syrah og 30% Grenache Noir. Normalpris 134.95 kr. – Tilbudspris 79,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

2017 Cuvée Nicolas, Côtes Catalanes IGP. Druesorter: 100% Grenache Noir. Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

2017 Narassa, Terroir de l’Agly, Côtes Catalanes IGP. Druesorter: 80% Grenache Noir og 20% Syrah. Normalpris 179,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…