Ny viden om corona understreger, hvor farligt det kan være, når indvandrergrupper samles til arrangementer med mange deltagere

Skærmprint fra video på Facebook (der nu er fjernet) via Uriasposten.dk

Det har vakt en del opmærksomhed og forargelse, at indvandrerkredse midt under coronakrisen har afholdt store arrangementer, hvor mange mennesker bevæger sig tæt sammen.

 

Den Korte Avis har senest bragt videooptagelser fra et tyrkisk bryllup i Skovlunde, hvor folk ignorerede myndighedernes anvisninger. Via B.T.

 

Bloggeren Kim Møller Uriasposten har siden bragt yderligere eksempler frem på den slags fejrende forsamlinger med stor smitterisiko.

 

Se to eksempler på store muslimske bryllupper  HER og HER

 

Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, havde denne kommentar på Twitter: ”Hvis du vil se, hvad samfundssind ikke er, så kig her.”

 

Den socialdemokratiske borgmester i Ballerup har nu politianmeldt arrangørerne af det pågældende bryllup. (EB.dk 24.9)

 

Ny viden om corona understreger, hvor farlig situationen er

Tidligere har lignende problemer blandt andet vist sig i forbindelse med begravelsen af en somalier, hvor alt for mange mennesker var alt for tæt på hinanden.

 

Dertil kommer, at der i indvandrermiljøer jævnligt er tale om storfamilier, hvor ganske mange mennesker lever tæt på hinanden og omgås hinanden flittigt.

 

Man kan i hvert fald konstatere, at coronasmitten er udbredt i en række indvandrertætte områder. Ikke mindst på Københavns Vestegn.

 

Dette er alvorligt. Og med eksperternes nye viden om, hvordan coronasmitten forløber, bliver det understreget, hvor farlig situationen er.

 

Truslen fra smitte gennem luften

Hidtil har den danske indsats for at forebygge corona lagt særlig vægt på god håndhygiejne. Vi har hele tiden fåret besked på at spritte og vaske hænder. Og danskerne har vist ansvarlighed ved at følge anvisningerne.

 

Men nu kommer der nye meldinger fra eksperterne, som kræver adfærdsændringer.

 

Stadig flere virologer taler om, at smitten ikke så meget overføres ved kontakt med bestemte overflader – for eksempel i et supermarked. Den overføres langt mere via kontakt mellem mennesker.

 

Samtidig påpeges det, at den smittebærende menneskelige kontakt ikke kun kan opstå, når man står meget tæt på hinanden.

 

Eksperterne er blevet mere og opmærksomme på, at en stor del af smitten kan overføres af små bitte dråber (aerosoler), der sendes gennem luften. Tilsyneladende kan dette også ske, selv om man holder den officielle sikkerhedsafstand på en meter.

 

Denne risiko er særlig stor, hvis man er sammen indendørs i lokaler, hvor der ikke er den store udluftning. Og den forstærkes, hvis man synger, råber og puster. Som det tilsyneladende var tilfældet ved brylluppet i Skovlunde.

 

Faren ved de store forsamlinger

Den nye videnskabelige indsigt rejser nye krav til vores sociale adfærd. Vi kan ikke bare bevæge os rundt i store forsamlinger og satse på, at smitterisikoen kan elimineres, hvis vi husker at spritte hænderne.

 

Selv en afstand på en meter til andre kan være for lidt i forhold til aerosolerne.

 

Den stærkt bekymrende stigning i coronasmitten på det seneste, hænger efter alt at dømme sammen med, at politikernes genåbning af samfundet fik mange til at færdes i større forsamlinger.

 

Det gælder således mange unge, hvilket kan aflæses af de usædvanligt høje smittetal blandt dem.

 

Men det er ikke kun blandt unge danskere, at der er tradition for at færdes i større forsamlinger.

 

Det samme er i høj grad tilfældet i ikke-vestlige indvandrermiljøer. Det kan være i forbindelse med et bryllup, en begravelse eller bare samvær i storfamilien.

 

Parallelsamfundene

Når det gælder danske unge, er der grund til at tro og håbe, at man endnu engang kan appellere til deres ansvarlighed – sådan som det lykkedes at gøre, da corona i første omgang bragede igennem.

 

Det vil nok holde hårdere denne gang, fordi politikernes løfter om genåbning har skabt forventninger blandt de unge om et friere liv.

 

Men den trussel, der udgår fra større forsamlinger, er sværere at håndtere, når det gælder de ikke-vestlige indvandrermiljøer. Det tyder de hidtidige erfaringer på.

 

I disse kredse er der stærk tradition for omgås hinanden i større grupper. Det gælder inden for familien. Men det gælder også bredere i parallelsamfundene.

 

Samtidig er der en anden vigtig faktor: Hos en meget stor del af de ikke-vestlige indvandrere kommer hensynet til familien, slægten og klanen først.

 

Det bredere samfundssind, hvor man lægger vægt på ansvarlighed over for hele samfundet og alle sine medborgere, spiller en langt mindre rolle end blandt danskere.

 

Blandt danskere er samfundssindet stærkt, og det er baggrunden for den meget høje tillid til hinanden og il myndighederne, som præger vores samfund.

 

Politisk korrekthed gør ondt værre

Vi står med en stor udfordring:

 

Coronasmitten kan i høj grad foregå gennem luftbårne partikler. Det stiller særligt store krav til at passe på med større forsamlinger. Dermed viser der sig særlige problemer med indvandrerkulturer, hvor man i meget høj grad orienterer sig mod familien, slægten og traditionerne.

 

Den udfordring er meget vanskelig at håndtere – som man også kan se på smittetallene i de store parallelsamfund, som er produktet af en fejlslagen udlændingepolitik.

 

Men én ting er sikker: Det nytter ikke noget at fornægte disse problemer ved at skrue op for den politiske korrekthed. Det vil kun gøre ondt værre.

 

 

Facebook

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…