Ny corona-bølge truer, alligevel vil Mette F. slække på grænsekontrol – det skal laves om, og det kan ikke gå hurtigt nok

Corona-smitten stiger igen i Danmark. Situationen er særligt alvorlig i København og Odense.

 

I København er der tale om en bredere stigning i smitten.

 

I Odense udspringer smitten af et introforløb for lærerstuderende på professionshøjskolen UCL. Her havde den ansvarlige for introforløbet fået den vanvittige idé at lade nye studerende deltage i en ”krammeleg”, hvor de gennem tæt fysisk kontakt skulle lære samarbejde.

 

Det skete på et tidspunkt, hvor truslen fra corona stadig er særdeles reel. Og det gik helt galt: Mindst 30 studerende blev smittede på grund af den uansvarlige adfærd.

 

Smittestigningen i Odense og København understreger, at corona-virus fortsat er midt iblandt os, og at den kan slå til når som helst.

 

Og det gælder ikke bare nogle få udsatte byer eller nogle sammenhænge, hvor folk optræder med hovedet under armen som på UCL i Odense. Det gælder også mere bredt.

 

Mange nye smittede

På en pressebriefing, som sundhedsminister Magnus Heunicke og repræsentanter for sundhedsmyndighederne afholdt fredag eftermiddag, fremgik det, at 88 ud af landets 92 kommuner har haft smitte i den seneste uge.

 

Heunicke kunne også oplyse, at smitten på det seneste i høj grad spreder sig via private sammenkomster og gennem nattelivet – mens det ikke så meget sker på arbejdspladser, uddannelsessteder og i den almindelige offentlige færden.

 

Fredag er der registreret 173 nye smittede i Danmark, torsdag var tallet 179. Det er skræmmende høje tal, som giver mindelser om den tid i foråret, hvor corona-smitten for alvor fik fat.

 

Vi står over for en ny bølge af corona. Denne nye smittebølge findes især blandt unge, hvor den tidligere bølge især ramte ældre.

 

Alvorlig smitterisiko fra udlandet – alligevel fjernes den skærpede grænsekontrol

Samme udvikling findes i en række lande omkring os. Vi oplever altså ikke bare øget smitte her i landet. Vi oplever også en øget risiko for at få smitte ind i landet udefra.

 

Netop i denne situation vælger regeringen at afskaffe den skærpede grænsekontrol, som blev indført for at bremse corona-smitte fra udlandet.

 

Den er helt gal.

 

Torsdag (3.9.) udsendte Rigspolitiet en pressemeddelelse, hvoraf det fremgik, at man nu stopper den ”fulde grænsekontrol”, som regeringen indførte i marts for at få styr på corona-smitten fra udlandet.

 

I stedet går man tilbage til en såkaldt ”tilpasset kontrol”. Den indebærer, at grænsekontrollen kun gennemføres i perioder og i form af stikprøver – afhængigt af omstændighederne. Der vil ikke længere være en vedvarende fuld grænsekontrol.

 

Dette er absolut ikke tiden til at erklære corona for under kontrol

Men truslen fra corona fik regeringen til at skærpe denne kontrol. Det var nødvendigt. Og det er det stadig.

 

Man bør ubetinget fastholde den fulde grænsekontrol, som blev indført for at bekæmpe corona-smitte fra udlandet.

 

Regeringens beslutning er formentlig blevet formet på et tidspunkt, hvor det så ud, som om der begyndte at komme styr på corona-smitten.

 

Men nu flammer smitten altså op igen – både herhjemme og i udlandet. Dette er absolut ikke tiden til at erklære corona for under kontrol. Hverken i Danmark eller i de lande, hvis borgere kan finde på at rejse ind i Danmark.

 

Indvandrermiljøer, ’usårlige’ unge og ’krammekurser’

Man skal ikke male situationen sort i sort. Danmark har i dag langt bedre muligheder for at bekæmpe corona-smitten, end vi havde i foråret.

 

Dengang var der en katastrofal mangel på tests, og Sundhedsstyrelsen kom med forvirrende meldinger om den ene og den anden strategi.

 

Nu har samfundet fået meget mere effektive redskaber, og man gør en langt stærkere indsats med at teste for corona og opspore smittekæderne.

 

Men vi har absolut ikke fået elimineret corona-smitten. Virus er stadig iblandt os. Personer og grupper, der bliver ved med at opføre sig uansvarligt, sætter nye udbrud i gang.

 

Indvandrermiljøer har ydet et væsentlig bidrag til dette. Det samme har grupper af unge, der måske har troet, at de var usårlige, eller at det hele nok ikke var så slemt, når man bare hyggede sig inden for private rammer. For ikke at tale om politisk korrekte ”krammekurser” på læreanstalter.

 

Det er en ommer, Mette Frederiksen!

Der er en række forskellige kilder til, at corona fortsætter med at blusse op. Vi mærker det for alvor i disse dage. Og det kan blive værre endnu, når vinteren kommer – hvis ikke politikerne, myndighederne og alle os andre er helt skarpe på, hvor lidt der skal til for, at smitten for alvor rider igen.

 

Truslen kommer fra os selv. Men den kommer i høj grad også fra udlandet. En af de ting, vi burde have lært i det seneste halve års tid er, at en stor del af smitten er kommet ind over grænserne.

 

Hvis vi ikke har en meget stram grænsekontrol, kan de ildevarslende smitteudbrud, vi oplever i øjeblikket, hurtigt vokse sig til noget større og farligere.

 

Beslutningen om at lempe grænsekontrollen er uigennemtænkt og farlig. Det er en ommer, Mette Frederiksen!

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…