Mogens Jensen måtte gå af efter lovbrud – nu kæmper Mette Frederiksen for sin fremtid som statsminister

Mette Frederiksen (Foto: Privat)

Mogens Jensen bekræftede klokken 12 onsdag, at han trække sig som fødevareminister.

 

– Det er mig, der har ansvaret og der er ikke den fornødne opbakning til mig, siger han.

 

Mogens Jensens konklusion kommer, efter at røde og blå partier på stribe har tilkendegivet, at han ikke har deres tillid.

 

Men herefter skilles vandene i den grad mellem rød og blå blok.

 

De røde partier går alene efter Mogens Jensen og ser ud til at holde hånden over Mette Frederiksen. De blå partier mener derimod, at Mette Frederiksens rolle i sagen skal undersøges grundigt, og de lægger op til, at hun burde tage ansvaret og gå af.

 

I blå blok taler man om en kommissionsundersøgelse af Mette Frederiksens rolle – af samme type som den kommissionsundersøgelse, som blandt andet Mette Frederiksen var med til at skaffe Venstres Inger Støjberg på halsen i sagen om barnebrude.

 

Et dramatisk politisk opgør går gennem Folketinget.

 

Topembedsmænd fra fem ministerier var involveret – med et rystende ringe resultat

Sagen er ikke bare politisk eksplosiv. Den giver også et rystende indblik i uduelighed inden for embedsværket.

 

Da redegørelserne om sagen begyndte at blive offentliggjort, afslørede de denne uduelighed – vel at mærke på topplan.

 

Fem ministerier har været involveret i udarbejdelsen af materiale til mødet i regeringens Koordinationsudvalg 3. november, hvor beslutningen om, at alle mink skulle aflives, blev truffet.

 

Det ser ikke ud til, at der i den forbindelse var nogen drøftelser af spørgsmålet, hvorvidt der var hjemmel til at udvide aflivningen af mink til hele landet.

 

Det fremgår af redegørelsen for manglende lovhjemmel.

 

Således har Erhvervsministeriet, Finansministeriet, Justitsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet og Sundheds- og Ældreministeriet været involveret.

 

Grundlovsbrud

Opgøret drejer sig ikke bare om, hvem der har ansvaret for hvad. Det drejer sig i høj grad også om, hvori problemerne overhovedet består.

 

Her er de politiske modsætninger også trukket meget skarpt op.

 

Regeringens røde støttepartier, med Enhedslisten helt i front, lægger vægten på, at Mogens Jensen svigtede, fordi han ikke satte hårdt og beslutsomt nok ind mod smittespredningen på minkfarmene.

 

De blå partier retter derimod skytset mod, at regeringen med Mette Frederiksen i spidsen gav minkavlerne besked om slå minkene ihjel uden at have noget lovgrundlag for det. Det var ikke bare lovbrud, men grundlovsbrud.

 

Den blå opposition fremhæver det helt uhørte i, at en statsminister kommer med et sådant diktat til et i forvejen hårdt presset erhverv – uden at lovgrundlaget var i orden.

 

Kommissionsundersøgelse af Mette Frederiksen

Det voldsomme opgør mellem røde og blå drejer sig både om befolkningens sundhed og om lov og ret her i landet.

 

Foreløbig holder det røde flertal i Folketinget hånden over Mette Frederiksen. De røde partier med De Radikale i spidsen ynder ellers at tale meget om retsstat og demokrati. Men her holder de hånden over statsministeren uden så meget som at lægge op til en undersøgelse af anklagerne for muligt lovbrud og grundlovsbrud.

 

Det dramatiske opgør i Folketinget opgør vil med sikkerhed rulle videre i den kommende tid. Det vil formentlig få en væsentlig rolle ved næste valg. Og hvis blå blok vinder valget, vil Mette Frederiksen med stor sandsynlighed blive trukket ind i en kommissionsundersøgelse af en eller anden art.

 

De blå partier rejser allerede nu kravet om, at Mette Frederiksen går af.

 

Truslen fra corona er som bekendt meget dramatisk. Nu skaber den også voldsom dramatik på Christiansborg.

 

Denne sag vil trække dybe spor i dansk politik.

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…