Ny film: Et fiskerleje på nedtur – men ikke uden kamp

**** fire stjerner ud af seks 

 

BAIT hedder en ny film – instrueret, klippet, fotograferet (16mm sort-hvid) af Mark Jenkin (født 1976), der også har lavet manus og musik. Det må kaldes alsidigt talent.
Navneordet ’bait’ betyder lokkemad eller madding, men der spilles også på udsagnsordet ’bait’, der kan oversættes til ’drille, irritere, plage’.

 

”Bait” foregår i en malerisk fiskerlandsby i Cornwall, der er et grevskab (county) i det yderste sydvestlige hjørne af England. Her er instruktøren vokset op og har således lokalkendskab til den økonomiske nedtur, der har fundet sted bl.a. inden for fiskerierhvervet.

 

Handling

Martin (Edward Rowe) er fisker, men desværre uden båd. Den har hans bror, Steven (Giles King), lagt beslag på, så han kan klare til dagen og vejen ved at fragte sommerturisterne, der overrender det idylliske fiskerleje, ud på havet i en rigtig fiskekutter. Ofte unge mennesker, der er mere optaget af at indtage alkohol end naturoplevelser.

 

Brødrene har boet lige ved siden af havnen med fin havudsigt, men er blevet presset til at sælge deres barndomshjem til velhavende byboere fra London. Nu bor Martin og Steven mere ydmygt længere oppe i landsbyen.

 

Martin er en rå og ordknap, men helt igennem hæderlig mand, der ikke vil gå på kompromis med sin professionelle fiskerære ved at arbejde med på broderens turist-galej. Han sætter i stedet sine fiskenet ud fra landjorden og er konstant i gang med at udtænke planer om, hvordan han kan spare tilstrækkeligt op til at købe sin egen båd.

 

Konflikten mellem land og by, mellem nøjsomme og hårdføre landsbyboere og forkælede, privilegerede storbyfolk, ulmer under overfladen, og hvad konsekvenserne af sammenstødene bliver, afsløres først helt til sidst.

 

En såre original film

Da der blændes op for den sort-hvide film, der kun fylder ca. en tredjedel af lærredet i kvadratisk form, var jeg tæt på at føle mig hensat til stumfilmstidens dage. Det er da også synd at sige, at der bruges mange ord i kommunikationen mellem aktørerne. Det er billederne, der taler deres tydelige sprog, bl.a. ved brug af ekspressiv klipning med mange nærbilleder af ansigter og genstande.

 

Både handling, komposition og stilistik overrasker – på den gode måde. Går man i biografen først og fremmest for at eskapere, er det nok ikke ”Bait”, der topper hitlisten, men en såre original og tematisk vedkommende film har Mark Jenkin skabt – ved at gribe tilbage til gamle fortællemetoder fra filmediets barndom.

 

Længde: 89 minutter

 

NB: ’Bait’ vises i originalversion (engelsk, Cornish) med engelske undertekster.  Kender man kun ganske lidt til engelsk, er det ikke noget problem, fordi billederne siger (næsten) alt.

 

  • Medvirkende: Edward Rowe, Giles King, Mary Woodvine, Simon Shepherd m.fl.
  • Instruktør: Mark Jenkin
  • Manus: Mark Jenkin
  • Premieredato: d. 16. juli
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…