NY FILM: Ene (kvinde) er man ikke stærk – historien om et selvbyggerhus

 Af Lone Nørgaard

*** tre stjerner ud af seks

 

Phyllida Lloyd (født 1957) er engelsk teater- og filminstruktør, bl.a. kendt som instruktør på ”Mamma Mia! The Movie” og ”Jernladyen” med Meryl Streep i hovedrollen.

 

Hun er i en lidt anden boldgade med sin seneste film HERSELF, om end der er den fællesnævner, at stærke og handlekraftige kvinder står i centrum.

 

Handling

Sandra (Clare Dunne) lever i et voldeligt forhold. Hun er klar over, at hun må se at komme væk med sine to små piger, der er vidner til overgrebene.

 

Flugten lykkes, men livet som fraskilt i Dublin er tungt. Hun er blevet installeret på et værelse på et larmende lufthavnshotel og skal have enderne til at mødes med to job – rengøring mv. hos en pensioneret og handicappet læge Peggy O’Toole (Harriet Walter) og en afryddertjans i en bar – hentning, bringning og pasning af døtrene og overholdelse af samværsaftaler hver weekend i den anden ende af byen. Stærkt belastende for benzin-budgettet.

 

Der er lange udsigter til, at hun kan få en ordentlig bolig, og ægtemanden presser på for at få hende tilbage. Sandra er fristet, fordi hun kan se, at pigerne lider under situationen, og bureaukratiet hos de sociale myndigheder er dræbende.

 

Men så træffer hun en stor beslutning – muliggjort med lægens økonomiske støtte og ikke mindst baghave: Sandra vil lave et selvbyggerhus.

 

Problemer er der nok af, men med ukuelig vilje og drevet af kærlighed til sine børn får Sandra søsat projektet. Skal det komme i havn, er hun imidlertid nødt til at få hjælp, og den går hun i gang med skridt for skridt at skaffe.

 

En tårepersende, politisk korrekt film
Temaet: Voldsramt kvinde kæmper sig op af sumpen, og med gode menneskers hjælp får hun bygget et nyt liv op – er tårepersende. Fint nok.

 

Desværre er en stor del af plottet så usandsynligt, at det skurrer i både øjne og ører. Sandra er så sød og køn og flittig og ordentlig og så helt fantastisk som mor til to piger, at portrætteringen nærmer sig ren Disney.

 

Det samme gælder skildringen af relationen til lægen, der går fra at være en krasbørstig og ubehagelig arbejdsgiver til (gav)mild, generøs erstatningsmor for vores hovedperson.

 

Yderligere pakkes idylliseringen ind i politiske korrekthed: Den åh-så-onde-og-voldelige-hvide-far og selvbyggerholdets selvfølgelig multi-etniske sammensætning. Det er svært at lade være med at få en mistanke om, at instruktøren har haft blikket lidt for stift rettet mod identitetspolitiske retningslinjer.

 

Kan man abstrahere fra de ideologiske fremstød, er filmen værd at se på grund af dens opbyggelige budskab: Et menneske, Sandra, der i årevis har levet med vold hæver sig, slipper væk og begynder gradvist at bygge sig selv op – hvilket selvbyggerhuset bliver symbolet på. Dermed giver ”Herself” håb – ikke mindst om, at hvis man rækker ud efter andre mennesker i en god sags tjeneste, vil nogen af dem også stille op.

 

Ikke med ord, men med praktiske og varme hænder.

Længde: 97 minutter

 

  • Medvirkende: Clare Dunne, Harriet Walter, Conleth Hill m.f.
  • Instruktør: Phyllida Lloyd
  • Manus: Clare Dunne, Malcolm Campbell
  • Censur: 11 år
  • Premieredato: d. 26.11
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…