Regeringen vil tvangsteste afvise asylansøgere for at få flyselskaberne til at tage dem – ellers hænger Danmark på dem

Colourbox

Adskillige flyselskaber nægter at medtage passagerer, der ikke kan fremvise negativ corona-test, og det har afviste asylansøgere og andre udlændinge, der skal sendes ud af landet, fundet ud af.

 

Så for at undgå hjemsendelse nægter de ganske enkelt at lade sig teste, men den fidus vil nu blive mødt med tvang

 

Således vil udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu fremsætte et lovforslag, der skal give myndighederne grønt lys for at tvangsteste dem, skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

 

”Jeg vil ikke acceptere, at udlændinge forhindrer udsendelse ved at nægte at blive testet for corona. Udlændinge, der ikke har ret til at være i Danmark, skal på et fly hjem hurtigst muligt,” siger Mattias Tesfaye og fortsætter:

 

”Derfor vil vi gøre det muligt at pålægge udlændinge at blive testet, hvis det er nødvendigt for udsendelsen.”

 

Mange flyselskaber og lande forlanger negativ COVID-test

Forslaget kommer, fordi visse flyselskaber og lande, som udlændingene skal udsendes til, stiller krav om en negativ COVID-19-test hos de pågældende udlændinge.

 

Det er i dag ikke muligt at pålægge udlændinge at lade sig undersøge for COVID-19 eller andre smitsomme eller overførbare sygdomme i forbindelse med en udsendelse.

 

Det har den konsekvens, at udlændinge, der skal udsendes, kan modsætte sig en sådan undersøgelse og dermed umuliggøre udsendelsen.

 

Fiksering og tvangsindførelse af vatpind i mundhule

En tvungen test vil involvere fiksering og så tvangsindføring af en vatpind i mundhule og næse. Udlændinge- og integrationsministeren mener ikke, at man bør vente, til covid-19 er væk og så undgå det indgreb.

 

”Det kan tage lang tid, før covid-19 er væk, og jeg ved ikke, hvornår lande vil begynde at tage folk ind uden en negativ test. Det er en enorm prioritet for regeringen at få afviste asylansøgere hjem,” siger Mattias Tesfaye til Ritzau og fortsætter:

 

”Det koster 1000 kroner om dagen at have dem, og så ødelægger det retfærdigheden i systemet, hvis man bare kan nægte at lade sig teste og så ikke bliver sendt hjem.”

 

Antallet af udsendte er styrtdykket

Ministeriet har ikke tal på, hvor mange, der har nægtet at lade sig teste, men ved, at det sker.

 

I årets første tre måneder blev der ifølge Rigspolitiet udsendt 607 afviste asylansøgere, medens der i de følgende fire måneder fra april og til juli kun er udsendt 170 afviste asylansøgere.

 

Til sammenligning blev der i 2019 udsendt 2.826 asylansøgere og i 2018 i alt 2.747.

 

Ifølge en opgørelse fra Rigspolitiet den 4. august sad der i alt 1.127 afviste i såkaldt udsendelsesposition, og som Tesfaye oplyste, så de nette sum på et tusind kroner per dag per person.

 

Eller over en million kroner om dagen.

 

Udlændinge uden ret til ophold, der skal udrejse af Danmark, skal kunne pålægges at lade sig undersøge for COVID-19. Det skal sikre, at udlændingene ikke modsætter sig test og dermed i praksis forhindrer udsendelse.

 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye fremsætter et lovforslag, der skal gøre det muligt at pålægge udlændinge uden lovligt ophold at lade sig undersøge for COVID-19, hvis det er nødvendigt for at kunne udsende dem.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…