Jakob Ellemann laver et regulært politisk mordforsøg på Inger Støjberg – men det kan ramme ham selv som en boomerang

Venstres ny ledelse

Søndag eksploderede den interne konflikt i Venstre om barnebrude, rigsretssag og Inger Støjberg.

 

Efter et møde i partiets forretningsudvalg fortalte partiets leder, Jakob Ellemann-Jensen, til Jyllands-Posten, at han ”ultimativt” var klar til at støtte en rigsretssag mod partiets næstformand, Inger Støjberg.

 

Parallelt sendte Ellemann to interne orienteringer ud til forskellige dele af Venstre. Den ene i en mail til partiets folketingsgruppe, den anden i et nyhedsbrev til alle partiets medlemmer.

 

De to vurderinger bygger begge på oplæg fra to eksterne advokater, som Venstre har hyret til formålet. Men der er én opsigtsvækkende forskel på dem:

 

En helt afgørende kommentar fra de to advokater nævnes kun i den snævrere orientering til folketingsgruppen. Den er til gengæld væk i orienteringen til Venstres samlede medlemsskare. (Ekstra Bladet)

 

Dermed kunne Venstres medlemmer få det misvisende indtryk, at de to advokater uden forbehold konkluderer, at der er basis for en rigsretssag mod Inger Støjberg.

 

Men det er ikke tilfældet. De to advokater, som Venstre har rådført sig med, tager nogle afgørende forbehold i forhold til Instrukskommissionens konklusioner, der gik Støjberg imod.

 

Langt fra givet, at Støjberg kan dømmes

Disse advokater siger, at hvis man uden videre tager Instrukskommissionens vurdering af beviserne for gode varer, er der lagt op til en rigsretssag. Men så kommer tilføjelsen i mailen til Venstres folketingsgruppe:

 

”De siger til gengæld også, at der er en helt reel mulighed for, at dette billede ikke holder, og at det langt fra er givet, at der kan fældes dom over Inger og Venstre i en rigsretssag.”

 

Alligevel meddelte Ellemann, at Venstre ”sandsynligvis” støtter en eventuel rigsretssag mod Inger Støjberg.

 

I det interview, som Ellemann søndag gav til Jyllands-Posten, nægtede han at gengive de to advokaters konklusioner i offentligheden. De kunne ellers være en støtte for Støjberg.

 

Men den støtte giver Ellemann ikke. Meget peger i retning af, at han vil bruge sagen til at komme af med Inger Støjberg som næstformand og retsordfører.

 

Støjberg skal væk

Dette er et opgør om Venstres politiske linje. Støjbergs fjender vil ikke leve med, at hendes stærke profil i udlændingepolitikken i den grad stjæler billedet hos vælgerne.

 

Hun trækker ganske vist kolossalt mange stemmer til både sig selv og Venstre, men de mere politisk korrekte Venstre-kredse følte, at man ikke kan styre hende. Hendes værdiprofil er for stram og skarp efter deres smag.

 

Ifølge flere kilder, som gengives af Ekstra Bladet, besluttede et uformelt møde med deltagelse af udvalgte medlemmer af partiets forretningsudvalg den 18. december, at Støjberg skulle væk som næstformand.

 

Man ville efter alt at dømme bruge Instrukskommissionens beretning til at presse hende ud. Men uheldigvis konkluderede de to uvildige advokater, som Venstre havde hyret, ”at det langt fra er givet, at der kan fældes dom over Inger og Venstre i en rigsretssag”.

 

Jakob Ellemann og partiledelsen gik meget stille med dørene med denne opsigtsvækkende vurdering. Hvis de virkelig bakkede Støjberg op, skulle de selvfølgelig have brugt en sådan vurdering fra Ellemanns egne juridiske rådgivere langt mere offensivt. Men de tav.

 

Nu venter Venstre – og resten af Folketinget – på vurderingen fra de to advokater, som Folketinget har givet i opdrag at se på sagen.

 

Opgøret i Venstre handler ikke om jura, men om politik

Støjberg endte med at tage konfrontationen.

 

Hun erklærede sig overrasket over Ellemanns interview med Jyllands-Posten og sagde, at hun var ”helt uenig”.

 

Opgøret i Venstre handler ikke primært om jura. Det handler om politik.

 

Alt tyder på, at Støjbergs kritikere i Venstres egne rækker ser sagen som en mulighed for endelig at få stækket hendes politiske vinger for alvor.

 

Ellemann og hans støtter forsøger at give det udseende af, at det er bedst for Inger Støjberg selv at få en rigsretssag, der kan skabe rene linjer.

 

Ud fra den samme logik kunne socialdemokraterne jo sige, at det var bedst for Mette Frederiksen at få en rigsretssag, der kan skabe rene linjer om, hvorvidt hun har brudt grundloven i minksagen.

 

Men det kunne de ikke drømme om. Socialdemokraterne ved selvfølgelig godt, at det ville svække Mette Frederiksen alvorligt, hvis hun skulle trækkes igennem en rigsretssag.

 

Og de Venstre-folk med Ellemann i spidsen, der vil bakke op om en rigsretssag mod Inger Støjberg, ved selvfølgelig godt, at det vil være en belastning for hende. Sagt lidt brutalt: Det er sådan set det, der er meningen. Støjberg skal svækkes.

 

Politisk mordforsøg

Men denne håndtering af anklagerne mod Støjberg kan ramme Venstre som en boomerang.

 

Hun har fortsat meget stor folkelig opbakning. Først og fremmest, fordi det er meget vigtigt for mange danskere, at hun står fast i udlændingepolitikken. ”Hun er til at stole på”, ”hun er ikke bange af sig” – sådan lyder typiske kommentarer, når man berører emnet Støjberg.

 

Hvis Venstre kører Inger Støjberg ud på et sidespor, kan det koste partiet mange vælgere.

 

Støjberg vil være ekstremt modvillig over for at forlade det Venstre, som hele hendes liv er forbundet med. Men skulle hun føle sig presset til at gøre det, kan hun lave stor ravage i dansk politik. Hvad enten hun går ind i et andet parti eller starter noget på egen hånd.

 

En Inger Støjberg, der ”går løs”, vil ikke bare give problemer for de borgerlige partier. Hun kan også få en gennemslagskraft, der gør det sværere for Socialdemokratiet at begå sig som strammerparti i udlændingepolitikken.

 

Jakob Ellemann er i gang med et regulært politisk mordforsøg på Inger Støjberg. Men han er oppe mod hårde odds. Der venter et drama uden lige i dansk politik.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…