Nu er vinhøsten godt i gang

Årets vinhøst i Europa er godt i gang, og alt tyder på, at udbyttet bliver omkring middel eller lidt derover. Kvalitetsbilledet er endnu lidt uklart, men tegner til at blive godt, oplyser vinslottet Château de Haux i Bordeaux til sine 15.000 aktionærer i Danmark.

 

Det passer vinbønderne ganske godt, at der ikke bliver tale om en mammuthøst. Mange af dem har nemlig store lagre af tidligere årgange, som de ikke har kunnet få afsat på grund af Corona-pandemien, hvor restauranter og barer har været lukket ned. De har endog måttet sælge ud til langt lavere priser end normalt for at holde skinnet på næsen, og det er én af årsagerne til, at vi danske forbrugere i dag ser vine fra normalt ukendte vingårde i vinforretningerne. Nu sælges til priser, som vi synes er rimelige og overkommelige.

Billedet viser en høstmaskine på et andet danskejet vinslot, Château de Potiron i det sydlige-østlige Bordeaux-område.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hvidvin

Weingut Schimitges, 2019 Quer Einsteiger, Weiss- & Grauburgunder, Mosel, Erden, Tyskland – Normalpris 149 kr. – Tilbudspris 111 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

For dem, der ikke er så vel bevandret i det tyske, kan det oplyses, at druetyperne Weiss- og Grauburgunder er identiske med de franske Pinot Blanc og Pinot Gris druer, og sammensætningen er faktisk genial. Her opnås et duft- og smagsorgie af eksotiske frugter, som sjældent ses i glasset. Og selvom aspargessæsonen er forbi, så er vinen her en fantastisk ledsager til den grønne eller hvide stængel i suppeform.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Ste. Michelle Wine Estates, 2018 Prayers of Saints, Chardonnay, Paterson, Washington State, USA – Kampagnepris 129,95 kr. hos udvalgte MENY og Spar-butikker. På telefon 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinfirmaet har en stor samling af topvingårde under sine vinger. Disse kaldes ”perler”, mens det selv opfatter sig som ”snoren”, som perlerne er trukket på. Vinen her er en naturperle fremstillet på 100% Chardonnay drue, og i den cremede frugtsmag syder det af pære, melon og citrus. Etiketten er en historie for sig. Når man lyser på den i mørke, afsløres det, om man synger med englene eller har indgået pagt med djævelen.

Importør: AMKA, Randers.

 

Château Croix de Labrie, 2019 Camille, Chardonnay, Saint-Emilion VdF, Bordeaux, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Læs også
Vin til ventetiden frem til jul

Vinslottet har kun et jordtilliggende på 2,5 hektarer, men er til gengæld omgivet af berømte naboer i centrum af vinområdet Saint-Emilion sydøst for byen Bordeaux. Det kan betegnes som et ”boutique vineri”, hvor ejerne Axelle og Pierre Courdurie fremtryller gudeskønne vine. Den aktuelle vin er atypisk for området, da den er lavet på bourgogne-druen Chardonnay, men viser vinområdets mange facetter, når vinmageren kender sine jordbundsforhold.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Maison Joseph Cattin, 2019 Jean Murbach, Sylvaner, Alsace AAC, Voegtlinshoffen, Alsace, Frankrig – Normalpris 69 kr. – Tilbud: 2 flasker for 110 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Domænet hører til et af de ældre og toneangivende i Alsace, hvor familien Cattin siden 1850 har været vinavlere. Gården råder over 60 hektarer i området syd for Colmar, og seneste generation har gennemrestaureret de tekniske faciliteter. Den aktuelle vin er produceret på Sylvaner druer og fremstår frisk med diskret frugt og syre. Den er ideel som aperitif, men er særdeles brugbar til charcuteri, fisk og skaldyr.

Importør: Amalie Vin, Hinnerup.

 

Rødvin

Casa Vinocala Natale Verga, 2016 Enrico Verga, Barolo DOCG, Monforte, Piemonte, Italien – Normalpris 149,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr.

 

Vinhuset blev grundlagt i 1895 af Enrico Verga, som hyldes på flaskens etikette af grundlæggerens oldebarn, Natale Verga. Tidligere opkøbte familien druemost af vinbønder i områderne Barolo og Serralunga, men i dag dyrker Natale Verga selv vin på gården i Monforte og opkøber druer hos udvalgte producenter. 2016-vinen har en bouquet af viol og

 

Krydderier, mens smagen er kompleks, idet styrke og finesse går op i en højere enhed. Det helt rigtige valg til en rørt tatar eller en god Ribeye bøf.

Importør: GOBIvin, Valby.

 

Col d’Orcia, 2014 Rosso di Montalcino DOC, Moltalcino, Toscana, Italien – Normalpris 145 kr. – Tilbud 2 flasker for 200 kr. i hele september.

 

Col d’Orcia er et af de ældste vinhuse i Moltalcino, der ligger en times kørsel fra Siena i Toscana. Her er produceret vin siden slutningen af 1600-tallet. En del af 2014- udgaven af den aktuelle vin var tiltænkt en finere kinesisk restaurant i Beijing, men Covid19 kom i vejen, og nu er denne perfekte lillebror til Brunello di Moltalcino havnet i København. Den er lavet af 100% Sangiovese-drue og har den typiske smag af sorte kirsebær med stor karakter og elegant finesse. Den er på toppen nu, men kan sagtens ligge på lager et par år endnu. Et supergodt tilbud.

Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Indigo Eyes Winery, 2016 Zinfandel, Napa Valley, Californien, USA – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.ir

 

Indigo er betegnelsen for en dyb blå farve, der virker afslappende på sjæl og legeme. Vinhuset ligger i USA’s mest berømte vinområde, Napa, nord for San Francisco og adskiller sig fra mange amerikanske vinproducenter, som kun laver vin for at behage smagsløgene, ved at fremstille en vinøs nektar, der både pirrer og udfordrer. Denne Zinfandel udmærker sig ved at være både storladen og pikant.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Viña Casa Silva, 2018 Malbec, Colchagua Valley, San Fernando, Chile – Kampagnepris 88,50 kr.

 

Colchagua-dalen er arnestedet for chilensk vinhistorie, og her satte franskmanden Emilio Bouchon i 1892 spaden i jorden efter at være emigreret fra Saint-Emilion sydøst for Bordeaux. I årene frem til 1997 høstede familien udelukkende druer til videresalg, men så gik drømmen om at lave egen vin under eget navn i opfyldelse for ældste søn i 5. generation, Mario Pablo Silva. Han dyrker 4 marker i Colchagua Valley og 1 mark i den såkaldte South Region. Herfra stammer de Malbec-druer, som giver liv og styrke til denne kraftkarl, der passer til de fleste krævende kødretter.

Importør: Sigurd Müller Vinimport, Aalborg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…