Afrikaner grebet på borgerservice: Indvandrere svindler i stor stil med danske pas – nu vil DF have nye regler

En afrikaner med dansk statsborgerskab dukkede op på den lokale borgerservice og meddelte, at han havde mistet sit pas og skulle have et nyt.

 

Han havde medbragt et foto til brug i passet, men det forestillede en mand af mellemøstlig oprindelse.

 

Det er en kriminalbetjent ved Østjyllands Politi, der beskriver episoden i en mail, han i oktober 2018 sendte til Justitsministeriet, og hvor han slår alarm og advarer mod omfattende svindel med danske pas.

 

Kun set sager med danske statsborgere af fremmed herkomst

I mailen, som DR har fået aktindsigt i, understreger kriminalbetjenten, der arbejder med økonomisk kriminalitet, at han kun har set sager ”med danske statsborgere af fremmed herkomst”, og fortsætter:

 

”Den sidste sag var en person af afrikansk oprindelse, der ville have lavet et pas med et billede af en person fra Mellemøsten,” skriver kriminalbetjenten i mailen og fortsætter:

 

 

”Der var absolut ingen sammenligning mellem de to personer, men man havde alligevel forsøgt,” og han understreger:

 

”Vi har flere sager, hvor det rent faktisk lykkes, og jeg behøver formentlig ikke nævne, at der også kunne være terrorformål.”

 

Tredive tusinde danske pas forsvinder hvert år

Siden 2008 er omkring 330.000 danske pas forsvundet. Dog er cirka halvdelen dukket op igen.

 

Mange de resterende bliver opdaget ude i Verden. I nogle tilfælde så langt væk som i Canada.

 

Således fremgår det af et notat fra Rigspolitiet, som DR har fået aktindsigt i, at ukendte gerningsmænd i 2018 mødte op på Borgerservice i en række forskellige kommuner for at få udstedt pas med korrekte identitets oplysninger, men med en anden persons foto.

 

”Med baggrund i henvendelser fra flere politikredse og de canadiske myndigheder ønsker Nationalt Efterforskningscenter (NEC) at henlede opmærksomheden på sager, hvor der sker udstedelse af pas med ansøgerens korrekte personoplysninger, men med en anden persons foto,” skriver Rigspolitiet blandt andet i notatet.

 

Den canadiske grænsevagt bekræfter over for DR, at man har henvendt sig Rigspolitiet omkring problemet med danske pas, der bruges til identitetstyveri.

 

I Canada opsnapper man dem ved at tjekke de biometriske oplysninger (fingeraftryk – red.), fremgår det.

 

Hvert år forsvinder desuden to hundrede pas i posten

Ud over de danske pas, der bliver såkaldt tabt med det formål at skaffe et ekstra pas til en kriminel eller en terrorist, forsvinder der desuden årligt omkring to hundrede danske pas i posten.

 

Der er tale om pas, der bliver sendt fra Borgerservice til folk, der har fået nyt pas, og som har valgt at få det fremsendt med posten fremfor selv at hente det.

 

Den tidligere Guantanamofange, Slimane Hadj Abderahmane, er et typisk eksempel på, hvordan passene forsvinder.

 

Han blev under kampene mod Al-Qaeda i 2001 pågrebet af amerikanerne som jihadist og anbragt på den amerikanske base på Cuba, hvor han blev løsladt i februar 2004.

 

Efter hjemkomsten til Danmark, han var dansk statsborger, skulle han resocialiseres og gøres til et pænt, demokratisk mennesker og blev som en del af denne proces ansat som postbud i Greve.

 

Her stjal han kreditkort og kuverter med pas, og nåede blandt andet at hæve lidt over 100.000 kroner på tre stjålne kort, inden han blev opdaget.

 

Efter at have afsonet en fængselsstraf på ti måneder forsvandt han til Syrien, hvor han blev her dræbt i kamp.

 

Dansk Folkeparti: Slut med at møde op med eget pasbillede

 Nu vil Dansk Folkeparti sætte en stoppet for svindlen med at melde sit pas bortkommet og derpå møde op på Borgerservice med et medbragt foto, der ikke er ens eget, for at få udstedt et pas til en helt anden person.

 

”Det er nærliggende at tro, at en del af disse såkaldt bortkomne pas efterfølgende bliver misbrugt på det sorte marked, hvor danske pas er eftertragtede handelsvarer,” siger Dansk Folkepartis gruppeformand og retsordfører, Peter Skaarup, til Den Korte Avis.

 

Det kan eksempelvis være en efterlyst person, der har brug for en ny identitet. Han overtager navnet på den person, der oplyser på Borgerservice, at han har ”tabt” sit pas, og som får sat den anden mands foto ind i det nye pas.

 

Efter at passet er udstedet, vil svindlen vil kun blive afsløret, hvis der ved en paskontrol bliver kontrolleret fingeraftryk som ved de canadiske grænser.

 

Af samme grund foreslår Dansk Folkeparti nu, at det skal være slut med selv at medbringe et foto.

 

Fremover skal personalet på Borgerservice ifølge forlaget selv foretage fotograferingen af ansøgeren til passet, så man kan sikre, at det er det rigtige foto, der bliver sat i passet.

 

En enkelt person mistede 16 pas i løbet af ti år

Ligeledes skal det ifølge forslaget være slut med i løbet af en pasperiode at få udstedt op til flere pas på grund af bortkomst.

 

I sit forslag nævner Dansk Folkeparti et eksempel på en person, der i løbet af ti år mistede ikke færre end 16 pas, og hver gang fik et nyt.

 

Et pas er gyldigt i en periode på ti år, og inden for de ti år, skal det kun være muligt at få erstattet et bortkommet pas én gang. Kun hvis ganske særlige og overbevisende forhold taler for det, kan der dispenseres en enkelt gang.

 

Endelig skal det ligeledes være slut med at få passet sendt med posten. Fremover skal passet ifølge forslaget afhentes personligt på Borgerservice.

 

Det rødbedefarvede er et af Verdens mest attraktive 

Ifølge Henley Passport Index har det rødbedefarvede pas en placering som verdens femte bedste med visumfri adgang 187 lande.

 

Som nummer ét ligger det japanske pas med visumfri adgang til blot fire lande mere, nemlig i alt 191.

 

I bunden ligger det afghanske pas, som kun giver visumfri adgang til 26 lande.

 

Placeringen gør det danske pas attraktivt. Ifølge Europol var det danske pas i 2016 således 22.500 kroner værd på det sorte marked.

Læs også:

 

https://www.dr.dk/nyheder/indland/borgerservice-blev-snydt-af-kriminelle-til-lave-falske-pas

 

https://www.google.com/search?q=den+danske+guetanamofange+stjal+danske+pas+medens+han+var+postbud&rlz=1C1SQJL_daDK875DK875&oq=den+danske+guetanamofange+stjal+danske+pas+medens+han+var+postbud&aqs=chrome..69i57j69i64.24277j0j15&

 

https://www.folketingstidende.dk/samling/20201/beslutningsforslag/B57/20201_B57_som_fremsat.pdf

 

Her kan du se, hvor attraktive de forskellige pas er:

 

https://www.henleypassportindex.com/passport

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…