Bombesprængning mod Skattestyrelsen: To personer fra Sverige er nu tiltalt for “terrorlignende handling”

Efter eksplosionen ved skattestyrelsen (Foto: Steen Raaschou)

 

To svenske statsborgere på henholdsvis 22 og 23 år er nu blevet tiltalt for at have bragt en bombe til sprængning tirsdag den 6. august 2019 om aftenen ved Skattestyrelsen i København.

 

De er blandt andet tiltalt efter straffelovens § 114 a, der omhandler terrorlignende handlinger og giver mulighed for forhøjet straf.

 

Det skriver anklagemyndigheden i en pressemeddelelse.

 

De to mænd har efter anklagemyndighedens opfattelse planlagt bombesprængningen. Enten alene eller muligvis sammen med andre.

 

I pressemeddelelsen oplyses intet om et muligt motiv.

 

Har selv transporteret bomben

De to svenske statsborgere er desuden tiltalt for at have transporteret bomben i en bil fra Øresundsbroen til Skattestyrelsens bygning på Østerbro i København den 6. august 2019 og bragt bomben til sprængning samme aften kl. 22.14.

 

Bomben medførte omfattende ødelæggelser på Skattestyrelsens bygning og desuden skader på den nærtliggende Nordhavn Station.

 

De to svenske statsborgere er tiltalt for overtrædelse straffelovens § 192 a om besiddelse og anvendelse af en bombe samt straffelovens § 114 a, jf. § 183, stk. 2, om bombesprængning ved en terrorlignende handling.

 

Det oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas fra Statsadvokaten i København.

 

Kan give fængsel på livstid

Det er i den forbindelse anklagemyndighedens opfattelse, at der er tale om en overtrædelse af den internationale konvention til bekæmpelse af terrorbombninger, oplyser statsadvokat Lise-Lotte Nilas fra Statsadvokaten i København

 

I sådanne tilfælde kan straffen efter straffelovens § 114 a forhøjes med indtil det halve.

 

”Et angreb på Skattestyrelsen er et angreb på os alle, og derfor er der tale om en særdeles grov sag. En kraftig bombe er blevet sprængt ved en offentlig myndighed, og bombesprængningen har kunnet skræmme de ansatte og resten af befolkningen og forstyrre myndighedernes arbejde,” siger Lise-Lotte Nielsen og tilføjer:

 

”Heldigvis kom ingen personer til skade, men anklagemyndigheden mener, at sagen er så grov, at der er tale om en terrorlignende handling, og at straffen derfor bør forhøjes.”

 

De to mænd er tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 192 a, stk. 1, nr. 2, samt straffelovens § 114 a, nr. 6, jf. § 183, stk. 2, der kan give fængsel op til livstid.

 

Der nedlægges desuden påstand om udvisning med indrejseforbud for bestandig.

 

Politiet fandt hurtigt frem til de to mistænkte

Takket være videoovervågning og vidneafhøringer fandt politiet hurtigt frem til de to nu tiltalte svenske statsborgere.

 

Den 22-årige, som ifølge Ekstra Bladet er af anden etnisk herkomst end svensk, blev allerede den 14. august anholdt i det sydlige Sverige.

 

Efter at være fremstillet ved Retten i Malmø, blev han efter en begæring fra Danmark udleveret til Københavns Politi den 28. august.

 

Det lykkedes imidlertid for den 23-årige at forsvinde til udlandet. Han blev derfor varetægtsfængslet in absentia og efterlyst internationalt.

 

Han blev cirka en måned senere den 17. september anholdt i Københavns Lufthavn.

 

Begge tiltalte nægter sig skyldige.

 

Yderligere to andre svenskere blev anholdt

Ud over de to nu tiltalte blev yderligere to andre svenske statsborgere anholdt under mistanke for at være medskyldige i eksplosionen.

 

Således blev de to på henholdsvis 22 og 27 anholdt, men blev allerede dagen efter løsladt, da den svenske kammeranklager ikke, fandt at der var grund til at frihedsberøve dem.

 

Havde brugt militært sprængstof

Det var en særdeles kraftig eksplosion, der rystede Skattestyrelsens kontorer på Østbanegade denne tirsdag aften den 9. august.

 

Og det var der en grund til.

 

Ifølge lederen af Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste, Mick Stenkjær, var det militært sprængstof, der blev brugt.

 

”Gerningsmændene har haft adgang til et såkaldt brisant sprængstof. Det er samme type sprængstof, som Forsvaret bruger i dagligdagen,” sagde Mick Stenkjær dengang til Berlingske Tidende og fortsatte:

 

”Det kan ikke være en krysantemumbombe, for den er simpelthen ikke kraftig nok til at forårsage en ødelæggelse, som vi har set ude ved Skattestyrelsen.”

 

Samme type sprængstof bruges også af entreprenørvirksomheder, og blev således også brugt ved metrobyggeriet i København.

 

Den kraftige eksplosion medførte store skader på bygningens facader og ligeledes på den nærliggende Nordhavn Station.

 

Læs også:

https://denkorteavis.dk/2019/efter-drab-og-eksplosioner-kriminaliteten-fra-malmoe-er-ved-at-brede-sig-til-danmark-lyder-det-fra-svensk-politichef/

 

https://denkorteavis.dk/2019/pressemoede-om-bombespraengning-mette-frederiksen-ignorerer-sine-roede-venner-og-taler-til-befolkningen-og-de-blaa-partier/

 

https://www.berlingske.dk/samfund/eksplosion-ved-skattestyrelsen-skete-med-spraengstof-af-militaer-styrke

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…