Kyniske svindlere udnytter nu folks frygt for corona til at stjæle fra deres bankkonti

Det banker på døren, og udenfor står der et par personer med masker for ansigtet og forklarer, at de kommer fra kommunen og skal instruere i for eksempel spritning af hænder.

 

Det har op til flere ældre mennesker nu oplevet, fremgår det i nogle af politikredsenes døgnrapporter.

 

To udenlandske mænd med sort hår

Et eksempel fra Bjæverskov ved Køge er typisk:

 

Søndag eftermiddag fik Midt- og Vestsjællands Politi en anmeldte en borger, der fortalte, at hendes naboer, som er ældre mennesker, netop havde haft besøg af to mænd, som så udenlandske ud med sort hår.

 

Den ene var iført en hvid støvmaske. De to mænd forsøgte at komme ind til de ældre, ved at foregive at de ville instruere de ældre i at undgå Coronavirus.

 

De var dog så snarrådige at de fulgte sundhedsmyndighedernes anvisninger om at undgå unødig kontakt med fremmede, så de lukkede ikke mændene ind. Mændene forlod herefter stedet en mørk personbil, der muligvis var af mærket Hyundai.

 

Politiets vagtcentral efterlyste mændene og bilen til de kørende patruljer i området, men fandt ikke frem til hverken mænd eller bil.

 

Kontakt straks politiet

Borgere som oplever den slags henvendelser skal kontakte politiet straks efter, skriver Midt- og Vestsjællands Politi i en kommentar til sager, og giver følgende gode råd:

 

Noter gerne signalement og beskrivelse af et eventuelt anvendt køretøj.

 

Udvis skepsis, hvis personer uopfordret henvender sig på din bopæl og kontakt relevante myndighed, hvis du er i tvivl om henvendelsen er reel.

 

Tal med dine ældre pårørende om, hvordan de skal forholde sig, når personer uanmeldt dukker op ved deres dør.

 

Og nu er internetsvindlerne i fulde omdrejninger, advarer Rigspolitiet

Truslen fra kyniske svindlere, der vil udnytte frygten for corona smitte til at plyndre folk, kommer ikke blot fra suspekte udlændinge, der iført ansigtsmasker banker på dørene hos ældre mennesker.

 

Også på internettet er svindlerne nu komme op i fulde omdrejninger.

 

Således advarer politiet nu i en pressemeddelelse mod falske mails, hjemmesider og sms’er, som forsøger at slå plat på coronavirus /covid-19 ved at lokke personlige oplysninger ud af virksomheder og bekymrede borgere.

 

Politiet er opmærksomme på en række falske hjemmesider, mails og sms’er, som under dække af at være fra Sundhedsstyrelsen, forsøger at lokke CPR-nummer eller NemId log-in ud af borgere.

 

Derfor opfordrer politiet til, at man forholder sig kritisk til hjemmesider, apps eller mails, hvor man bliver bedt om at oplyse CPR eller logge ind med personlige oplysninger. Som hovedregel skal du ikke logge ind steder, hvor du ikke normalt logger ind.

 

Her får du en række gode råd fra politiet:

  • Skift dit NemID-login til at være et andet end dit cpr. nr. på nemid.nu.
  • Videregiv ikke fortrolige oplysninger i e-mails, på sms, på sociale medier eller over telefonen.

 

Og pas på rygter og misinformationer

Udover svindel-mails og -hjemmesider florerer der også en lang række rygter og misinformationer på nettet i forbindelse med coronavirus/covid-19.

 

Du sikrer dig mod forkert eller misforstået information ved kun at opsøge bekræftet myndighedsinformation – og det finder du i Danmark på myndighedernes fælles hjemmeside www.coronasmitte.dk, lyder det fra Politiet.

 

På siden samles bekræftede informationer om coronavirus /covid-19 fra ministerier, styrelser og andre myndigheder, og det er her, du skal søge dine oplysninger.

 

Et af de falske råde er C-vitaminer – delt på Facebook 9.000 gange

Internettet flyder i øjeblikket over med de misinformationer om coronavirus, der nu advares imod.

 

Mediet Mandag Morgen kører en ”tjek det” sektion, der svarer til DR’s ”Detektor”, og her har man blandt kigget på et postulat om at C-vitaminer skulle beskytte mod corona-smitte.

 

Det er blevet delt på Facebook 9.000 gange.

 

”Hallo, vågn op, mainstream lægebehandling. Der findes allerede en behandling, der kan forhindre død af virusangreb! Det er de sikre, billige C-vitaminer!”

 

Sådan lyder de første par sætninger i en artikel, der bærer overskriften “Bange for Coronavirus? Studier afslører en enkel beskyttelse”.

 

Det rene kvaksalveri

Christian Wejse, der er speciallæge på Infektionsmedicinsk Afdeling Q på Aarhus Universitetshospital. Han har forsket i vitaminer og infektioner, og siger til ”tjek det”:

 

“Det er rent kvaksalveri. Det er helt uvederhæftige sundhedsråd, der gives på en meget bombastisk måde, hvor man helt uden forbehold af nogen art anbefaler kæmpestore doser af C-vitamin og påstår, at det vil virke mirakuløst.”

 

Så lyt ikke til de falske profeter. Der er endnu ikke fundet nogen effektiv vaccine eller andet mod virussen, så der er kun én ting at gøre: Vær forsigtig!

 

Læs her:

https://www.mm.dk/tjekdet/artikel/tusindvis-af-danskere-deler-nyhed-om-at-c-vitamin-forhindrer-coronavirus-fup-og-svindel-siger-ekspert

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…