Black Friday: Undgå at blive snydt når du handler online

Onlinehandlen boomer og Black Friday er ikke en undtagelse. Massevis af tilbud får rekordmange danskere til at sidde klar med kreditkortet. Men det er vigtigt, at du kigger dig godt for, advarer IT-sikkerhedsekspert.

 

På fredag d. 27. november er det Black Friday. Black Friday er startskuddet til december måneds julehandel, hvor massevis af både fysiske- og netbutikker skilter med særlige tilbud. I år har rekordmange danskere planer om at handle fladskærme, sneakers og mærkevaretøj til nedsatte priser.

 

De danske forbrugere spenderede sidste år omkring 800 mio. kr. på indkøb i forbindelse med Black Friday. Og i år er forventningen at omsætningen bliver endnu større. Over 70 % af netbutikkerne holder Black Friday og halvdelen forventer, at omsætningen vil overgå sidste år med mindst 25 %, mens hver tiende forventer en vækst på mindst 50 %.

 

Pas på tilbudsfælder

Især netbutikkerne kan se frem til en travl fredag, da hver tredje forbruger, der handler på nettet, er klar til at shoppe løs, når Black Friday rammer Danmark. Det bekvemme i at slippe for køen og klikke sine varer i indkøbskurven, er en ting, der ikke går forbi næsen på de cyberkriminelle.

 

De cyberkriminelles hensigt er at lokke forbrugerne i deres tilbudsfælder for i sidste ende at få adgang til fortrolige oplysninger som bankkonti og andre private data.

 

Der er god grund til at holde et vågent øje med de lidt for gode tilbud på fredag og en uges tid frem.

 

Mange danskere sidder i kø for at få de bedste tilbud, og for nogle kan det gå lidt for stærkt med at lægge de billige varer i kurven og indtaste sine kortoplysninger. Svindlerne bliver hele tiden bedre til at lave tilbudsfælder, der ser ægte ud, og derfor ender mange danskere med at blive snydt i forbindelse med Black Friday.

 

3 fælder du skal undgå

Mange godtroende danskere bliver lokket i de cyberkriminelles tilbudsfælder, og derfor kommer Janus R. Nielsen her med 3 gode råd til at undgå at blive snydt på Black Friday.

  1. Phishing e-mails

Vær ekstra kritisk overfor e-mails med Black Friday-tilbud på smykker, tøj, fladskærme osv., der lover dig 50 % eller en usædvanlig god pris på dine køb. Også selvom afsenderen er velkendt, er det en god idé at være opmærksom. Hold musen over linket i mailen for at tjekke hvilken webadresse, det fører til. Tjek også afsenderadressen i e-mailen.

  1. Falske webshops

Vær opmærksom på falske webshops, der ikke oplyser telefonnumre, adresser og CVR-numre. Viser det sig at en webshop, der har et CVR-nummer, alligevel ser mistænkelig ud, kan du kontrollere nummeret på cvr.dk for at være sikker på, at det ikke er svindlere, der står bag siden. Kig også efter hængelås-ikonet i browseren og check at internetadressen starter med https – s´et står for secure – for at være sikker på, at siden er sikker at besøge. Kig også efter andre garantimærkninger, for eksempel e-mærket, som er et dansk mærke for sikker internethandel.

  1. Køb dine varer på et sikkert netværk

Når du skal handle på nettet i forbindelse med Black Friday, så sørg for at benytte dig af internetforbindelsen i dit eget hjem eller brug dit 3- eller 4G netværk. Undgå at shoppe til Black Friday på en café eller lignende, hvor du logger på et offentligt netværk. Her er det nemt for de cyberkriminelle at oprette falske netværk med caféens navn, hvor de så nemt som ingenting kan opsnappe personlige oplysninger fra den enhed, du er logget på med.

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365 skriver om IT i Den korte Avis. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…