To bøger, der giver indsigt i muslimsk værdier og dannelsesidealer

Jeg har lige læst og lært meget fra  to bøger om muslimsk dagligliv med kriser. De er nu begge på bogudslag til 30-40 kr. stk, så derfor vil jeg lige fremhæve dem for folk, der søger indsigt i den muslimske psyke.

 

Bøgerne giver langt mere indsigt i muslimske værdier og dannelsesidealer, end  de fleste bøger der udgives, hvor  indvandrere og efterkommere opremser og beskriver frygtelige konsekvenser af egen islamisk kultur. Jeg har været i begge geografiske områder for mange år siden, men synes også at bøgerne kan give en forståelse for de kulturelle sammenstød og integrationsproblemer vi møder  i nutidens Danmark.

 

Lene Wold Æret være mine døtre om en jordansk mand, der hævder sig at være moderne muslim , iøvrigt ligesom sin far, men alligevel  har slået sin mor og en datter ihjel pga ære. Hans forældre havde angiveligt et kærlighedsægteskab. Bogen er dokumentarisk og noget af det bedste jeg har læst om islamisk dannelse. Lene Wold er norsk samfundsforsker og journalist, der har studeret arabisk og arbejdet i regionen (Peoples Press 2018 ).

 

Nu er jeg  så ved at læse:

 

Puk Damsgaard Ulvehjerte – en familiekrønike, der foregår i stammeområdet  mellem Pakistan og Afghanistan, hvor hun er gæst hos en mere eller mindre talebansk familie. Der fortælles om partnervalg, kønsrelationer, aldershierkier osv. i et hverdagsperspektiv. Gæstfrihed og ære er de største værdier. Desuden forklares hvorfor så mange tiltrækkes af Taleban og om de poetiske og romantiske drømmerier, der er så udbredt hos mænd i området. Puk Damsgaard er en fantastisk dygtig og pågående journalist, der har mere end 10 års erfaring i Mellemøsten. Hun taler lidt at regionens forskellige sprog. (Politikens Forlag 2011/2018 ).

Del på Facebook