Muligt æresdrab i Randers: Afghansk kvinde brutalt stukket ihjel med knive – ægtemanden og hendes 17-årig søn er anholdt

Det må have været noget af et blodbad, der mødte politiet, da de i torsdags ved middagstid fik adgang til en lejlighed på Nørrebrogade i Randers.

 

Ifølge døgnrapporten var lejlighedens indehaver, en 44-årig kvinde, dræbt. Stukket ihjel med knive. 

 

”Dræbt af flere knivstik”, som det formuleres i døgnrapporten.

 

Efterfølgende har politiet anholdt to mænd på henholdsvis 17 og 59 år, der i går fredag for lukkede døre blev fremstillet ved Retten i Randers.

 

Afghansk familieopgør med kvinden dræbt af ægtefælle og søn

Nu erfarer Ekstra Bladet, at der er tale om en afghansk familie, og hvor den nu anholdte 59-årige mand er kvindens ægtefælle, medens den ligeledes anholdte 17-årige er hendes søn.

 

Ifølge politiets sigtelser er det således far og søn, der angreb deres ægtefælle og mor med knive og dræbte hende.

 

På grund af de lukkede døre under grundlovsforhøret i Retten i Randers i går er motivet til drabet foreløbigt ukendt, men over for Ekstra Bladet vil politiinspektør Michael Kjeldgaard fra Østjyllands Politi ikke afvise, at man kigger på, om der kan være tale om æresdrab.

 

”Det gør vi selvfølgelig som en del af en bred efterforskning i forhold til, hvad motivet kan være,” siger politiinspektøren til Ekstra Bladet.

 

Og hvis der vitterligt er tale om et afghansk æresdrab i Randers, er det ikke noget nyt fænomen i Danmark.

 

En hel familie dømt for afghansk æresdrab i Slagelse

I september 2005 var smukke atten-årige afghanske Ghazala Khan sammen med sin kæreste, Emal Khan, på vild flugt fra sin familie.

 

Hun vidste de ville dræbe hende, fordi hun havde nægtet at lade sig tvangsgifte med en fætter fra Afghanistan.

 

Hun havde selv valgt sin udkårne med en kærlighed, der var så stor og stærk, at hun var klar til at dø for den.

 

Under flugten var parret blevet viet på rådhuset i Middelbart. Men de var i undertal. 

 

Det afghanske miljø i Danmark var alarmeret, der blev holdt øje med dem, og den smukke Ghazala’s flugt med døden i hælene sluttede brat på Slagelse Banegård.

 

Blev med koldt blod likvideret af sin bror

I det øjeblik parret steg ud af en taxa ved banegården i Slagelse, bremsede en bil op, og Ghazala’s 30-årige bror, Akhtar Abbas springer ud med en pistol i hånden.

 

Han skyder og dræber sin lillesøster med koldt blod og forsøger også at dræbe hendes mand, som dog overleve.

 

Hele familien havde sammen med afghanske taxachauffører over hele landet været involveret i forfølgelsen af det unge par. 

 

Det var en tante, som Ghazala havde tillid til, der fik dem lokaliseret og alarmerede resten af familien.

 

I alt 120 års fængsel – men kun tre udvisninger

Det retslige efterspil sluttede endegyldigt i Højesteret onsdag den 28. februar 2007, som stadfæstede Østre Landsrets domme over de i alt ni personer, der blev idømt lange fængselsdomme.

 

Med dommen står det fast, at Ghazala Kahns far, den 57-årige Ghulam Abbas, der iscenesatte drabet, skal i fængsel på livstid. Er dansk statsborger og kan ikke udvises i tilfælde af benådning.

 

Ghazalas bror, den 30-årige Akhtar Abbas, der dræbte hende, skal 16 år i fængsel. Kan ikke udvises, da han er dansk statsborger.  

 

Samme straf på 16 års fængsel får ligeledes Ghazalas morbror, den 46-årige Walayat Khan, og hendes farbror, den 42-årige Asghar Ali.

 

Perveen Khan, der er 40 år, mor til fire og Ghazalas tante, skal 14 år i fængsel og udvises af Danmark. Det var hende, der fik lokaliseret Ghazala og alarmerede familien.

 

Samme straf får Ghazalas fætter, den 31-årige Ashgar Ali, mens den 45-årige Anser Iqbal, der er ven med Ghazalas morbror, skal 10 år i fængsel.

 

Den 36-årige Ghulam Ahmed, der er ven med Ghazalas bror, skal ligeledes 10 år i fængsel, og Højesteret gav anklageren medhold i, at også han skal udvises. Det slap han for i landsretten.

 

Endelig skal den 30-årige Naweed Sharif, der kørte broderen til Ringsted og Slagelse i sin bil, otte år i fængsel.

 

Tilbage står, at kun tre ud af ni blev udvist af den enkle grund, at de øvrige seks dømte har dansk statsborgerskab.

 

Halvdelen af afghanerne i Danmark har dansk statsborgerskab

Regering og Folketing har i flere omgange skærpet straffeloven med blandt andet udvidede muligheder for udvisning.

 

Men som vi tidligere har påpeget her i avisen, så gør lovgiverne på trods af stramninger i straffeloven det samtidig efterhånden sværere og sværere at finde nogen, man kan udvise.

 

Det skyldes uddelingen af statsborgerskaber.

 

I Danmark boede der eksempelvis i alt 19.488 afghanere den 1. januar i år, og af dem havde stort set halvdelen eller i alt 9.668 fået dansk statsborgerskab.

 

For blot fyrre år siden boede der i Danmark den 1. januar 1980 i alt 35 afghanere i Danmark, og af dem havde de tolv dansk statsborgerskab.

 

Så hurtigt er det gået med ændringen af Danmark fra et samfund, hvor æresdrab var et ukendt fænomen til i dag, hvor afghanere og andre fremmede folkeslag præger landet med skyderier og deres indbyrdes slagsmål.

 

Sørgeligt, at det er gået så galt, og endnu sørgeligere er det, at såkaldt ansvarlige politikere lader denne udvikling fortsætte uden at gribe ind.

 

Læs også her om sagen i Randers.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…