Her får beboerne på plejehjemmet en halv flaske vin om dagen

Midt i hjertet af den franske Bourgogne-by Beaune ligger det kombinerede hospital og plejehjem Hospice de Beaune. Det stammer fra 1443 og har siden været drevet som en velgørenhedsinstitution baseret på indtægter fra vinauktioner. 

 

Ud over almindelig pleje får beboerne på alderdomshjemmet daglig en halv flaske rødvin til at forhøje kvaliteten på aftensmåltidet og timerne før sengetid. Dette kosttilskud har fjernet sovemedicin og hævet livskvaliteten i den grad, at sygdom er en sjælden gæst.

 

Det gælder også vor tids Coronapest, som ifølge de franske opgørelser ikke er konstateret på Hospice de Beaune-institutionerne Hôtel Dieu og Hospices de la Charité eller for den sags skyld i hele Beaune. Uden noget videnskabeligt belæg er det derfor naturligt at spørge: ”Modvirker rødvin angreb af Coronavirus”? Eller er det blot tilfældighedernes spil? Næppe.

 

Hvidvin

 

Weingut Schmitges, 2019 Vom Haus, Riesling Trocken, Mosel, Minheim, Erden, Tyskland – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 79 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Når grænserne igen åbnes mod vor sydlige nabo, bør alle med egen bil og interesse for verdensklassevin unde sig en rejse langs floden Mosel. Her findes et bjerglandskab, som siger spar 2 til det meste. Den aktuelle vin fra Mellem Mosel er sprød og mineralsk og lever op til alle gastronomiske forventninger, og så har vingården overnatningsmuligheder.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Rødvin 

 

Azienda Agricola Le Ragose, 2016 Ripasso, Classico Superiore, Valpolicella DOCG, Negrar, Italien – Normalpris 169,95 kr. – Tilbud: 3 flasker for 250 kr. hos Meny.

 

Læs også
Glem Coronaen med et glas god vin

Le Ragose Ripasso er det nærmeste man kommer en fuldblods Amarone. Vinen er fremstillet ved at lade ung Valpolicella gære på rester af skaller og stilke fra vinklaser i Amarone-vinfade. Derved opnås, at den friske vin suger kraft den ædlere vins efterladenskaber. Lagringen foregår et par år, før ejerne Marco og Paolo Galli tapper vinen og sender den på markedet. Et særdeles godt tilbud.

 

Importør: GOBIvin, Valby

 

Tenuta Podernovo, 2016 Aliotto, Biologico, Toscana IGT, Terricciola, Pisane, Italien – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vingården ejes af Lunelli-familien, som er berømt for sine Ferrari Spumante-vine, der laves i Trentino og går for at være Italiens bedste modstykke til en Topchampagne. Aliotto er en ægte Supertoscaner fremstillet af druesorterne Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot plus nogle lokale druer. Et supergodt køb.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Læs også
Skum og bobler på årets sidste aften

Seifried Estate, 2017 Pinot Noir, Rabbit Island, Nelson, New Zealand – Normalpris 129,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Rabbit Island eller Moturoa, som Maori-folket kaldte øen, ligger som en lille bitte, ubeboet enklave nord for New Zealands Sydø i den tasmaniske bugt. Her har vinmageren, den østrigske Hermann Seifried, siden slutningen af 1980’erne – ved siden af sine øvrige 300 hektarer vinmarker – høstet druer, som giver nogle bemærkelsesværdigt spændende vine. En af dem er denne Pinot Noir, som med noter af hindbær, brombær og mørke moreller giver et nyt billede af druens potentiale.

 

Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Cantine Quadrogato, 2017 Campellaia, Rosso Benevento IGT, Campania, Italien – Normalpris 99 kr. – Tilbud: 3 flasker for 250 kr.

 

Som de fleste syditalienske vine er denne fra Campania en kraftig sag, som er lavet af druen Aglianico. Vinstokkene vokser i undervinområdet Benevento, hvis jordbund er fyldt med lava. Ofte kaldes vine fremstillet på druen for ”Sydens Barolo” som følge af dens raffinesse. Det er en vin som med stor fornøjelse kan drikkes sammen med italiensk mad.

 

Forhandler: Supermarco, København SV

Læs også
Vinen til geniale Ris à l’amande

 

Castell del Remei, 2016 Sícoris, Costers del Segre DO, Penelles, Lleida, Catalonien, Spanien – Kampagnepris 88 kr.

 

Vingården, der ligger I en højde af 300 meter over havet og 120 km vest for Barcelona, ledes af Tomàs Cusinè, hvis filosofi er at skabe vin med lokal identitet.

 

Segre-floden, der i gamle dage hed Sícoris, har lagt navn til vinen, som indeholder ikke mindre end 5 druesorter: Cabernet Sauvignon, Garnacha, Merlot, Syrah og Tempranillo. Denne blanding giver både saft og kraft og ikke mindst en lang frugtiøs og mineralsk eftersmag.

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Bodega Ramón Ramos, 2017 Parlaor Roble, Toro D.O., Zamora, Spanien – Kampagnepris 77,95 kr. hos udvalgte MENY og Spar butikker. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Læs også
God vin lysner en trist november

 

Vinområdet Toro ligger i provinsen Zamora i Vestspanien og ligger højt på den internationale rangstige over gode, kvalitetsbevidste producenter. Vinen er fremstillet af 100 pct. Tempranillo druer. I glasset fremstår den dybrød og med en duft af kirsebær. Nu, hvor vi nærmer os udendørs spisning, har vi her en udmærket ledsager til alt godt fra grillen.

 

Importør: Amka, Randers

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…