Midt i en svær situation for Venstre og blå blok kaster Kristian Jensen sig ud i et absurd egoflip

Foto: Ole Sørensen

I sommer eksploderede konflikten mellem Venstres formand Lars Løkke Rasmussen og næstformand Kristian Jensen.

 

Den konkrete anledning var, at Kristian Jensen havde givet et interview til Berlingske. Her polemiserede han mod Løkkes forslag om et samarbejde mellem Venstre og Socialdemokratiet.

 

Kristian Jensen ville i stedet skabe et stærkt og samlet borgerligt alternativ til Socialdemokratiet.

 

Det udløste som bekendt et voldsomt opgør i Venstre, der endte med, at både Lars Løkke og Kristian Jensen måtte forlade deres poster.

 

Men nu er den gal igen. En ny krise er opstået i Venstre, og endnu engang er det udtalelser fra Kristian Jensen, der er har sat den i gang.

 

Kristian Jensen er uenig med Kristian Jensen

Denne gang drejer det sig dog ikke om, at Venstre skal styrke det borgerlige samarbejde og skærpe kursen over for Socialdemokratiet. Nu siger Kristian Jensen faktisk det modsatte.

 

Han slår til lyd for et bredt samarbejde mellem Venstre, Socialdemokratiet, De Radikale og De Konservative.

 

Ifølge Jensen skal de nævnte partier gå sammen om en reformplan, der skal udstikke en fælles kurs for dansk økonomi. Planen skal omfatte grøn omstilling, velfærd, infrastruktur, skat og andre centrale emner.

 

Kristian Jensen vil naturligvis hævde, at han kun har Venstres bedste i tankerne med dette.

 

Men hvis formålet var at styrke Venstre, skulle han have indviet Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i sine overvejelser. I stedet lavede han et egoflip.

 

Forsøger at vise, at han stadig er stor mand

Planen ligner et forsøg på at få et comeback som en central spiller i dansk politik.

 

Men der er noget næsten desperat over dette forsøg. Det skulle jo være til at forudse, at han med dette sololøb ville ryge ud i en direkte konfrontation med Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen.

 

Han offentliggjorde sin plan uden om formanden. Og planens indhold går stik imod formandens linje. Den går altså også stik imod Kristian Jensens egen linje for mindre end et halvt år siden.

 

Kristian Jensen forsøger vel at vise, at han stadig er en stor mand i dansk politik.

 

Hans problem er bare, at det er han ikke.

 

Ingen betragter ham længere som en toneangivende politiker. Og da slet ikke Ellemann, der som partileder jo er afgørende for Kristian Jensens muligheder.

 

Illoyalt

Set fra Ellemanns stol optræder Kristian Jensen særdeles illoyalt ved at prøve at profilere sig bag om ryggen på formanden.

 

Jensen prøver at dække sig ind med en henvisning til, at Ellemann jo har tildelt ham en fri rolle i folketingsgruppen.

 

Han glemmer bare at fortælle, at denne rolle skulle bruges til, at han kunne arbejde for holdet ved at gå ind og støtte mindre erfarne folketingsmedlemmer, når der var behov for det. Meningen har absolut ikke været, at den frie position skulle bruges til Kristian Jensens profilering af … Kristian Jensen.

 

Ellemann presset

Kristian Jensens egoflip bliver kun endnu mere problematisk af, at Jakob Ellemann er presset. Han har absolut ikke brug for, at der bliver sået tvivl om, hvad der er partiets linje, og hvem der lægger den.

 

Meningsmålingerne for Venstre holder sig ganske vist ret stabilt. Ellemann er ikke ramt af et dyk.

 

Men Venstre bliver hængende på samme niveau som valgresultatet sidste år. Og det var Venstres næst dårligste resultat siden 1994.

 

Lars Løkke fik ganske vist solgt den påstand, at Venstre havde et strålende valg. Og jo, man havde en klar fremgang – men det var i forhold til et valgresultat i 2015, der var en ren katastrofe. Kendsgerningen er, at Venstre fik et sløjt resultat i forhold til partiets niveau under Anders Fogh.

 

Samtidig må Jakob Ellemann konstatere, at der i øjeblikket er langt til et blåt flertal i dansk politik. Foreløbig har Mette Frederiksen fået sig etableret i en stærk position.

 

Naturligt at trække stikket på Kristian Jensen

Venstre må selvfølgelig bevare tålmodigheden. Men Ellemann savner stadig en klar og skarp politisk profil.

 

Mette Frederiksen bevæget sig et godt stykke ind på traditionelt borgerligt terræn, når det gælder udlændingepolitik og anden værdipolitik.

 

Håndteringen af Iran-konflikten er et aktuelt eksempel på dette:

 

Den iranske terroristgeneral Qassem Soleimani satte et angreb i gang mod den amerikanske ambassade i Bagdad. Det var en reel krigserklæring mod USA.

 

USA slog resolut tilbage og dræbte Soleimani ved et droneangreb. Det var ikke kønt, men det var nødvendigt at reagere meget stærkt.

 

Mette Frederiksen undlod omhyggeligt at fordømme det amerikanske angreb på Soleimani. Men Jakob Ellemann kom ud i at lægge afstand til USA – sammen med De Radikales Morten Østergaard!

 

Siden er Ellemann begyndt at justere sine meldinger lidt. Iran bliver en vigtig prøve på, hvor han placerer sig i værdipolitikken. Men indtil videre virker han bleg.

 

Det bliver mildt sagt heller ikke lettere for Venstres formand at vise styrke og klarhed, når Kristian Jensen kører sit sideløbende egoflip.

 

Det er derfor naturligt, at Ellemann nu har trukket stikket på Kristian Jensen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…