Corona-smitte blandt indvandrere: Mattias Tesfaye taler sort, og Mette Frederiksen er tavs

Mattias Tesfaye (Foto: Privat)

Det såkaldte kontakttal er nu 1,4 – det er lige så højt, som dengang regeringen i det tidlige forår lukkede landet ned. Tallet betyder, at en smittet person i gennemsnit giver smitten videre til hele 1,4 personer.

 

Den aktuelle smittespredning udgår i høj grad fra indvandrermiljøer.

 

Syv ud af ti smittede i sidste uge havde ikke-vestlig indvandrerbaggrund  (”anden etnisk baggrund end dansk”). Det har Statens Serum Institut oplyst.

 

Der er specielt alvorlige smitteproblemer blandt de somaliske indvandrere. I sidste uge kom 179 af de 756 nye smittetilfælde i landet fra det somaliske miljø i Aarhus.

 

Styrelsen for Patientsikkerhed peger på, at to eid-fester og en begravelse i det somaliske miljø kan have bidraget til denne smittespredning.

 

Men foreløbig er regeringen tavs og passiv i forhold til denne stærkt bekymrende udvikling. Ja, man har faktisk ikke engang hørt regeringen erkende, at der er et specielt alvorligt problem med smittespredning i indvandrermiljøer.

 

Udsætter andre for fare

Man skulle ellers tro, at regeringen ville reagere skarpt og resolut på, at en betydelig gruppe med sin adfærd tilsyneladende modvirker forårets store folkelige indsats for at trænge smitten tilbage.

 

På pressemødet mandag nøjedes sundhedsminister Magnus Heunicke med at appellere til, at vi finder tilbage til den folkelige indsats i foråret. Efter slagordene: ”Hold afstand – sprit af – isolér dig, hvis der er risiko for, at du er smittet”.

 

Disse budskaber er stadig lige vigtige. Men det står nu klart, at der er grupper, som ikke følger dem. Trods alle advarsler og formaninger har de udvist en adfærd, som styrker smitten og dermed udsætter andre i det danske samfund for fare.

 

Der er brug for klare krav

Regering, folketingsmedlemmer og medier må reagere med meget klare krav om, at denne adfærd bliver ændret.

 

Måske skal der noget ekstra hjælp og rådgivning til for at sikre dette. Men der skal også en meget klar besked på danskernes vegne.

 

Det kan ikke nytte noget, at man er så ivrig efter at være politisk korrekt, at man ikke vil sende en sådan besked.

 

På nuværende tidspunkt må alle, der følger disse ting og måske selv arbejder med dem, kende til de  alvorlige problemer med smittespredning i visse indvandrermiljøer, herunder somaliske miljøer. Det samme mønster finder man i øvrigt i en række andre lande.

 

Så grib dog om nælden! Peg på problemerne! Lad advarselslamperne blinke dér, hvor der faktisk er fare på færde!

 

Det drejer sig ikke om at råbe og skrige. Men det drejer sig om at sige klart og tydeligt, hvad den danske befolkning må forvente af alle i dette land, når man står midt en meget farlig krise.

 

Der er ikke bare brug for oplysning. Der er også brug for klare krav til de somaliere og andre ikke-vestlige indvandrere, hvor der er særlig gang i smitten.

 

Tesfayes sorte tale

Når der er alvorlig risikobetonet adfærd i indvandrermiljøer, er det ikke mindst opgaven for landets integrationsminister Mattias Tesfaye at fortælle tydeligt, at denne adfærd skal stoppes.

 

Men desværre er der snarere sket det modsatte. Da Nyhederne på TV2 mandag aften konfronterede Tesfaye med problemerne, begyndte ministeren nærmest at tale sort. Her er replikskiftet:

 

Studievært Lasse Sjørslev: ”Vi hører her i indslaget Dansk Folkeparti efterlyse specifik viden om, hvor smitten præcis er opstået. Hvorfor melder regeringen ikke det ud?”

 

Mattias Tesfaye: ”Hvis der er nogle oplysninger, der er nødvendige for at træffe gode beslutninger, så skal de selvfølgelig på bordet.”

 

Sjørslev: Styrelsen for Patientsikkerhed sagde allerede i går, at de har denne viden fra deres smitteopsporing. Så hvorfor er I ikke bare kommet med den allerede nu?”

 

Tesfaye: ”Jeg kan ikke i dag sige, hvilke oplysninger der er tilgængelige, og hvad der kan offentliggøres Men alt, hvad der er relevant for den politiske diskussion, det skal selvfølgelig indgå som en del af den politiske diskussion.”

 

Sjørslev: ”Det er så det, Dansk Folkeparti efterlyser. Så hvis du har den viden, så fortæl os, hvor smitten kommer fra …”

 

Tesfaye: ”Nu er Styrelsen for Patientsikkerhed under Sundhedsministeriet, og jeg tør ikke lige på vegne af dem garantere, hvilke oplysninger de ligger inde med.”

 

Sjørslev: ”Du har ikke den viden …?” ”Du ved ikke …?” (Tesfaye snakker ind over)

 

Tesfaye: ”Nej.”

 

Regeringen svigtede, da det gjaldt

Men en stor del af den viden, som studieværten efterlyser, var tilgængelig fra officielle kilder på det tidspunkt, hvor interviewet fandt sted.

 

Tesfaye kunne uden videre have givet disse oplysninger om ikke-vestlige indvandreres og specielt somalieres andel i corona-smitten videre. Men det gjorde han ikke. Han slørede virkeligheden.

 

Og der kom absolut ikke den opsang, som der var brug for, til dem, der har sat nye farlige smittekæder i gang.

 

Tesfaye var dog ikke alene om at fortie disse alvorlige problemer. På pressemødet mandag kom der ikke en lyd om dem fra sundhedsminister Magnus Heunicke eller andre.

 

Regeringen erklærer, at den ønsker en stram udlændingepolitik. Her havde Mette Frederiksen mulighed for at vise det ved at stille klare krav til de indvandrermiljøer, der skubber til smitten. Men hun er indtil videre passiv.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…