Lejere og husejere skal betale for kickstarten af dansk økonomi efter corona-krisen

I Danmark er den socialdemokratiske regering indstillet på at bruge 30 milliarder kroner til renovering af almene boliger. Pengene skal bruges til at kickstarte både dansk økonomi og klimakampen oven på corona-krisen.

 

Regeringen er indstillet på at en væsentlig del af regningen skal betales med de mere end 18 mia. kroner, som beboerne i de almene boliger selv har sparet op i Landsbyggefonden. Hvilke svage samfundsgrupper, der skal betale de resterende 12 mia. kroner, er endnu ikke offentliggjort.

 

Dansk Byggeri er ikke overraskende begejstret for regeringens planer, der vil skabe arbejdspladser i en trængt byggebranche. Dansk Byggeri mener, at indsatsen samtidig vil gavne klimaet.

 

Erhvervsorganisationen mener også, at private husejere skal tvinges til at udfase forurenende oliefyr og erstatte dem med mere klimavenlig energi.

 

Et mere attraktivt håndværkerfradrag vil også kunne få flere boligejere og beboere til at energirenovere mere og genskabe nogle af de mange arbejdspladser, der er forsvundet under coronakrisen, siger direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri.

 

Imens i Amerika – huslejestrejke!

Samtidig planlægger tusinder af amerikanske lejere den største koordinerede huslejestrejke siden 1930’erne.

 

I New York har mere end 12.000 mennesker erklæret, at de ikke vil betale deres leje. Lejerorganisationen i Los Angeles vil også tilbageholde deres huslejeindbetalinger fra 1. maj. Lignende protestbevægelser organiseres i byer som Philadelphia og Chicago.

 

Aktivisterne kræver, at regeringen er nødt til at træffe drastiske foranstaltninger, hvis de ønsker at hjælpe lejere. Demokratiske politikere som medlem af Repræsentanternes Hus Alexandria Ocasio-Cortez siges at støtte lejerprotesterne.

 

Baggrunden er de økonomiske vanskeligheder, som mange amerikanere oplever som følge af corona-krisen. I sidste uge steg antallet af arbejdsløse med 3,8 millioner mennesker, og ledigheden er dermed oppe på mere end 30 millioner arbejdsløse, og mange er ganske enkelt ikke i stand til at betale deres leje.

 

Udlejere advarer om, at en lejestrejke kan have alvorlige konsekvenser for ejere af mindre ejendomme, der har brug for de løbende huslejebetalinger for at betale deres udgifter. Det er derfor, lovgivere også begynder at foreslå økonomiske hjælpepakker til fordel for udlejere.

 

Det er usandsynligt, at den amerikanske kongres helt vil annullere husleje – men det er angiveligt heller ikke aktivisternes mål. Protestbevægelsen prøver at lægge pres på føderale og delstatslige myndigheder for mere økonomisk hjælp til lejere under en historisk pandemi.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…