Læger uden grænse slår alarm: De overfyldte flygtningelejre på de græske øer kan starte en storm af corona-smitte

Moria-lejren på Lesbos (Skærmprint France24/Youtube)

Medens grækerne kæmper for at forhindre Erdogans flygtninge i at trænge ind i landet via landegrænsen ved Evron-floden, truer en ny og dødelig fare grækerne fra en helt anden kant.

 

Flygtningelejrene på de græske øer udgør en veritabel bombe for corona-smitte, lyder det fra Læger uden Grænse, som nu slår alarm.

 

”De overbefolkede og forfærdelige leveforhold i flygtningelejrene på de græske øer udgør det perfekte grundlag for et udbrud af en COVID-19 storm,” advarer Læger uden Grænser i en pressemeddelelse og fortsætter:

 

”Evakueringerne af lejrene på de græske øer er nu mere nødvendigt end nogensinde. Vi er nødt til at være realistiske. Det vil være umuligt at kontrollere et udbrud i lejrene,” hedder det i pressemeddelelsen.

 

Forholdene i den overfyldte Moria lejr på Lesbos er katastrofale

I sin pressemeddelelse henviser Læger uden Grænser især til forholdene i den overfyldte Moria lejr på den tidligere så berømte og eftertragtede ferieø Lesbos.

 

PÅ Lesbos var der den 13. marts registreret foreløbig én corona-smittet person, og af samme grund er evakuering af lejren mere nødvendig end nogensinde, lyder det fra Læger uden Grænser.

 

Moria flygtningelejren er beregnet til at huse omkring 3.000 flygtninge, men nu bor der cirka 20.000 flygtninge i og omkring lejren.

 

Over tusinde beboere har ikke adgang til sæbe

Og de lever under katastrofalt dårlige hygiejniske forhold.

 

I et afsnit af lejren er der således 1.300 mennesker, der skal deles om en enkelt vandhane og uden adgang til sæbe.

 

Familier med fem eller seks medlemmer er henvist til at sove i et område på tre kvadratmeter.

 

”Det betyder, at de anbefalede forholdsregler såsom regelmæssig vask af hænder og social distance for at hindre virussen i at sprede sig er umulige at overholde,” forklarer Dr. Hilde Vochten, der er Læger uden Grænsers koordinator i Geneve.

 

Medens regeringer verden over aflyser større begivenheder, og forbyder selv små forsamlinger, lever flygtninge på de græske øer i tæt kropskontakt med hinanden.

 

Alt i alt lever der tilsammen 42.000 asylansøgere i flygtningelejrene på fem græske øer, der tilsammen har en samlet kapacitet på lejrkapacitet på 6.000 pladser.

 

Den græske regering isolerer flygtningelejrene

Mulighederne for at spotte corona-tilfælde i flygtningelejrene på de gæske øer er nu blev alvorligt forringet, efter at den græske regering tirsdag i sidste uge isolerede lejrene.

 

Således er der nu udstedt forbud mod besøg i lejrene, ligesom ikke-statslige organisationer er blevet nægtet adgang.

 

Det betyder blandt andet, at Læger uden Grænser ikke mere kan operere inde i lejrene, men er henvist til at blive uden for, skriver telegrambureauet Reuters.

 

Forbuddet skal foreløbigt vare i fjorten dage.

 

https://www.theguardian.com/global-development/2020/mar/11/lesbos-coronavirus-case-sparks-fears-for-refugee-camp-moria

 

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-greece-migrants/msf-urges-greece-to-evacuate-migrant-camps-due-to-coronavirus-risk-idUSKBN2102M1

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…