Australiens brande har brændt ca. 50.000 km2 land, hvilket er større end Danmark (42.933 km2), og temperaturen har mange steder været over 40 gr. C, så Australiens premierminister Scott Morrison måtte vende hjem fra badeferie på Hawai for at yde moralsk støtte til at bekæmpe den nationale katastrofe. Millioner af dyr – deraf ca. 8.000 koalaer er døde, og folk flygter fra deres hjem! Det bliver svært at genrejse et kontinent, hvor skovene, der kunne hjælpe med at skaffe regn, ligger øde.
Australien er en af verdens største eksportører af kul, og det ønsker regeringen ikke at ændre på, da det skaber vækst og arbejde. De fleste kul sendes til Kina, hvor de anvendes i produktionen af varer, der sælges til Vesten. Global trade – made in China, hvor varer er produceret ved energi fra kul – fra Australien! Kina ønsker nu mindre forbrug af kul og går ind for vind og sol samt atomkraft, som betragtes som en væsentlig del af den grønne omstilling, men forbruget af kul er stadig stor.
Margaret Thatcher: Stop forureningen med kernekraft
Margaret Thatcher (1925-2013, eng. premierminister 1979-90), lukkede engelske kulminer 1984-85 efter en langvarig strejke. Hun var tilhænger af atomkraft og nok den første verdensleder, der gjorde klimaet til en mærkesag og udtalte sig om faren ved CO2 udledningen i atmosfæren.
På et G7 (Group of 7) møde i Tokyo i 1979 sagde hun: Vi er nødt til at udvikle alternative energikilder som kernekraft, der kan hjælpe med at forhindre yderligere forurening i atmosfæren. (Citat forkortet)
Olof Palme: Grøn og tilhænger af kernekraft
10 år før var den svenske statsminister Olof Palme (1927-76) fortaler for atomkraft som grøn politik, og det har siden været en vigtig energikilde i Sverige. Nu har man lukket nogle reaktorer pga. en antinuklear holdning, ligesom det er sket i Tyskland under Angela Merkel, som har lukket atomkraftværker og åbnet nye brunkulsminer! Det er hverken klogt eller fremsynet!
Margaret Thatcher og Olof Palme var dygtige ledere, som baserede deres beslutninger mere på viden og fakta end på følelser. England og Sverige holdt fast i atomkraft, mens Danmark stoppede udviklingen pga. venstrefløjens negative holdning til atomkraft, selvom fysikeren Niels Bohrs ønske var atomkraft til fredelige formål. Vind og sol (størstedel backup af træ/biomasse) leverer kun få procent af verdens energi, så atomkraft er nødvendig, hvis vi skal vende klimakrisen.
Kernekraft er i dag noget andet og bedre end for 50 år siden
Der er siden 1960-70erne sket en stor udvikling indenfor atomkraft, så man i stedet for uran kan anvende thorium – opkaldt efter tordenguden Thor – og der er ressourcer i verden (bl.a. i Grønland) til over 1000 års globalt energiforbrug – langt mere end uran. Thorium udleder ikke CO2 og kan ikke bruges til våben eller nedsmelte som Tjernobyl (1986), og reaktoren efterlader kun 2% affald sammenlignet med en uran reaktors 98%. Desuden kan nye reaktorformer genanvende affaldet.
Danske forskere i Seaborg Technologies er i gang med at udvikle en thorium reaktor på størrelse med en container, der kan levere energi til en by med 55.000 indbyggere – inklusive industri. Seaborg har kontrakt med et firma i Sydkorea om levering af 7.500 thorium reaktorer i 2024-40.
Energiprisen vil med moderne atomkraft blive billigere end med kul – og kan blive klimaets redning, siger Troels Schönfeldt, leder af Seaborg Technologies (Seaborgtechnologies.com).
Politikerne burde være kloge og fremsynede. De ønsker ny teknologi, som Seaborg snart kan levere, så vi kan få ren, rigelig og billig energi, både til el, varme, transport, fly samt til industrien – uden at ødelægge landskabet, støjforurene i Danmark eller ødelægge jordens klima!