Kaos og komik på Christiansborg: De Radikale jublede over, at Tyskland åbner sine grænser, andre gjorde det samme – men det var en and

Onsdag var De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, helt oppe at ringe. Han jublede over, at Tyskland nu åbnede sine grænser for borgere fra EU-landene (herunder Danmark) og andre lande inden for det såkaldte Schengen-område (blandt andet Norge og Island).

 

TV2 News gik ‘all in’ I forhold til sagen og producerede en række interviews om ”grænseåbningen”.

 

Der var bare et lille problem: Nyheden om den tyske grænseåbning holdt ikke vand.

 

Det havde den radikale ordfører ikke opdaget

Tyskland har ikke åbnet sine grænser for indrejsende fra de andre europæiske lande. Man har derimod gjort noget andet og meget mere begrænset:

 

Man bebuder, at man frem mod 15. juni vil fjerne de advarsler, som myndighederne under corona-krisen har givet tyskerne i forbindelse med rejser til 31 forskellige europæiske lande.

 

Beslutningen gælder altså ikke indrejse til Tyskland, men derimod udrejse fra Tyskland. Og den drejer sig alene om at fjerne nogle officielle advarsler og i stedet nøjes med oplysninger om forholdene i de forskellige lande, så folk selv kan træffe deres beslutning.

 

Dette er et forsigtigt skridt i retning af normalisering af situationen. Men det er et langt mindre skridt, end hvis Tyskland nu åbnede sine grænser. Man sigter mod at kunne åbne for almindelig indrejse senere hen, men dér er man altså endnu ikke.

 

Det havde Kristian Hegaard fra De Radikale tilsyneladende ikke opdaget. Så han jublede over Tysklands åbne grænser på TV2 News. Ikke overraskende mente det radikale folketingsmedlem, at den danske regering hurtigst muligt skulle gøre det samme.

 

Tilsyneladende havde TV2 News på det tidspunkt heller ikke opdaget sagens rette sammenhæng. Intervieweren gjorde i hvert fald ikke noget forsøg på at korrigere Hegaard og forklare seerne, at virkeligheden ikke var, som De Radikale drømte om.

 

Ønsketænkning i Journalistisk Venstreparti

Måske var TV-stationens realitetssans også noget sløret af den ønsketænkning, som er meget stærk i Journalistisk Venstreparti.

 

De venstreorienterede journalister bryder sig slet ikke om nationale grænser. De har derfor også haft det svært med regeringens corona-strategi, hvor man har lukket af ved grænsen for at holde smitten ude og kontrollere situationen her i landet.

 

Denne strategi har ganske vist hidtil været en solid succes. Men Journalistisk Venstreparti synes at have det ligesom Sundhedsstyrelsens direktør, der på et pressemøde lige pludselig leverede et heftigt indlæg mod at lukke grænsen.

 

Journalister har udlagt dette, som om der ikke var noget sundhedsfagligt belæg for grænselukningen. Men sundhedsdirektør Brostrøms usædvanlige indlæg på pressemødet havde meget lidt med sundhedsfaglighed at gøre. Det var snarere et politisk-ideologisk indlæg.

 

Forhørsledertonen

Det samme kan vel siges om den usædvanligt aggressive problematisering af regeringens strategi, der kommer fra journalister, blandt andet på TV2 News.

 

I forbindelse med den misvisende historie om den tyske grænseåbning havde en reporter fra TV2 News således forhørsledertonen på, da han interviewede det socialdemokratiske folketingsmedlem Jeppe Bruus om regeringens linje.

 

Gav varm tilslutning til en beslutning, der ikke fandtes

Mere positiv var stemningen, da reporteren interviewede Venstres Eva Kjer Hansen, der er formand for Folketingets Europaudvalg. Hun talte varmt for at åbne grænserne her og nu.

 

Den interviewende reporter løb dog ind i noget af et problem:

 

Da Eva Kjer Hansen blev interviewet, troede hun tydeligvis stadig, at tyskerne nu havde besluttet at åbne deres grænser. Hun gav sin stærke tilslutning til dette:

 

”Det er superpositivt, at Tyskland nu åbner grænserne for folk fra de europæiske lande.”

 

Men det gør Tyskland altså ikke.

 

Tilsyneladende var det på det tidspunkt ved at dæmre for reporteren fra News, at historien slet ikke handlede om åbning af de tyske grænser, men mere begrænset om at fjerne advarsler mod at udrejse til bestemte lande.

 

TV2 News lod som ingenting

Reporteren undlod dog under interviewet at gøre det klart for Eva Kjer Hansens, at snakken om den tyske grænseåbning ikke holdt vand. Uden at sige noget lod han hende give luft for sin begejstring over en beslutning, der ikke fandtes.

 

Til gengæld begyndte han i sine egne spørgsmål at tage højde for, at det altså kun drejede sig om at fjerne rejseadvarsler til tyskere, der ville rejse ud. Han vævede nu ret generelt om, at tyskerne lagde op til ”mere åbenhed” omkring grænserne.

 

Men Eva Kjer Hansen fortsatte sin besyngelse af den frie indrejse til Tyskland – givetvis i god tro.

 

Først fik seerne den radikale Kristian Hegaards jubel over en ikke-eksisterende tysk beslutning. Derefter et interview, hvor intervieweren talte om én ting og den interviewede, Eva Kjer Hansen, talte om noget ganske andet – mens TV2 News lod som ingenting.

 

Kaos og komik på Christiansborg. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…