Ny film: Kampen for sagen eller hensynet til familien?

*** tre stjerner ud af seks 

 

Tanja Wol Sørensen står bag dokumentaren EN REVOLUTIONÆR FAMILIE, der foregår i Columbia. Instruktøren er antropolog, har boet og arbejdet i landet i mange år og i den forbindelse også ageret såkaldt fredsobservatør. 

 

I nyere tid har landet været plaget af vold og paramilitære grupper, bl.a. FARC (læs her), men i 2016 blev der underskrevet en fredsaftale. Denne har imidlertid ikke haft den ønskede effekt, for volden er ikke ophørt, og en række lokale ledere er blevet slået ihjel i de gamle konfliktområder på landet. En af de lokale ledere, der stadig er i live, er Ruby, som instruktøren har lært at kende. 

 

Handling
Ruby arbejder politisk i døgndrift for at støtte bønderne, der bliver drevet væk fra deres land. Når hun tager rundt til konfliktområderne i et pansret køretøj, har både chaufføren og hun selv et skydevåben inden for rækkevidde, for faren er konstant. Næsten 200 lokale ledere blev slået ihjel i 2019. 

 

Ruby bor alene. Ægtemanden, der også var revolutionær, er død i kampen, og datteren, Yira, er gået i eksil i Cuba, hvor hun lever med mand og barn. Yira ønsker, at moren skal opgive sit politiske arbejde og slutte sig til familien frem for fortsat at sætte livet på spil. 

 

Yira er bitter på moren, fordi den revolutionære kamp altid er gået forud for hensynet til datteren. Under et feriebesøg i hjemlandet med sin egen, lille datter giver Yira udtryk for, at hun ingen gode barndomserindringer har – kun minder om ængstelse, frygt og bekymring for de politisk engagerede forældre. Og for sig selv og sin egen sikkerhed. En forsømt barndom er der at se tilbage på. 

 

Men hvad så nu, mange år senere? Vil Ruby slippe sine politiske idealer og gå i eksil sammen med resten af familien for at bøde på det svigt, Yira har konfronteret hende med? Eller rangerer den politiske kamp fortsat højere? 

 

Den gode sag eller din familie?
Ifølge instruktøren beskriver filmen på mange måder de dilemmaer, som forældre kæmper med i forhold til at have en karriere og samtidig være der for sine børn: Den gode sag eller familien? – og det kan hun have en vis pointe i, der dog ikke skal drives for langt.  

 

Der er lidt for mange løse ender i filmens begyndelse, og uden baggrundsviden om nyere colombiansk historie kan det være svært at følge med i de politiske problemstillinger. Fokus er selvfølgelig især på mor-datter-relationen, men også her ville det have været fint med lidt mere baggrundsinformation. 

 

Med de forbehold – bestemt en vedkommende dokumentar. 

  

Længde: 80 minutter  

  • Medvirkende: Ruby, Yira m.fl. 
  • Instruktør: Tanja Wol Sørensen
  • Manus: Tanja Wol Sørensen 
  • Premieredato: d. 18. marts 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…