Julens vinøse glæder

Selvom udtrykket ”rettidig omhu” har trange kår i vort politiske system, så gælder det dog stadigvæk, når det gælder indkøb af vin til julemiddagen. Vin har det nemlig ligesom os andre. Den godt lide at hvile. Og derfor er det en god ide at lægge flaskerne et mørkt sted, hvor indholdet kan samle sig, før proppen trækkes op, og vinen hældes i glasset juleaften. Køb derfor vinen til din gås, and eller flæskesteg i god tid før juleaften, så bliver den optimal og gør alle glade.

 

Nedenfor giver vinhandlerpanelet sit bud på, hvad det mener, der passer bedst til den danske julemiddag, og så har man sparet sig selv for det hovedbrud, for valg af vin til noget, der både er sødt og surt og fedt, kan være svært. Men lad os komme til sagen.

 

Rødvin

 

Viña Santa Rita, 2013 Cerro 33, Cabernet Sauvignon, Alta Jahuel, Maipo Valley, Chile – Kampagnepris 249 kr. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinhuset Santa Rita er et af Chiles herostratisk berømte vinproducenter, og denne Cerro 33 er fremstillet af 95% Cabernet Sauvignon og 5% Merlot druer. Disse vokser ved foden af Andesbjergene, og en langsom modningsproces resulterer i en meget høj frugtkoncentration. Duften er formidabel, og smagen er alt, hvad man kan ønske sig af harmoni og elegance.

Importør: AMKA, Randers. www.amka.dk

 


 

Epsilon Wines, 2018 Shiraz, Barossa Valley, Daveyston , Australien – Kampagnepris 179 kr. Her oplever vi australsk Shiraz-vin for fuld udblæsning. Op af glasset vælder til overflod en duft af blommer, blåbær, solbær og kirsebær samt et utal af krydderier. Mundens smagsløg fyldes af sødmefuld druesaft, og peber blandet med cigarkassesmag dominerer i den lange finish. Her får rødkål og fed, brun sovs kamp til stregen. Og med en alkoholprocent på 14,8 er der noget at tygge på.

Importør: Propperiet, Brædstrup.

 


 

Chateau Pesquié, 2018 Le Quintessence, Røde Kors, Ventoux AVP, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 159,95 kr. – Tilbudspris 129,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Slottet er grundlagt i 1750 og har siden leveret topvine fra de bedste områder i Rhônedalen. 2018 Quintessence er en økologisk luksusblanding af 80% Syrah og 20% Grenache druer og er lige det, steg og kræ elsker at blive skyllet ned med. Etiketten er tegnet af den danske kunstner Kristian von Hornslet som en del af et velgørenhedsprojekt i samarbejde med Røde Kors og Philipson Wine.

Importør: Philipson Wine, Kokkedal. www.philipsonwine.com

 


 

Vinedos Hermanos Hernáiz, 2017 El Pedal, Rioja DOC, Baños de Rioja, Spanien – Normalpris 109,95 kr. – Tilbudspris 89,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Vingården stammer tilbage fra 1870’erne, da den var ejet af den franske kejserinde Eugenie, men blev inklusiv 101 hektarer vinmarker i 1996 overtaget af brødrene Eduardo og Victor Hernáiz. Disse har i de mellemliggende år renoveret og klassificeret de enkelte parceller, hvilket betyder, at deres vine fremstår friskere og elegantere end de ofte vaniljetunge vine, som vi har været vant til at få fra det populære spanske vinområde. Det gør dem i høj grad velegnede til dansk julemad.

Importør: Theis Vine, Charlottenlund. www.theis-vine.dk

 


 

Bodega Staphyle, 2018 Premium Malbec, Malabia, Luján de Cuyo, Mendoza, Argentina – Normalpris 100 kr. – Tilbudspris 80 kr. – På telefon 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen, der vokser i arnestedet for argentinsk vinproduktion Luján de Cuyo, har en næsten violet farve og en næse af modne blommer og kirsebær samt et hint af vanilje, der stammer fra 8 måneders lagring på franske egetræsfade.

 

Smagen viser god balance mellem frugt og syre, og før servering kan det anbefales at plaske vinen over i en kande, så den åbnes op med en omgang iltning. Absolut velegnet til and.

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup. www.amalie-vinimport.dk

 


 

Cantina di Negrar, 2018 Le Preare, Valpolicella Ripasso DOC, Veneto, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Juletilbud: 2 flasker for 165 kr. hos MENY.

 

Le Preare er en mini-Amarone, som er fremstillet ved at lade frisk Valpolicella-vin gære endnu engang sammen med drueskaller fra ægte Amarone. Det gør vinen mindre tung, men den bevarer god fyldighed og fremstår blød og harmonisk. Opfylder alle den stegte gås’ inderste ønsker til en ledsager på den sidste færd.

Importør: GOBIvin, Valby. www.gobivin.dk

 

 

 

Rosetti Vini, 2017 Angelo Borrani, Rosso Toscana IGT, Cerreto Guidi, Firenze, Toscana , Italien – Julepris 99 kr.

 

Vinen, der er baseret på Sangiovese blandet med passende mængder Cabernet Sauvignon og Merlot, er en moderne udgave af klassisk toskansk vinproduktion. Farven er mørk, og smagen blød og afrundet med dybe noter af kirsebær og blommer. I den lange eftersmag forn Paul emmes julekrydderi som nelliker og allehånde. Ikke et øje er tørt.

Forhandler: Supermarco, København SV. www.supermarco.dk

 

 

 

Les Domaines Paul Mas, 2020 Julevinen Plaisir de Noël, Pays d’Oc IGP, Pézenas, Languedoc, Frankrig – Julepris 59,95 kr.

 

Så langt hukommelsen rækker tilbage i tiden ( og det er mange), har det hæderkronede aalborgensiske vinhus, Sigurd Müller Vinhandel, lanceret en julevin, som skulle udtrykke glæden over årets forestående højtid. I dette øjemed har man engageret sig i et samarbejde med den toneangivende vinmand i Sydfrankrig, Jean Paul Mas, og årets julevin – Plaisir de Noël – er stukket sammen af druesorterne Syrah (40%), Grenache (40%) og Mourvèdre (20%). En perfekt blanding til julemiddagen. De kunder, der køber 12 flasker, modtager den traditionelle julebog oven i købet. I år er det ”Fars julehistorie” af Per Flyndersø illustreret af Eva Wenzel-Bürger.

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg. www.smv.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…