Julens bedste gave til vinentusiasterne

Når Politikens Forlag hvert år udsender pocketbogen ”Vin” med årgangstal på, så er det et sikkert tegn på, at vi nærmer os juleaften. Og skulle man være i tvivl om, hvad man skal give til den, der har det meste, så er den engelske vinguru, Hugh Johnsons ”Vin 2021” med omtale og vurdering af mere end 6000 vine og vinproducenter et sikkert hit under juletræet eller som mandelgave.

 

Det lille opslagsværk med de ufatteligt mange oplysninger kom til verden i 1978 og er igennem 42 år blevet opdateret og udvidet til 320 tæt skrevne sider. Senest er materialet i bogen blevet bearbejdet af vinskribent og leder af Vinakademiet, Thomas Ilkjær. Han bidrager selv med en artikel om vinavlen og vinproducenterne i Danmark, der er værd at få forstand af. Vidste du f. eks., at der er 1300 vinavlere her i landet? Læs mere, når det lille vinorakel udkommer i morgen, onsdag den 15. oktober. Prisen er 150 kr., hvilket svarer til mindre end 50 øre pr. side.

 

Men der er stadig mange dage til juleferien og mange gode flasker at smage inden da. Her kommer et udvalg.

 

Hvidvin

 

Weingut Karl Erbes, 2019 Ürziger Würzgarten, Riesling Trocken, Mosel, Ürzig, Tyskland – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 111 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Jeg har sagt det før, men gentager gerne: Når tysk hvidvin er på toppen, så skal andre producenter stå tidligt op for at være med på vognen. Det gælder også, når de skal konkurrere med kældermester Stephan Erbes, som i dag står i spidsen for vingården. Den aktuelle Riesling-vin tappet på en 1-liters flaske er en optimal oplevelse. De friske, frugtagtige dråber har en uimodståelig syre, der dæmpes af et herligt bid af flint og en skøn restsødme. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fincher & Co. Winery, 2019 Awatere Valley, Sauvignon Blanc, Marlborough,  New Zealand – Normalpris 119,95 kr. – Tilbudspris 109,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

Ud over kiwifrugter mestrer vinbønderne i New Zealand på den anden side af jorden kunsten at lave verdensklassevin på druesorterne Sauvignon Blanc og Pinot Noir. Vinen fra Awatere Valley er kreeret af tre mesterblandere, hhv. Liam Steevenson, Ben Glover og Geoff van Asche, og tro mig, så kan det næsten ikke blive mere sofistikeret. Vinen fremstår med en sjælden renhed, mineralitet og balanceret syre, som rager højt op over mange af de ligegyldige Sauvignon Blanc’er, som vi desværre for ofte præsenteres for på det danske marked. Prøv den ægte vare her! Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Rødvin

 

Ryder Estate, 2015 Cuvée 348, Monterey County, Greenfield, Californien, USA – Normalpris 169,95 kr. – Tilbudspris 59,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Læs også
Gode vintilbud til kriseplagede danskere

Dette er ugens bedste tilbud. En besparelse på 110 kr. pr. flaske er til at føle på. Det gælder også indholdet i flasken, der er lavet på 100 pct. Cabernet Sauvignon drue fra to økologisk drevne vinmarker i en del af Californiens kendte Central Coast. Det var her, at figurerne i flere af forfatteren John Steinbecks slog deres folder. Cuvée 348 er en kraftig, men elegant sag med typisk smag af solbær og velegnet til efterårets kraftfulde sammenkogte retter. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Castello di Farnetella, 2017 Chianti Colli Senesi DOCG, Castelnuovo, Berardenga, Toscana, Italien – Normalpris 105 kr. – Tilbud: 3 flasker for 275 kr.

 

Vingården er en søsterejendom til Fattoria di Fèlsina Berardenga og sammen er nogle af de bedste producenter i Chianti Classico-området, som ligger syd for den romantiske by Siena. De får Sangiovese-druerne helt op at ringe, når vinmagerne først går i gang i kælderregionerne. Vinen er en fuldblods oplevelse og lever helt op til druens latinske navn ”Jupiters blod”. Jupiter var Romerrigets øverste gud og far til krigsguden Mars. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine Christophe Pichon, 2018 L’Impressioniste VPV, Grenache, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 99 kr. – Tilbud: 2 flasker for 150 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

 

Vinen er tilberedt af 100% Grenache-druer fra urgamle vinstokke, som vokser ved foden af Mont Ventoux-bjerget, der blandt Tour de France-ryttere er kendt som ”det skaldede bjerg”. Op af glasset får vi en duft af mørke bær blandet med sydens krydderier, og mundens smagsløg forlystes af dybde, modenhed og kompleksitet. Perfekt til alt, hvad veganere måtte afvise som vederstyggelige kødretter. Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup.

 

Chateau de Beaucastel, 2019 Ventoux AOC, Courthezon, Rhônedalen, Frankrig – Kampagnepris 94 kr.

 

Denne vin er også på Mont Ventoux-bjerget i Rhône-dalens sydlige ende, men er en blanding af dalens typiske druesorter: Carignan, Cinsault, Grenache og Syrah. Markerne ligger i nogle hundrede meters højde, og denne beliggenhed bidrager til friskhed og fin syre i vinen. Duft og smag er domineret af mørk kirsebær-morel og hindbær. Passer fint til en vildtmeny. Importør:  Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

 

Azienda Agricola L’Olivella, 2019 La Bici Alta, Sicilia DOC, Sicilien Italien – Normalpris 79,95 kr. – Tilbudspris 49,95 kr.

 

Hoveddruen på den syditalienske ø Sicilien hedder Nero d’Avola, og den er også den eneste ingrediens som sætter kraft og fylde i den frø, som cykler rundt på det, man  i gamle dage i Danmark kaldte en ”Væltepeter”, eller oversat til italiensk hedder  ”La Bici Alta”. Smagen i vinen skal man lige vænne sig til, men når det er sket, så kommer rigdommen af frugt til sin ret. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Viña Sur Andino, 2018 Mirla Bay Pinot Noir, Leyda Valley, Chile – Kampagnepris 54,95 kr.

 

Ønsker man en let og ukompliceret vin med fjerne relationer til det franske Bourgogne, så er chancen her med denne Pinot Noir fra Sydamerika. I glasset opleves både duft af hindbær og mørke kirsebær og en saftig, velafbalanceret syrlig smag af frugt. Vinen er ung og skal ikke gemmes, men serveres her og nu til f. eks. andebryster eller svinekoteletter. Importør: Amka, Randers.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…