Filmatiseringer af Jane Austens romaner er blandt mine favoritter – nu er EMMA på plakaten

**** fire stjerner ud af seks 

 

Jane Austens romaner filmatiseres igen og igen. Tre af mine favoritter er BBC-udgaven af ”Pride and Prejudice” (’Stolthed og fordom’)  (læs her), Ang Lees tolkning af ”Sense and Sensibility” (’Fornuft og følelese’) (læs her) og endelig denne udgave af ”Persuasion” (’Overtalelse’) (læs her). Af uransagelige grunde er alle tre mesterværker blevet udsendt samme år, i 1995. 

 

Nu er det så ”Emma”, der står på programmet, og her har Gwyneth Paltrow tidligere leveret en fin præstation i titelrollen tilbage i 1996.  I denne omgang hedder instruktøren Autumn de Wilde (f. 1970), og EMMA er den uddannede amerikanske fotografs spillefilms-instruktørdebut. 

 

Handling 

Tiden er omkring 1800-tallet. Stedet på landet i England. Emma (Anya Taylor-Joy) er en ung, smuk, begavet og rig kvinde på 20 år og af adelig herkomst. Hun bor med sin aldrende far og enkemand, Mr. Woodhouse (Bill Nighy), der er meget kuldskær, lidt af en hypokonder og dybt afhængig af sin datters selskab, efter at hans anden datter er blevet gift. 

 

  En hyppig gæst på herregården er deres nabo, Mr. Knightley (Johnny Flynn), der udmærker sig ved at vise stor og omsorgsfuld opmærksomhed over for både far og datter. 

 

  Livet på herregården og i den tilstødende landsby byder ikke på de store overraskelser, så Emma har god tid til at lege Kirsten Giftekniv. Hun er ganske fortryllet af sine evner til at ’parre’ folk, efter at det er lykkedes at få hendes elskede guvernante gift med en rig gentleman i nabolaget, og nu skal succesen følges op med veninden Harriet (Mia Goth). Selv har Emma ingen planer om at gifte sig. 

 

  Tingene udvikler sig ikke ganske som den selvrådige og forkælede Emma har forestillet sig, for mens hun er travlt optaget af at styre alle andre menneskers liv, glemmer hun at holde et spejl op for sig selv. 

 

Bill Nighy er altid et trækplaster 

Autumn de Wilde slipper pænt fra opgaven med at overføre romanen til filmlærredet, men slår i min optik også nogle skæverter. Bl.a. med instruktionen af præsten Mr. Elton. Mr. Knightley fremtræder heller ikke specielt overbevisende, men smag og behag er som bekendt forskellig.   

 

  Det bedste ved filmen er, at der er kælet for interiører, klædedragter, frisurer mv.  ned til mindste detalje, hvilket er en æstetisk fryd for øjet hele vejen igennem. Det i en grad, som gør også denne version af ”Emma” se-værdig.   

 

   Og så er Bill Nighy som altid et trækplaster for de film, han medvirker i. 

 

Længde: 125 minutter 

  • Medvirkende: Anya Taylor-Joy, Johnny Flynn, Josh O’Connor, Bill Nighy m.fl. 
  • Instruktør: Autumn de Wilde
  • Manus: Eleanor Catton – baseret på roman af Jane Austen 
  • Censur: Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år 
  • Premieredato: torsdag d. 5. marts 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…