IT-brevkasse: Hvordan slipper jeg af med uønskede e-mails?

Colourbox

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om IT-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her på Den Korte Avis.

 

Facts Janus R. Nielsen: CEO og IT-iværksætter Janus R. Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen. Eventyret startede som elev i Jysks afdeling i Göteborg i Sverige. Senere hen blev han nordisk regionschef for blandt andre Corel Corporation og Computer Associates, og i 2003 etablerede han sammen med sin barndomsven sin første selvstædige forretning, MYSecurityCenter.

 

Kære Janus,

Det er sikkert ikke farligt, men frygtelig irriterende.

 

Jeg får til tider over 100 mails i uønskede hver dag. De fleste, 99%, er på engelsk og 80% er sexrelaterede og om lån. Jeg er nødt til at skimme dem, for hver dag ryger der mails ind, jeg skal bruge, for eks. fra PostNord. Det er forholdsvis nemt at skimme, for alt engelsk blokeres, men de kommer jo igen.

 

Jeg har søgt hjælp i Ældresagen og hos Microsoft. De sidste sendte nogle forslag, som jeg dog ikke kunne bruge. Kan man ikke blokere, som man kan på Iphone? Det virker. Selvom man kunne blokere den enkelte efter mailadresse, ville det jo være uoverkommeligt, og de ændrer jo bare mailadresse. Har selvfølgelig søgt om hjælp hos venner og familie, men har ikke fundet hjælp. At ændre mailadresse er ikke nogen god ide, for den skal jo ændres 100 steder. Har Hotmail.com.

 

Mvh Gamlingen.

 

Kære Gamling,

Det lyder som om, at du har lagt stor indsats i at komme problemet om uønskede mails til livs. Uønskede mails er desværre noget, som stort set alle modtager, men over 100 mails hver eneste dag, forstår jeg godt er rigtig irriterende.

 

Jeg vil komme med et par forslag til at slippe af med de uønskede mails, som jeg håber, du kan bruge.

 

Først og fremmest burde det give færre spam-mails, hvis du hver eneste dag markerer de uønskede mails og derefter blokerer dem. Jeg er opmærksom på, at der altid vil dukke nye uønskede mails op fra nye og forskellige mail-adresser, men antallet af spam-mails burde blive mindre, hvis du blokerer de pågældende afsender-domæner.

 

Du kan godt vælge at blokere afsendere, ligesom man kan på Iphones. Når du i mappen ”Uønsket mail” højreklikker på en mail, som du ikke ønsker, kan du vælge at klikke på ”Bloker”. Vælger du at blokere mailen, vil du ikke modtage flere mails fra pågældende mail-adresse hverken i din indbakke eller i din mappe med uønsket post.

 

Som du selv nævner, er det et stort arbejde at blokere hver eneste mail-adresse, som du modtager spam-mails fra. Især med den store mængde du modtager. Men jeg er selvfølgelig nødt til at nævne, at det er en mulighed, der kan foretages under indstillinger i ”Uønsket mail”. Hvis vi bliver i indstillingerne og går til ”Regler”, har du her mulighed for at oprette regler, der fortæller din Hotmail, hvordan indgående mails skal håndteres. Du nævner selv, at du ser et mønster i de spam-mails, du modtager. Det giver dig mulighed for at oprette regler, så mails automatisk slettes, hvis de indeholder nogle bestemte ord.

 

Du fortæller, at der hver dag havner vigtige mails i din mappe med uønsket post. Under indstillinger i ”Uønsket mail” findes overskrifterne ”Sikre afsendere og domæner” og ”Sikre adresselister”. Her har du mulighed for at skrive de mail-adresser ind, som du ønsker at modtage post fra, som ikke skal havne i uønsket post. Her kan du for eksempel skrive mail-adressen til PostNord.

 

Hvis intet af det hjælper, kan du ændre indstillingen for dit spamfilter til at være strammere. Her kan du sætte kryds i filtret ”Du bør kun have tillid til mails fra adresser i listen over sikre afsendere og domæner og adresselister, der er tillid til.” Dette er den mest begrænsede indstilling. Derfor anbefaler jeg dette, som en sidste udvej, da du kan risikere at misse vigtige e-mails. Alle de e-mails, der ikke er sendt af en person, som i forvejen står på en af de to lister ”Sikre afsendere og domæner” og ”Sikre adresselister”, havner i dine uønskede mails. Du vil derfor 100% skulle have styr på, at alle vigtige afsendere er med på dine lister, for ellers ville du være nødt til at skimme spam-mappen igennem for vigtige beskeder. Har du derimod helt styr på, hvilke personer og virksomheder, der sender mails til dig, kan denne mulighed være en løsning.

 

Du nævner selv det med at oprette en ny mail-adresse. Selvom der er en masse arbejde i det, kan det være det hele værd at have to forskellige mail-adresser, en til vigtige mails fra banken, NemID, PostNord osv. og en anden til mindre vigtige mails.

 

Husk at du aldrig skal svare eller klikke på links i spam-mails. Gør man det, kan det give tilladelse til, at man modtager endnu flere spam-mails, også fra andre afsender-domæner. Mange opfatter også nyhedsbreve som spam, og derfor er det vigtigt at tænke sig om en ekstra gang, inden man opgiver sin mail-adresse.

 

Jeg håber, at du har fået lidt ud af svaret her, og at du inden for den nærmeste fremtid formår at få antallet af uønskede mails mindsket.

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-sikkerhedsekspert

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…