IT-brevkasse: Hvordan forholder jeg mig til ransomware-svindel?

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om IT-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her på Den Korte Avis.

 

Hej Janus

Jeg vil gerne vide lidt om “ransomware”-svindel. Jeg ved, at svindlerne kan låse filer på ens computer, og at man derefter ikke kan åbne dem, før man betaler penge for det. Kan det virkelig være rigtigt? Hvordan undgår jeg at blive ramt af ransomware?

Mvh. Troels.

 

Hej Troels,

Det er korrekt, at ransomware-svindlerne låser filer på computeren. Ransomware-svindel bliver et større og større problem. Og det er ikke alene blandt privatpersoner, men også hos virksomheder. Klikker du på et enkelt link, der er inficeret, kan du blive nægtet adgang til alle dine filer.

Svindlernes formål er at tage computeren som gidsel og dermed kryptere indholdet, altså låse filerne som du selv siger. Og for at få filerne frigivet, forlanges en løsesum, som man aldrig skal betale.

Det er nemlig rigtigt, at svindlerne forlanger penge for at låse filerne op, men man kan aldrig være sikker på at få sine filer tilbage, selvom man betaler. Det er før set, at svindlerne forlanger endnu flere penge, selvom der er blevet betalt én gang. Så begynd aldrig på at overføre penge til bagmændene.

Det kan være svært at undgå at blive ramt af ransomware, men der er nogle ting, du kan gøre, for at forsøge at forhindre det.

En rigtig god idé er at tage backup løbende, så du ikke kommer til at stå i en situation, hvor du har mistet dine dyrebare billeder af rejser, fødselsdage osv., din musiksamling eller andre vigtige filer, du vil miste for evigt, hvis ikke du laver en backup regelmæssigt.

Husk også at vær kritisk når det gælder links og vedhæftede filer. Ransomware angriber computeren ved at brugeren klikker på et link eller en fil på nettet, der er inficeret. Det sker ofte gennem phishing e-mails, der ser så ægte ud, at de kan være svære at gennemskue. Hvis du vil undgå, at ondsindede koder slipper ind på din computer, og at du lige pludselig ikke har adgang til dine filer, så skal du aldrig klikke på et link, før du har undersøgt det nærmere. Hold musen over linket og se, hvilken webadresse der kommer frem og tjek afsenderadressen, hvis det drejer sig om en e-mail.

Til sidst er det vigtigt at beskytte sin computer med et ordentligt antivirusprogram og løbende opdateringer. Det er vigtigt at vælge et sikkerhedsprogram, der både indeholder firewall og antiphishing, som beskytter imod it-angreb udefra.

Jeg håber, du er blevet lidt klogere på ransomware-svindel. Og hvis bare du husker at lave backup, er kritisk overfor links og filer og husker at sikre din computer, så gør du det rigtig svært for svindlerne at kryptere filer på din computer.

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-sikkerhedsekspert

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…