IT-brevkasse: Hvordan beskytter jeg mit NemID mod svindlere? 

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om it-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her på Den Korte Avis. 

 

Facts om Janus R. Nielsen: CEO hos AnyTech365 og IT-iværksætter Janus R. Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen. Eventyret startede som elev i Jysks afdeling i Göteborg i Sverige. Senere hen blev han nordisk regionschef for blandt andre Corel Corporation og Computer Associates, og i 2003 etablerede han sammen med sin barndomsven sin første selvstædige forretning, MYSecurityCenter.

 

Kære Janus,

Jeg er blevet en anelse mistroisk, når jeg skal bruge mit NemID pga. de svindelsager, der har været på det seneste mht. misbrug af NemID. Jeg kan jo ikke undgå at bruge det, når jeg skal logge på banken, borger.dk osv. Derfor vil jeg høre, hvad jeg kan gøre for at sikre mig bedst muligt, når jeg bruger mit NemID?    

Kærlig hilsen Joan. 

 

Kære Joan,

Tak for dit spørgsmål. 

Jeg er sikker på, at du ikke er den eneste, der går med de tanker. Ingen ønsker at blive udsat for svindel i forbindelse med NemID, da det er ubehageligt, at fremmede personer har adgang til personlige informationer og ikke mindst de økonomiske konsekvenser, det kan have.   

 

Heldigvis er der en række forholdsregler, du kan huske på, når det gælder dit NemID.

 

Først og fremmest skal du aldrig tage et billede af dit NemID og have det liggende på din telefon eller computer. Send heller aldrig en kopi eller et billede af dit nøglekort i en e-mail, og husk på at banker og andre store virksomheder aldrig vil bede dig om at oplyse personlige informationer som dit bruger-id eller adgangskode.  

 

I øjeblikket florerer der massevis af falske e-mails, hvor it-svindlere forsøger at få fingrerne i folks private oplysninger. Disse e-mails kommer som regel fra velkendte organisationer som Nets, Skat og Spotify, der anses som troværdige afsendere. Bliver du bedt om at oplyse private informationer i forbindelse med NemID eller andre fortrolige dokumenter, så slet e-mailen med det samme. 

 

Hold dine NemID-informationer for dig selv, og skulle du blive ringet op af en person, der udgiver sig for at være din bank eller lignende, må du heller aldrig oplyse kodeord osv.   

 

En god idé er at have et unikt kodeord til NemID, som du ikke bruger andre steder. Men husk ikke at skrive det ned på hverken på din computer eller telefon. Har du et kodeord, der er svært at knække, bliver det langt sværere for it-kriminelle at få adgang til dine digitale enheder. Brug derfor både store og små bogstaver, tal og tegn og lav dine passwords af minimum 10-12 tegn. Lav en sætning, som kun du kan huske. Fx ”Huset_brændte_i_1990” eller ”Hundenfødte5Hvalpe”. 

 

Generelt er det en god idé at ændre kodeord regelmæssigt, gerne hver tredje måned, og også når du er kommet hjem fra en ferie. Har du været logget på forskellige netværk, kan du risikere, at dine private oplysninger er blevet opsnappet, men først bliver misbrugt på et senere tidspunkt.

 

Brug ikke en offentlig computer, når du skal logge på med NemID, og forsøg at være koblet på dit eget netværk. 

 

Sørg også for at din computer og telefon er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet, som gør det væsentligt sværere for hackerne at finde vej til dine personlige data.   

 

For at undgå at bære rundt på dit fysiske nøglekort eller have et billede af det på din telefon, kan du med fordel downloade NemID’s nøgleapp, som både kan fås til iPhone og Android.  

 

Husk på at hvis du er blevet udsat for NemID-svindel, så kontakt din bank og politiet med det samme. 

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-sikkerhedsekspert. 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…