IT-brevkasse: Er filer i “skyen” truet af ransomware-angreb?

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IoT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om IT-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her på Den Korte Avis.

 

Facts Janus R. Nielsen: CEO og IT-iværksætter Janus R. Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen. Eventyret startede som elev i Jysks afdeling i Göteborg i Sverige. Senere hen blev han nordisk regionschef for blandt andre Corel Corporation og Computer Associates, og i 2003 etablerede han sammen med sin barndomsven sin første selvstædige forretning, MYSecurityCenter.

 

Hej Janus,

 

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at spørge om automatisk lagring af filer på et eksternt drev i skyen (i mit tilfælde One Drive, Word doc. filer) tæller med som back-up, eller om filer i skyen også kan være truet i tilfælde af, at man bliver udsat for et ransomware angreb?

 

Med venlig hilsen Kristian.

 

 

 

Hej Kristian,

 

Tak for dit spørgsmål.

 

Det korte svar er JA. Filer i skyen kan godt være truet i tilfælde af, at man bliver udsat for et ransomware-angreb.

For en god ordens skyld skal det siges, at et ransomware-angreb er når it-kriminelle tager en computer eller en anden enhed som gidsel, og dermed krypterer indholdet, dvs. låser filerne.

Det kan ske ved, at man klikker på et link, der er inficeret. Det kan for eksempel være i en falsk e-mail eller links på sociale medier. Herefter forlanger svindlerne en løsesum for at låse filerne op. Man kan dog aldrig være sikker på at få sine filer tilbage, da det ofte sker, at svindlerne forlanger endnu flere penge, selvom man har betalt én gang. Overfør derfor aldrig penge til bagmændene.

 

Nu tænker du måske, jamen hvad gør jeg så, hvis ikke engang mine filer er beskyttet i skyen?

 

Her har du mine råd:

 

Det bedste du kan gøre i forbindelse med at holde dine filer sikre og ude af hænderne på de forkerte, er løbende at tage backup af dine vigtige filer på en ekstern harddisk eller et USB-stick. Laver man backups offline, er det ikke muligt for de it-kriminelle at komme i kontakt med dine data, da der ikke er nogen forbindelse til dit eksterne drev. Og ja, det kan være en smule irriterende at skulle bikse med det, nu når automatisk lagring af filer i skyen passer sig selv så at sige. Og så er det heller ikke altid man lige husker at lave den backup, som man så sent som i sidste uge tænkte på at lave. Men vil du være på den sikre side, er offline backup vejen frem.

 

Når det så er sagt, skal du selvfølgelig fortsætte med automatisk lagring af dine filer i skyen. For tager du en række forhåndsregler in mente, gør du det svært for de it-kriminelle at komme til dine filer.

 

Tænk først og fremmest på at have en sikker adfærd på nettet. Undlad at åbne eller installere vedhæftede filer, hvis du ikke ved hvem afsenderen er. Hold altid musen hen over links, før du klikker på dem. På den måde kan du se, om linket matcher afsenderen, eller om linket muligvis er inficeret. Hvis du for eksempel har fået en mail fra en webshop med nogle gode tilbud, så gå hellere ind på webshoppen via din browser fremfor at klikke på links i mailen, hvis du er i tvivl om afsenderen er reel eller ej.

 

Det er også en god idé at beskytte dine digitale enheder med henblik på at minimere mulige angreb udefra. Sørg for at din smartphone, tablet eller laptop er opdateret med det nyeste software. Det gælder både apps og opdateringer til computeren. Ofte er opdateringer til styresystemet utrolig vigtige, da de er med til at lukke små huller i systemet. Installér også et antivirus-program. Ikke bare på computeren, men også på din smartphone og tablet.

 

Jeg håber, du kan få bare lidt ud af svaret her. Og gør du dig selv den tjeneste at lave en backup på et eksternt drev en gang om ugen eller en gang om måneden, så vil du takke dig selv, hvis det skulle ske, at du bliver ramt af et ransomware-angreb. Vælger du at følge ovenstående råd, så er du ihvertfald sikret så godt, som det er muligt.

 

 

Med venlig hilsen

 

Janus R. Nielsen, IT-sikkerhedsekspert.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…