Indlæg fra læserne 22. oktober: En anden form for familiesammenføring

En anden form for familiesammenføring

Af Niels V. Casse

 

For kun en måned siden fejredes den endelige afslutning på anden verdenskrig. Det skete ombord på slagskibet USS Missouri i Tokyo Bugten i 1945.

 

Fleet Admiral Chester Nimitz (Fleet Admiral er den højeste titel inden for flåden, den svarer til General of The Army i USA, altså Admiral of the Fleet og Feltmarskal i Europa. Det er en titel der kun gives når landet er i krig som f.eks. anden verdenskrig, ingen af disse forekommer i Danmark), underskrev kapitulation dokumenterne ombord på USS Missouri den anden september 1945 med to ‘private’ fyldepenne.

 

Den ene var hans egen grønne fyldepen, den anden var en Parker fyldepen givet han af hans ven en San Francisco bankier ved navn Y.C. Woo, Mr. Woo udtrykte sit håb om at pennen ville blive anvendt ved Japans kapitulation, når dette måtte ske, dette lovede Nimitz.

 

Chester Nimitz glemte ikke sit løfte, pennen som Mr.Woo havde givet Nimitz blev brugt til at underskrive det første kapitulation dokument, hans egen grønne Parker pen blev anvendt til at underskrive det andet kapitulation dokument.

 

I et brev til sin hustru fortalte Nimitz, at hans egen pen ville han bringe med sig hjem, den er senere blevet doneret til US Naval Academy Museum, Mr. Woo’s pen ville han give tilbage til Y.C. Woo, vedlagt et brev hvori Nimitz gjorde rede for brugen af pennen til underskrift på dokumentet.

 

Mr. Woo’s datter blev senere gift ind i Chiang Kai Shek familien, Chiang Kai Shek var kinas leder under anden verdenskrig og senere præsident over Formosa det nuværende Taiwan. Mr. Woo gav pennen til sin svigersøn i 1946 med der besked at den skulle videregives til den nationalist kinesiske regering. Dette skete imidlertid ikke.

 

Siden da har ingen set eller hørt noget til Woo fyldepennen. Men en ihærdig eftersøgning, iscenesat af Paul Woo, resulterede i at den blev sporet til et museum i Nanjing. På 70 års dagen for underskriften på Japans kapitulation kunne en efterkommer af Chester Nimitz, Chester Nimitz Lay og en efterkommer af Mr. Woo, Paul Woo præsentere begge penne ombord på museumsskibet USS Missouri.

 

‘Familiesammenføringen’ ombord på USS Missouri er dog kun af midlertidig karakter, Woo pennen er tilbage i Kina.

https://www.usni.org/magazines/naval-history-magazine/2020/october/pieces-past?utm_source=U.S.+Naval+Institute&utm_campaign=8294e3d57b-Proceedings_This_Week__2020_6_5_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_adee2c2162-8294e3d57b-228395217&mc_cid=8294e3d57b&mc_eid=655a954b54

https://www.wsj.com/articles/one-pens-journey-through-war-and-peace-1441166400


 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…