Grænselukning: Alene i marts blev antallet af udenlandske overnatninger halveret – men nu står tyskerne på spring med seks millioner overnatninger i sommerhuse

Privat

Da grænsebommene for alvor gik den 14. marts og udlændinge fik et generelt indrejseforbud i Danmark, kunne det selvfølgelig mærkes.

 

Alene i marts måned faldt antallet af udenlandske overnatninger i Danmark således med en lille million i forhold til 2019, fremgår det af de seneste tal fra Danmarks Statistik.

 

Faldet er fra 2,3 millioner overnatninger i marts 2019 til i alt 1,3 millioner overnatninger i marts 2020.

 

Men nu bliver der efter tre måneders hermetisk grænselukning atter gradvist lukket op, og det vil få stor betydning for i hvert fald den vestlige del af Danmark

 

Nu kommer tyskerne – og det redder økonomien på vestkysten

Statsminister Mette Fredriksens (S) forsigtige grænseåbning for tyskere, nordmænd og islændinge med virkning fra 15. juni vil især kunne mærkes på den jyske vestkyst fra Fanø i syd og til Skagen i nord.

 

Det skyldes primært de tyske turister, som nu får adgang til landet.

 

Tyskerne omsatte ifølge VisitDenmark for i alt 15,9 milliarder kroner i 2018, hvilket er over en fjerdedel af de samlede udenlandske turistindtægter på 57,7 milliarder kroner i 2018.

 

Og tyskerne bor i sommerhuse og kan dermed opfylde kravet om minimum seks dages booking på overnatning for at få adgang til Danmark, da sommerhuse normalt udlejes på ugebasis.

 

Ud af i alt 8,3 millioner tyske overnatninger i sommermånederne juni, juli og august i 2019 fandt de 6,1 millioner overnatninger således sted i sommerhuse, medens hotellerne blot stod for 306.000 tyske overnatninger, oplyser Danmarks Statistik.

 

De øvrige tyske overnatninger fordeler sig på feriecentre, campingpladser og lystbådehavne.

 

Nordmændene kommer også – og de skæpper ligeledes godt i kassen

Norske turister udgør efter tyskerne den næststørste gruppe udenlandske turister i Danmark med i alt 2,2 millioner overnatninger i sommermånederne 2019.

 

Ud af de i alt 14,3 millioner udenlandske overnatninger i Danmark i sommermånederne sidste år udgjorde tyskere og nordmænd således langt hovedparten med tilsammen 10,5 millioner overnatninger.

 

Og økonomisk set er nordmændene gode turister, der i 2018 lagde i alt 8,3 milliarder kroner i Danmark.

 

Men i modsætning til de tyske turister, hvor 73 procent overnattede i sommerhuse, foretrækker nordmænd hoteller og feriecentre samt campingpladser.

 

Således var der i de tre sommermåneder sidste år blot 619.087 norske overnatninger i sommerhuse, hvilket svarer til 28 procent af samtlige norske overnatninger.

 

Til gengæld er nordmændene mere flittige til at bruge hoteller. Medens blot små fire procent af samtlige tyske overnatninger i sommermånederne sidste år foregik på hoteller, fandt 17 procent eller lidt over 376.000 norske overnatninger sted på hoteller.

 

Mette Fredriksen har også givet islændingene lov til at komme, men de er få

I forhold til de tyskere og nordmænd, som Mette Frederiksen nu har givet lov til at komme ind i landet, er islændingene meget få.

 

I de tre sommermåneder sidste år fik Danmark besøg af helt præcist 48.603 islændinge, og deres bidrag til turistøkonomien er så lille, at VisitDenmark ikke har registret det.

 

Til gengæld er islændingene flittige til at bruge hoteller. Således foregik over en tredjedel eller i alt 36 procent af de islandske overnatninger på hoteller i løbet af de tre sommermåneder i 2019.

 

Feriecentre og campingpladser var også populære hos de få islændinge, som til gengæld ikke havde én eneste overnatning i sommerhuse.

 

Men glem ikke danskere – over halv million charterturister er nu stavnsbundne

De tyske og norske turister, som nu har fået adgang til Danmark, bidrog i 2018 med tilsammen 24,2 milliarder kroner til den danske turistindustri, hvor udlændingene det år samlet lagde 57,7 milliarder kroner.

 

Overfører man 2018-tallene til i år vil det svare til, at den danske turistindustri vil miste en pæn del af over halvdelen af sine udenlandske indtægter.

 

Men der er en lille detalje, man her overser, og det er de danskere, der holder ferie og er turister i eget land.

 

Danskerne havde i 2019 i alt 12,3 millioner overnatninger som turister i eget land og således næsten lige så overnatninger, som de 14,3 millioner udenlandske turister havde.

 

Rent økonomisk bidrog de i 2018 med 74,8 milliarder kroner til den danske turistindustri mod udlændingenes 57,7 milliarder kroner.

 

Og nu er over en halv million danskere afskåret fra at tage på charterrejser sydpå, sådan som 522.000 gjorde det ifølge Danmarks Statistiks opgørelse i 2018 over flyrejser med ferieformål.

 

Det vil formentlig få betydning for København og omegn, som sidste år tiltrak over en fjerdedel eller i alt 3,5 millioner af de 12,3 danske turister, der holdt ferie hjemme.

 

Danske turister stod for over en tredjedel af hotelovernatningerne

Da Mette Frederiksen med sin delvise åbning af grænserne kundgjorde, at de københavnske hoteller ikke måtte tage udlændinge ind, udløste det noget af et ramaskrig.

 

”Rent økonomisk er det her et spark over knæet til København. Det indre København lever jo rigtigt meget af turister og forretningsrejsende,” sagde Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, til Berlingske den 29. maj.

 

Hvor slemt det bliver, er svært at overse, men sidste år havde københavnske hoteller i alt 2,6 millioner overnatninger i de tre sommermåneder, og af dem var lidt over en tredjedel eller i alt 900.00 danske overnatninger.

 

Måling: Vi bliver hjemme, siger danskerne

Læg så der til, at en You Gov måling foretaget for Danske Bank viser, at danskerne er indstillet på at holde ferie i Danmark.

 

Således svarer kun 14 procent, at de vil holde ferie i udlandet, hvis muligheden byder sig.

 

Hvis danskernes feriemønster fra sidste år holder og med en halv million danskere, der ikke kan tage på charter til udlandet, vil det betyde endnu flere turister med overnatninger på både københavnske hoteller og endnu større omsætning i Region Hovedstaden.

 

Læg så der til, at tallene fra 2018 viser, at der for turistindustrien er langt flere penge i danske turister end i udenlandske.

 

Det skyldes formentlig, at danskerne i modsætning til udlændingene er vant til et højt prisniveau og bliver derfor ikke forskrækkede, når der skal betales.

 

Hvor slemt det i realiteten bliver, vil vise sig – men nu er sommeren her i hvert fald for fuld udblæsning.

 

Artiklen er baseret på disse kilder:

https://www.statistikbanken.dk/10197 (Tabelkode: TURIST)

 

https://www.visitdenmark.dk/api/drupal/sites/visitdenmark.com/files/2020-05/T%C3%98BBE%202018.pdf

 

https://www.berlingske.dk/okonomi/chok-over-forsigtig-graenseabning-det-vil-give-storre-ledighed-og-fa-meget

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…