Grænsekontrollen fik rekordår i 2019 med fangst af kriminelle – tidligere modstander-borgmester er nu begejstret

Foto: Gunner Hede

Flere og flere kriminelle går nu i nettet ved den dansk-tyske grænse.

 

I løbet af et år fra oktober 2018 og til oktober 2019 har politiet rejst ikke færre 3.100 sigtelser.

 

Det er næsten lige så mange som i grænsekontrollens tre første år, hvor der blev rejst næsten 3.700 sigtelser skriver DR.

 

Skyldes blandt andet bedre arbejdsforhold

Hvad der vel kan betegnes som en rekordfangst skyldes primært to forhold.

 

Det ene er bedre arbejdsbetingelser, efter at der er blevet opsat blandt andet pavilloner, med det resultat, at politiet nu har mulighed for at sagsbehandle og rejse sigtelser på stedet.

 

”I starten stod vi i snevejr uden et telt og tag over hovedet. Nu har vi vilkår, hvor vi også kan foretage den første sagsbehandling ude på stedet, uden at vi skal stå i regn, frost og slud. Vi er nu blevet mere optimerede i vores kontroller,” siger vicepolitiinspektør ved Udlændingekontrol Vest, Allan Dalager, til DR.

 

Det andet forhold skyldes en opgradering af prioriteterne med henblik på kriminalitet.

 

”Noget af forklaringen er også, at vi har fået et andet fokus og er blevet mere effektive i vores kontrol ved grænsen,” siger Allan Dalager til DR.

 

Sønderjysk borgmester var tidligere modstander, men nu …

I Aabenraa har borgmester Thomas Andersen (V) hidtil været modstander af grænsekontrol og kaldt den symbolpolitik, men nu glæder han sig over udviklingen.

 

Det er især de mange fangster af narkokriminelle, der glæder den sønderjyske borgmester.

 

”Når først de lander (narkoen, red.) de forkerte steder, går det ud over dine og mine børn og genererer yderligere kriminalitet. Sådan nogle ting skal standses, inden det når ind i landet,” siger Thomas Andersen til DR.

 

Langt over tusinde forhindret indrejse i Danmark

Ud over den store fangst af kriminelle i perioden oktober 2018 til oktober 2019, har grænsekontrollen ifølge Rigspolitiets seneste opgørelse i perioden 1. januar – 16. december 2019 afvist næsten to tusinde personer ved grænsen og forhindret dem i at rejse ind.

 

Helt præcist er antallet på i alt 1.732 personer, der blev nægtet indrejse.

 

Med den tidligere regerings indførsel af midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse blev, politiets hidtidige kontrolindsats iværksat den 4. januar 2016 kl. 12.00.

 

Syd- og Sønderjyllands Politi, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Bornholms Politi foretager stikprøvevis kontroller ved grænseovergangene, altså færgerne fra Tyskland.

 

Der er således ikke tale om en fuldstændig kontrol.

 

Fokus er primært på de tre hovedfærdselsårer i Sønderjylland ved Padborg, Kruså og Frøslev, banegårdene i Padborg og Tønder samt færgehavnene i Rødby, Gedser og Rønne.

 

Morten Østergaard nægter at få grænsekontrol på finansloven

For De Radikale er grænsekontrol en total overflødig foranstaltning, som uden synlige resultater dræner politiets og forsvarets ressourcer.

 

”Nej, grænsekontrol er ikke en succes. Det er symbolpolitik, der dræner politiets ressourcer,” lød det i et radikalt valgoplæg forfattet af Morten Østergaard den 9. maj i forbindelse med Folketingsvalget sidste år.

 

Her står der blandt andet: ”Den hyppigske grund til at politiet stopper nogen ved grænsen: Overlæsset trailer.”

 

På det grundlag og langt væk fra virkelighedens verden, er det lykkedes for Morten Østergaard at spænde ben for regeringens ønske om at få udgifterne til grænsekontrollen med i dette års finanslov.

 

Regeringen har dog forsikret, at pengene vil blive fundet et andet sted.

 

I de fire år, den midlertidige grænsekontrol har fungeret, har den ifølge Rigspolitiet i perioden januar 2016 og til og med juni 2019 kostet i alt 1,25 milliarder kroner.

 

Læs også:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/graensekontrol-fanger-flere-kriminelle-end-foer-fokus-er-flyttet-vaek-fra?fbclid=IwAR3ooMkaU14VYp1G2UaimzZezXZvJy8ZV5VRK4hTYYNlO7fuR3tqbq-yNMw

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…