Grænsekontrol: Langt over femten tusinde personer er nægtet adgang – men over tusinde på asylområdet har haft fri indrejse

Arkivfoto/YouTube af syrere

Det er i dag et anerkendt faktum, at det i høj grad er fra ikke-vestligt indvandrerkredse, smitten med corona breder sig.

 

En eid-fest og en somalisk begravelse i Aarhus forårsagede en kæmpe smittspredning, medens de indvandrertætte kommuner på Københavns vestegn er hårdt plagede med smittetilfælde.

 

Ikke desto mindre lukker myndighederne uden at betænke sig rask væk asylansøgere ind i landet uden at bekymre sig om, hvile områder de kommer fra.

 

Belgiere har ikke fri adgang – men det har somaliere

Medens Belgien er et af de EU-lande, hvis borgere er underlagt restriktioner ved indrejse, har eksempelvis somaliere fri adgang til Danmark.

 

Således har ikke færre end i alt fyrre somaliere siden grænselukningen den 14. marts frit kunnet passere grænsen og komme ind i Danmark for at søge asyl.

 

Alt i alt har små seks hundrede eller helt præcist 592 asylansøgere siden lukningen den 14. marts uhindret kunnet passere grænsen og søge asyl i Danmark.

 

Blandt dem 289 syrere og 370 eritreanere som de to største grupper.

 

Også flygtningenes familier har fri indrejse.

 

Frem til 31. august er det på asylområdet blevet til 595 familiesammenføringer inklusive 290 børn. De bliver løbende fordelt mellem landets kommuner.

 

Til gengæld er mange europæere nægtet indrejse

Medens asylansøgere og familier til flygtninge således har fri og uhindret adgang til Danmark her midt i en forværret corona-krise, ser det helt anderles ud for blandt andet europæere.

 

Siden grænselukningen den 14. marts er ikke færre end 15.954 personer frem til søndag den 6. september blevet nægtet indrejse i Danmark, oplyser Rigspolitiet

 

Primært som følge af corona-restriktionerne, der dog ikke i dag i modsætning til tidligere omfatter den traditionelle grænsehandel.

 

Langt de fleste er blevet afvist ved den sønderjyske landegrænse mod Tyskland. Det drejer sig for hele perioden om i alt 5.527 personer, der er blevet nægtet indrejse.

 

Højt på listen ligger også grænserne mod Sverige i forbindelse med Øresundsforbindelsen med 3.300 afviste ved brokontrollen og 2.721 afviste ved Kastrup toget.

 

Ved færgeforbindelserne fra Helsingborg har 2.054 måttet vende om, medens det samme er sket for i alt 1.628 personer, der er landet med færgerne fra Tyskland i henholdsvis Rødby og Gedser.

 

Indtil i morgen fredag den 25. september er rejsende fra disse EU-lande underlagt restriktioner:

 

Det drejer sig om Belgien, Luxembourg, Frankrig, Spanien og Tjekkiet, der ikke opfylder de såkaldte kriterier vedrørende grænsen for antallet af nye smittede.

 

Og nu, hvor vi er i gang med grænsekontrollen, handler det selvfølgelig også om meget andet end corona.

 

Menneskesmugler idømt fyrre dages fængsel

Den mere intensive grænsekontrol, der blev etableret som følge af corona pandemien, er blevet en regulær plage for kriminelle.

 

Således blev eksempelvis en menneskesmugler pågrebet ved grænseovergangen ved Frøslev i begyndelsen af august.

 

Der er tale om en 30-årig georgisk mand, der den 16. september ved en domsmandsret ved Retten i Sønderborg blev idømt 40 dages ubetinget fængsel samt udvisning med et indrejseforbud i seks år for menneskesmugling.

 

Georgieren blev pågrebet den 6. august ved Frøslev Grænseovergang, hvor han kom kørende i en polsk personbil med en vietnamesisk mand og kvinde som passagerer, og hvor køretøjet blev taget ud til kontrol.

 

Kunne ikke legitimere sig

Da de to vietnamesiske statsborgere ikke kunne legitimere sig, blev de alle tre anholdt af betjente fra Udlændingekontrolafdeling Vest (UKA Vest) ved Syd- og Sønderjyllands Politi i forbindelse med mistanke om menneskesmugling.

 

Den 30-årige mand blev efterfølgende varetægtsfængslet. Han har under sagen nægtet sig skyldig, men modtog dommen.

 

De to vietnamesiske statsborgere blev frihedsberøvede i forbindelse med deres sager om afvisning af indrejse.

 

Så, jo – grænsekontrol virker og er nødvendig af mange grunde.

 

Denne artikel er baseret på følgende kilder:

https://uim.dk/filer/indrejse-og-ophold/tal-pa-udlaendingeomradet/2020/tal-paa-udlaendingeomraadet-31-august-2020.pdf

 

https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/aktuelt/sygdomsudbrud/covid19/covid-19-rejsekriterier/17_09_2020_ab40/tabel_11_1_europa.pdf?la=da

 

https://politi.dk/-/media/mediefiler/corona/antal-afviste-ved-graenserne.pdf?la=da&hash=F63487F59CC6DC879400F9305FACE026589D3BBE

 

https://politi.dk/syd-og-soenderjyllands-politi/nyhedsliste/30-aarig-georgisk-mand-doemt-for-menneskesmugling/2020/09/23

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…