Godt vin-nyt fra Rhônedalen

Der er godt vin-nyt fra den 812 kilometer lange Rhônedal i Frankrig. Vinbønder fra nord til syd melder i en høstrapport for 2019 om et minimalt mindre udbytte i forhold til et 10-årigt gennemsnit og om en fremragende kvalitet. Ifølge formanden for Côtes du Rhône, Philippe Pellaton, viser indledende smagninger, ”at de første Côtes du Rhôner allerede viser alt, hvad vi har turdet håbe på: Frugt, farve og tekstur med rundhed og friskhed i ganen. Vi er på vej til en herlig årgang”.

 

Bedre kan det næppe blive, for franske bønder tager ligesom deres danske kolleger helst ikke for store ord i munden, selvom de er dødtilfredse. 

 

Boblevin

 

Azienda Contari, Prosecco Millesimato Brut BOC, Conegliano, Treviso, Veneto, Italien – Kampagnepris 85 kr.

 

Denne meget vellykkede spumante er fremstillet på 100% håndhøstede Glera-druer – en druetype, som stammer fra Slovenien, men i dag er udbredt i Norditalien som favorit ved fremstilling af mousserende vin. I glasset har den en strågul farve, og boblerne skummer fint. Duften er lækker og fuld af æbleblomst, citrus og pære samt strejf af fersken og honning.

 

Forhandler: Supermarco, København SV

 

Hvidvin

 

Adegas Valminor, 2017 Torroxal – Albariño, Rías Baixas DO, San Juan de Tabagôn, O Rosal, Spanien – Normalpris 114,95 kr. – Tilbudspris 99,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Vindistriktet Rías Baixas ligger i det nordvestlige Spanien og grænser op til Portugal. Her dyrker vinbønderne fortrinsvis druen Albariño, som indgår i de fleste velsmagende hvidvine fra Galicien. Bodegaen Valminor blev grundlagt i 1997 af Carlos Gomez og omfatter 34 hektarer. Vinen har flot aroma og fylde samt god syrebalance, og i munden smages bl.a. abrikos og pære, som friskes op af citrusfrugter.

 

Læs også
Sprælske vine til Indian Summer

Importør: Theis Vine, Charlottenlund

 

Oyster Bay Wines, 2018 Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud: 2 flasker for 149 kr. På tlf. 86 91 18 44 oplyses nærmeste forhandler.

 

New Zealand er som vinland berømt for sine velsmagende og sprøde hvidvine. Vinområdet Marlborough ligger i det nordøstlige hjørne af Sydøen, hvor den aktuelle vin er dyrket. Farven er strågul, og smagen er forfriskende og elegant med god fylde og flot syrebalance. En lækker sag at servere til f. eks. en blåmuslingesuppe.

 

Importør: Amalie Vinimport, Hinnerup

 

Rødvin

 

Læs også
Perler fra Languedoc-Rousillon

Elderton Wines, 2014 Barossa GMS, Barossa Valley, Nuriootpa, South Wales, Australien – Kampagnepris 160 kr.

 

Vinens titel, GMS, står for druesammensætningen Grenache (41%), Shiraz (40%) og Mourvèdre (19%), og her oplever man en god synergi mellem de tre druer. Således giver Grenache rund frugt og kirsebærnoter, mens Shiraz står for struktur og noter af peber, og Mourvèdre slutter ringen med power og lakridsnoter. Resultatet er en enorm frugtkoncentration, der også afspejler, at vinstokkenes alder er mellem 40 og 80 år. Er man til frugtbomber, så er dette vinen, man skal købe!

 

Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg

 

Bodegas Asenjo & Manso, 2017 Manso Crianza, Ribera del Duero DO, La Horra, Spanien – Normalpris 139 kr. – Tilbudspris 89 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

 

I den meget mandsdominerede spanske vinverden er kvindelige vinmagere en sjældenhed, men på dette vinhus hersker ønologen Natalia Calleja. Hun laver vine, der er så naturtro som overhovedet muligt. Der sker f. eks. ingen beskæring af vinstokkene fra april til høsttidspunktet, da filosofien er, at stokkenes kræfter skal bruges på druerne og ikke på at hele klippesår. Det betyder topvin i glasset.

 

Importør: D’Wine, Aalborg

Læs også
Bourgogne-esser laver supervine i Minervois

 

 

Tenuta Podernovo, 2016 Aliotto, Toscana IGT, Biologico, Terricciola, Toscana, Italien – Normalpris 134,95 kr. – Tilbudspris 69,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

 

Dette er formentlig ugens bedste køb. Vingården ejes af den kendte familie Lunelli, der også driver Italiens bedste spumantehus, Ferrari. Vinen, som rangerer i Super-toskaner klassen, er lavet af druesorterne Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot plus nogle lokale, der vokser i hjertet af Pisani-skråningerne. Smagen er rund og blød, men samtidig særdeles stringent.

 

Importør: Philipson Wine, Kokkedal

 

Château Tour Prignac, 2016 Medoc AMC, Prignac en Medoc, Gironde, Bordeaux, Frankrig – Kampagnepris 119,95 kr. hos udvalgte Meny- og Spar-butikker. På tlf. 86 41 96 00 oplyses nærmeste forhandler.

 

Slottet hører med sine 300 hektarer jord, hvoraf de 144 er lagt ud til vin, til et af de større i Bordeaux. Fire brødre med efternavnet Castel ejer slottet, men det er Pierre Castel, som står for driften og i øvrigt også for Frankrigs største vinfirma, Castel Frères. Vinen er lavet af 56% Merlot og 44% Cabernet Sauvignon og har klassisk Bordeaux-duft og -smag. En vin, der vil glæde alle Bordeaux-elskere.

Læs også
Alkoholfri vin til studenterløjerne

 

Importør: Amka, Randers

 

Tenute San Marco, 2016 Passo dopo Passo, Primitivo, Puglia IGT, Apulien, Italien – Normalpris 119 kr. – Tilbudspris 89,25 kr. pr. styk ved køb af 3 flasker.

 

Her har vi en af de originalt smagende Primitivo-druevine, som desværre er ved at forsvinde i strømmen af ligegyldige vine, som Apulien i dag sender på markedet under navnet Zinfandel, efter at DNA-prøver har afsløret et nært familieskab. Og så sælger navnet Zinfandel bedre end Primitivo i USA. Den aktuelle vin fylder munden med god kirsebærsmag, og selvom der heldigvis er langt til jul, så køb noget andebryst og nyd vinen hertil. De kompletterer hinanden fornemt.

 

Importør: Propperiet, Brædstrup

 

Domaine Roger Sabon, 2018 Côtes du Rhône ACRC, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig – Normalpris 109,95 kr. – Tilbud: 3 flasker for 240 kr. hos MENY.

Læs også
Skønne tyske sommervine fra Nahe

 

Vinhuset blev grundlagt i 1952 af Roger Sabon, og i 1976 tog sønnen Jean-Jacques over som vinmager for i 2001 at videregive stafetten til svigersønnen Didier Negron.

 

I dag er domænet rangeret i områdets top, bl. a. fordi man hvert eneste år præsenterer ypperste kvalitet. Hoveddruen i denne vin er Grenache fra 30 år gamle stokke, og smagen er kønt krydret i munden og ender i en lang finale.

 

Importør: GOBIvin, Valby

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…