Fra Sleepy Joe til Creepy Joe

Twitter

Den demokratiske kandidat til efterårets præsidentvalg i USA, den noget skrøbelige 77årige Joe Biden, er forlængst i medierne også kendt som Sleepy Joe, dvs. Søvnige Joe. det er et øgenavn, han har fået af den skarptungede Donald Trump pga. hans ofte langsomme og stammende reaktion på spørgsmål, der er blevet stillet ham ikke mindst under de forløbne tv-debatter.

 

Creepy Joe

Nu er et nyt øgenavn i omløb – ikke skabt af Trump, men af den amerikanske offentlighed: Creepy Joe, dvs. Ækle Joe. Når noget er ”creepy”, betyder det, at det fremkalder myrekryb eller får det til at løbe koldt ned ad ryggen på én – i hvert fald er betegnelsen langtfra smigrende. For mange iagttagere kommer det nye øgenavn dog ikke som nogen overraskelse. I lang tid har Bidens forkærlighed for at kysse og kramme kvinder og ikke mindst mindre piger været kendt, men denne ”creepy” opførsel, der er dokumenteret på tv-klip, har man tilskrevet en vis form for faderlig omsorg.

 

Baggrunden – de forskellige anklagepunkter

Men nu går den ikke længere. Allerede i april måned 2019 nævnte den californiske Tara Reade med en juridisk doktorgrad fra Seattle University over for nyhedsbureauet Associated Press, at Biden i 1993, dengang senator fra forbundsstaten Delaware, på hans kontor, hvor hun – dengang 29 år gammel – arbejdede, havde gramset på hendes overkrop.

 

Allerede dengang fremsatte hun over for Bidens medarbejdere et klagemål. Associated Press ville dog ikke offentliggøre interviewet, da hændelsen ikke kunne bekræftes af vidner. Et år senere, i marts 2020, gentog Reade anklagen og denne gang over for medlemmer af Bidens kampagnestab. Hun udvidede endda anklagen til at omfatte et mere direkte seksuelt overgreb, hvor Biden skulle have presset hende op mod en væg og haft sin finger et sted, hvor den ikke hørte hjemme. De medlemmer af staben, Tara Reade har nævnt i denne forbindelse, nægter dog at have modtaget en sådan klage.

Den 25. marts henvendte Reade sig til offentligheden via programmet The Katie Halper Show på radiostationen WBAI i New York og gentog sin anklage. Efter at have gjort, hvad han gjorde, skulle Biden have spurgt hende: ”Do you want to go somewhere else?” Senere, d. 19. april, fortalte Reade på National Public Radio (NPR) i Washington, D.C., at Bidens ”hands went underneath my clothing and he was touching me in my private areas and without my consent”.

 

Reade gjorde endnu et forsøg på at blive taget alvorlig af myndighederne. Den 9. april sendte hun sin anklage om det seksuelle overgreb dengang i 1993 til Washington Metropolitan Police Department og indrømmede samtidigt, at sagen juridisk set var forældet, hvilket politiet d. 25. april blot kunne bekræfte. Så her endte hun i en blindgyde.

 

Biden nægter alt

Den 1. maj benægtede Biden enhver beskyldning og skulle have bedt Senatets sekretær, Julie Adams, om at finde sagen frem og frigive alle dokumenter, der skulle have at gøre med Reades anklage i 1993; dette ønske er imidlertid blevet afvist. Reades sagfører, Douglas Wigdor, har imidlertid meddelt offentligheden, at hans firma har sendt et brev til Biden og bedt om tilladelse til at undersøge hans arkiver, der befinder sig på University of Delaware. Her foreligger endnu intet svar. Og på flg. spørgsmål i et interview i tv-senderen MSNBC d. 14. maj: ”Do you remember Tara Reade who worked there [i Senatet] for about a year in 1992-1993?” svarede Biden meget belejligt og ganske kort: ”Well, to be honest with you, I don’t.”

 

Politisk brændstof

Men vi befinder os i en valgkamp og naturligvis har en række medier med sympatier for det demokratiske parti straks beskyldt Trumps republikanere for at stå bag Tara Reades optræden. Dette er dog langtfra tilfældet. Reade er overbevist demokrat og endda en ivrig støtte af venstrepopulisten Bernie Sanders. Denne var som bekendt Bidens alvorligste konkurrent, som demokraternes præsidentkandidat frem til d. 8. april i år, da Sanders trak sit kandidatur tilbage. Aha, blev der spekuleret: Er Reade måske Bernies måde at sige tak for sidst på?

Juridisk set er sagen forældet, og Reade er naturligvis blevet spurgt, hvorfor hun har ventet så længe med at træde frem. Hun forsvarer sig selv med at pege på, at hun allerede i 1993 forsøgte at blive taget alvorligt uden at det lykkedes og derfor havde draget den konklusion, at det ikke kunne nytte at træde op mod en i hvertfald udadtil yderst respekteret offentlig skikkelse. Men her op til nomineringen af Biden som officiel præsidentkandidat følte hun det som sin pligt at forsøge igen – også som en advarsel rettet til andre kvinder, der har været i en lignende situation.

 

Men sagen indeholder masser af dynamit

Det er for nyligt kommet frem, at Tara Reades nu afdøde mor under det kendte Larry King Live-show på tv-senderen CNN d. 11. august 1993 havde telefoneret til selveste Larry King og fortalte ham, at hendes datter havde været et offer for et seksuelt ovegreb af en kendt senator og derefter var blevet fyret fra sit job. Hun havde også spurgt ham, hvad datteren nu skulle gøre. Af respekt for samme senator var hun nemlig ikke gået til pressen med historien. Desværre melder historien ikke om, hvad Larry King svarede, men han foretog sig intet.

 

En interessant parallel: Biden vs. Kavanaugh

Mere kom der ikke ud af sagen – dengang – men i dag er situationen en anden. Ikke blot er vi midt i en valgkamp, men det er fristende at drage en parallel til de anklager for seksuelle overgreb, som i 2018 blev rettet mod Brett Kavanaugh, Trumps kandidat til et ledigt dommersæde i den amerikanske højesteret. Disse overgreb skulle have fundet sted helt tilbage i 1982 og 1983 og var derfor ligeså forældede som Reades aktuelle beskyldninger.

 

Men Kavanaugh blev uden beviser offer for en hadefuld smædekampagne uden lige fra demokraternes side støttet af de liberale medier – med The New York Times og Washington Post i spidsen – for at forhindre hans udnævnelse. Han blev dog pure frikendt for alle anklager og er i dag et højt respekteret medlem af USAs højesteret.

 

Hvad var Kavanaughs ”forbrydelse”? Han havde i 1990erne deltaget i den særlige efterforskning, ledet af Kenneth W. Starr, i forbindelse med rigsretssagen mod præsident Bill Clinton og dennes løgnagtige benægtelse af et seksuelt forhold til Monica Lewinsky, en sag, der i dag er fejet under tæppet. Kavanaugh udfærdigede ovenikøbet dele af anklageskriftet, et arbejde, der naturligvis ikke gjorde ham til demokraternes kæledægge.

 

Hvor er de to førende dagblade samt de fleste tv-stationer henne, når det gælder Tara Reades anklager mod Biden? Ingen ved på forhånd, om der er noget substantielt i hendes anklager, men hun bør i det mindste høres og Bidens arkiv åbnes.

 

Måske var han ikke altid så ”sleepy” som idag! For Bidens seneste tv-optræden var i sandhed skandaløs. Under en rundbordsdiskussion for nylig på den nationale tv-station Public Broadcasting Service med tre guvernører fra Michigan, New Jersey og Connecticut hævdede han, at millioner af amerikanere er døde af coronavirussen, mens 85.000 arbejdspladser er gået tabt. Udtalelsen blev fulgt op af: ”Lives of millions of people. Millions of people. Millions of jobs”, hvilket ikke er meget bedre.

 

Og denne mand skal være USAs næste præsident? Lad ham hellere sove videre.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…