FE-skandalen: Nu trækker tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen sig som formand for Folketingets tilsyn med efterretningstjenesterne

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (Foto: Forsvarsministeriet)

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) meddelte i går aftes, at han nu trækker sig som formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne, der er sammensat af folketingsmedlemmer.

 

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at en forhenværende chef samt den nuværende chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) samt yderligere to ledende medarbejdere nu er fritaget for tjeneste efter en række gravende afsløringer.

 

Blandt andet skulle FE have spioneret ulovligt mod danske statsborgere samt ulovligt videregivet personoplysninger.

 

Ligeledes skulle FE over for Tilsynet med Efterretningstjenesterne have løjet om sine aktiviteter.

 

Hjort Frederiksen: Jeg finder det mest rigtigt at trække mig

Der er fra Claus Hjort Frederiksens side tale om et helt frivilligt farvel til formandsposten, da han som bekendt tidligere har været forsvarsminister og dermed har haft Forsvarets Efterretningstjeneste inde under sit ansvarsområde.

 

På den baggrund finder han det selv rigtigst at trække sig som formand for udvalget:

 

”Jeg har valgt at trække mig som formand for Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne. Jeg har været glad for at være formand for udvalget,” siger han til TV 2og fortsætter:

 

”Som tidligere forsvarsminister finder jeg det mest rigtigt, at der ikke kan stilles nogen form for spørgsmål om habilitet i forbindelse med en kommende undersøgelse af FE. Derfor har jeg meddelt, at jeg stopper i udvalget.”

 

Kræver en kulegravning af FE og Forsvarsministeriet

Tirsdag orienterede forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) under et fortroligt møde Folketinget om, at regeringen inden for fjorten dage vil igangsætte en undersøgelse af sagen.

 

Men det er ikke nok med en kulegravning, mener flere politiske partier nu, blandt dem DF, de Radikale og de Konservative, og de kræver, at også Forsvarsministeriet og i alt fem forsvarsministre helt tilbage til 2014 skal undersøges med henblik på at finde ud af, hvor meget de vidste eller ikke vidste.

 

Det vil i så fald dreje sig om:

 

Nicolai Wammen (S). Forsvarsminister fra 9. august 2019 til 28. juni 2013.

Carl Holst (V). Forsvarsminister fra 28. juni 2013 til 30. september 2015.

Peter Christensen (V). Forsvarsminister fra 30. september 2015 til 28. november 2016.

Claus Hjort Frederiksen (V). Forsvarsminister fra 28. november til 27. juni 2019.

Trine Bramsen (S). Forsvarsminister fra 27. juni 2016 og indtil videre.

 

Trine Bramsens underlige rolle ved ansættelse af ambassadør

Den tidligere FE-chef frem til 2015, Thomas Ahrenkiel, er en af de fire, der nu er fritaget for tjeneste.

 

Fra posten som FE-chef blev han i 2015 forfemmet til departementschef i Forsvarsministeriet, hvor han i 2018 fik kritik fra Kammeradvokaten som følge af, at han i 2016 havde være med til bevilge sin daværende hemmelige kæreste, der var ansat i ministeriets presseafdeling, en lønforhøjelse på 1.500 kroner samt bonus på 75.000.

 

Efter stormvejret om lønforhøjelsen og den klækkelige bonus var det derimod en regulær orkan, der ramte Thomas Ahrenkiel, da Rigsrevisionen i en omfattende rapport den 4. december 2019 afslørerede svindel og bestikkelse i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

 

Sagen kom helt bag på forsvarsminister Trine Bramsen. Af ministeriets egen redegørelse viste sig, at Ahrenkiel i månederne op til redegørelsen flere gange var blev orienteret, uden at han havde ulejliget sig til at orientere forsvarsministeren om, at der var en stor og belastende sag på vej.

 

Det var dengang den almindelige opfattelse, at Ahrenkiels hoved ville rulle, men i stedet var det to direktører, der fik sparket.

 

Og så bliver Ahrenkiel pludselig udnævnt il ambassadør i Tyskland

Og medens direktørerne fik sparket, bliver deres ansvarlige chef pludselig forfremmet til ambassadør i Tyskland.

 

“Thomas har gennem de seneste mange år ydet en stor indsats for Forsvarsministeriet. Jeg vil gerne takke ham for indsatsen og for vores samarbejde. Danmark får en meget kompetent ambassadør i Berlin. Jeg ønsker ham alt muligt held og lykke,” skrev Trine Bramsen således i en pressemeddelelse den 30. juni.

 

Og nu breder mystikken sig for alvor i og med, at Forsvarsministeriet siden efteråret 2019 af Tilsynet for Efterretningstjenesterne er blevet holdt løbende orienteret de graverende forhold i Forsvarets Efterretningstjeneste

 

Med blandt andet den sluttelige konsekvens, at den tidligere FE-chef Thomas Ahrenkiel i tirsdags blev fritaget for tjeneste og dermed må vinke farvel til ambassadørposten

 

På den baggrund undrer Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, sig over udnævnelsen af Ahrenkiel til ambassadør i Tyskland.

 

”Et halvt år efter, at regeringen i november 2019 bliver orienteret om, at den er helt gal i Forsvarets Efterretningstjeneste, ansætter man Thomas Ahrenkiel som ambassadør i Tyskland, det rejser en masse ubesvarede spørgsmål,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Hvad har statsministeren vidst, og hvad har regeringen i det hele taget vidst på det tidspunkt, hvor Ahrenkiel blev udnævnt til ambassadør i Tyskland? Er det sådan, at man har ignoreret advarsler? Det er de store spørgsmål, vi nu skal have svar på,” understreger Peter Skaarup.

 

En ting står dog tilbage og bøjet i neon, og det er, at den ambassadørudnævnelse mildest talt er besynderlig.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…