Familiestrid udløste nytænkning – Barolo-vin i topklasse

De Gode

Dråber

 

For mange kokke fordærver som bekendt maden, og sådan kan det omskrevet til forholdene på en vingård også gå, hvis vinmagerne ikke kan enes om, hvordan safterne fra markens druer skal stikkes sammen for at blive til optimal vin.

 

I den aktuelle familiestrid, som foregik i centrum af det italienske vindistrikt Piemonte, gik den unge, ambitiøse vinmand  Alessandro Rivetto og skumlede over faderens og broderens bagstræberiske forhold til avanceret teknik og moderne vinproduktion med høje kvalitetsgrader, og til sidst kom det til et brud mellem parterne i 2012.

 

Arveforskud løste krisen

Den salomoniske løsning på krisen blev, at Alessandro Rivetto fik et arveforskud, så han kunne klare sig selv. Forskuddet bestod  af nogle velbeliggende vinmarker i landsbyen La Morra, og med ønologen Alessandro Bonelli og forretningsmanden Mauro Adriano som hhv. vinmager og salgschef gik han i gang med sit projekt på vingården  Azienda Agricola Alessandro Rivetto.

 

Siden da har han tilkøbt eller lejet flere vinmarker i vinområderne Barbaresco, Langhe og Alba, og nu fremstiller han en række fremragende kvalitetsvine, som opnår topkarakterer hos vinanmeldere over hele kloden.

 

Vino Pellegrino

Importen af Alessandro Rivettos vine forestås af den unge, ambitiøse danske vinimportør Kenny Pellegrino – www.starwineconsult.com –. Han har italienske rødder og leder fa. Vino Pellegrino i København. Vinene forhandles i det legendariske, italienske supermarked Supermarco på Støbegodsvej i Københavns Sydhavn, hvor man ud over alskens italienske specialiteter også finder 3000 forskellige vine fra Støvlelandet.

 

Sortimentet består bl. a. af den sjældne hvidvin Albori DOC, som er lavet på den nærmest ukendte Piemonte-drue Nascetta. Den aktuelle udgave fra dyrkningsområdet  Langhe er fra 2017 og koster 175 kr. Farven er gylden, og smagen er præget af citrus og eksotiske frugter. Det er en unik specialitet, som bør prøves.

 

Røde vine

Fra Alba-området finder vi Rivettos 2017 Barbera d’Alba DOC. Barbera er Italiens 3. mest plantede druesort, og når vinen som her er itopklasse, får man intensitet, kraft og styrke i både smag og alkohol, men kun lidt garvesyre til at forstyrre smagsløgene. Prisen er 99 kr.

 

Læs også
Påskevin til årets vigtigste højtid

Næste vin på kortet er en 2017 Nebbiolo, Langhe DOC, hvis druer har vokset i regionens smukke bakkeland, der i 2014 blev optaget på Unescos verdensarvsliste. Nebbiolo druen finder vi både i Barbaresco- og Barolovine, men her er den som ung mere tilgængelig end sine fætre uden at miste elegancen. Prisen er 129 kr.

 

Barbaresco-vinene er som nævnt lavet på Nebbiolo-druen og er ofte fejlagtigt kendt som lillebroren til Barolo. Der er naturligvis fællestræk på grund af druen, men Barbaresco er lettere og rent faktisk elegantere end den mere bastante Barolo.

 

Hos Supermarco er Alessandro Rivetto repræsenteret ved en luksusudgave, 2016 Barbaresco DOCG, til 215 kr. Næsen lokkes af en duft af roser, viol og et sammensurium af skovbund, tobak  og espresso, mens mundens smagepunkter bombarderes med frisk frugtsyre og blid garvesyre, som i vinøs sammenhæng kaldes tannin.

Mytisk Barolo

Barolo-vin skal i henhold til en striks vinlov være fremstillet af 100% Nebbiolo-drue fra det berømte område i og omkring Barolo i provinsen Cuneo. Rivetto har to bud: 2014 Barolo del Commune di Serralunga d’Alba DOCG til 295 kr. og den mytiske 2014 Vigna Rionda, Barolo DOCG.

 

Den første er fortolket traditionelt, så her forvænnes vi med duft af roser, trøfler og havnekajstjære, mens smagen har den forventelige elegance og vinøse  sødme, der slutter i en lang finish.

 

Den sidstnævnte kommer fra en mytisk vinmark på 1 hektar, som kaldes Vigna Rionda. Den hævdes af kendere til at levere den ultimative Barolo-vin og har således opnået de maksimale 100 point hos vinguruen Robert Parker.

 

Læs også
Forårets spæde trut i hvidvinstrompeten

At finde denne vin hos Supermarco  er noget af et uforudset og uventet under. Prisen er et fund af kun 575 kr. for en flaske. Så der er ikke noget at betænke sig på. Køb den, mens den stadig er på lager. Det er en historisk mulighed for at få en af de helt store oplevelser!

 

Det er næsten overflødigt at nævne det, men Alessandro Rivettos vine fortjener maksimum 6 stjerner = 100 Parker point.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…