Syv nordjyske kommuner bliver fortsat holdt i et jerngreb – men i syv indvandrertætte kommuner på Vestegnen er der ingen begrænsninger

Arkivfoto fra en anden fest Skærmprint fra video på Facebook (der nu er fjernet) via Uriasposten.dk

Fredag aften fik danskerne på et pressemøde at vide at smitten er faldet i Nordjylland. Derfor blev nogle af de dramatiske restriktioner lempet.

 

Men der er fortsat skrappe begrænsninger i Nordjylland. For eksempel må borgerne i syv nordjyske kommuner ikke rejse ind i Aalborg Kommune, selv om mange arbejder her.

 

Den slags begrænsninger er der ikke i de indvandrertætte kommuner på den københavnske Vestegn, selv om smitten her er meget, meget højere.

 

Nedlukning af syv kommuner i Nordjylland

Hele sidste uge havde man knap nok kunne åbne en nyhedsudsendelse uden få tudet ørerne fulde af den store smittespredning, der skulle være i Nordjylland på grund af egnens mange minkfarme.

 

Netop på grund af minkfarmene besluttede statsminister Mette Frederiksen (S) den 5. november at nedlukke og isolere syv nordjyske kommuner totalt frem til 3. december med den begrundelse, at smittespredningen i de syv kommuner udgør en fare for resten af landet.

 

Der blev også udtrykt bekymring for, at beboerne i de syv kommuner kunne risikere at udgøre et nyt internationalt epicenter for smittespredning af den såkaldte covid 19 variant, cluster 5.

 

”Vi har et ansvar for resten af verden,” lød det fra Mette Fredriksen

 

Cluster 5 overvurderet

Den såkaldte cluster 5 variant blev i elleve tilfældet fundet i nordjyske minkfarme i august-september og har ikke være registreret siden den 15. september.

 

”Det er mere i det politiske landskab, der har været meget fokus på cluster 5, og det skulle ikke undre mig hvis cluster 5 allerede er uddød,” sagde direktøren for Statens Seruminstitut, professor Kåre Mølbak, til Politiken den 9. november.

 

Og i det politiske landskab har Mette Frederiksen altså kastet sig over syv nordjyske kommuner.

 

Det sker på trods af, at antallet af smittede er tre gang så højt i syv tilsvarende indvandrertætte kommuner på den københavnske vestegn.

 

Så det er vist ikke Nordjylland, der skal lukkes ned, hvis man vil forhindre smittespredning.

 

Antal borgere i syv nordjyske og i syv vestegnskommuner

De syv nordjyske kommuner, der fortsat er afskåret fra omverdenen med nedlukning af restauranter og forbud mod enhver form for forlystelser.

 

I disse syv kommuner er der per 1. oktober tilsammen 279.313 indbyggere.

 

I syv kommuner på den københavnske vestegn, som vi her sammenligner smittetallene med, er der per 1. oktober tilsammen 271.676 indbyggere.

 

Altså små otte tusinde færre indbyggere end i de nordjyske kommuner, der her bliver sammenlignet kommunerne på den københavnske vestegn.

 

Antal smittede i syv nordjyske og i syv kommuner på Vestegnen

Vi starter med de nordjyske smittetal.

 

Målt over perioden 6. – 12. november blev der i de syv nordjyske kommuner registreret 202 nye smittetilfælde. Det antal var den 13. november steget med tre til i alt 205 smittede.

 

Og så til den københavnske vestegn.

 

Målt over perioden 6. – 12. november blev der i de syv kommuner på den københavnske vestegn registreret 603 nye tilfælde. Det antal var den 13. november steget med nitten til i alt 622 smittede.

 

Vi står altså her med syv københavnske omegnskommuner, der har mere end tre gange så mange smittede, end man har i de syv nordjyske kommuner, som Mette Frederiksen egenrådigt har lukket ned og lagt en jernring omkring.

 

Siden januar er smittespredningen på vestegnen større

Den 27. januar begyndte myndighederne at teste for corona, og her viser tallene for de to grupper af kommuner i henholdsvis Region Nordjylland og kommunerne på den københavnske vestegn nogle interessante forskelle.

 

Siden testene startede den 27. juni og til og med den 13. november er i alt 2.448 indbyggere i de syv nordjyske kommuner blevet testet positive.

 

På den københavnske vestegn er der i de syv kommuner i samme periode fundet positive tests på i alt 5.941 indbyggere.

 

Tager vi udviklingen siden den 27. januar og frem til den 13. november, er der i de fjorten kommuner således tilsammen blev registreret 8.389 positivt testede.

 

Det svarer til, at 29,2 procent af de positivt testede befandt sig i de syv nordjyske kommuner, medens 70,8 procent blev registreret i de syv kommuner på vestegnen.

 

Det aktuelle tal fra 13. november viser 827 positivt testede i de fjorten kommuner tilsammen.

 

Det svarer til at 24,8 procent af de positivt testede befandt sig i de syv nordjyske kommuner, medens 75,2 procent af de positivt testede blev registreret i de syv kommuner på vestegnen.

 

Tilbage står, at antallet af positivt testede i de syv omegnskommuner er steget fra 70,8 procent målt over hele perioden til aktuelt 75,2 procent af det samlede antal positivt testede i de to kommuner

 

Derimod er antallet af positivt testede i de syv nordjyske kommuner faldet fra 29,2 procent målet over hele perioden til aktuelt 24,8 procent af det samlede antal positivt testede i de to kommuner.

 

Fastholder, at kommunerne skal være afskåret fra omverdenen

Forud for et pressemøde med Magnus Heunicke først på aftenen fredag den 13. november hed det sig, at der ville blive løsnet på jerngrebet om de syv nordjyske kommuner.

 

Det var dog så som så med det.

 

Restriktionerne blev lempet en smule således, at indbyrdes trafik mellem kommunerne nu er blevet er blevet gjort fri, samt at eleverne i femte til ottende klasse atter må gå i skole.

 

Men de syv kommuner er stadig lukket inde og totalt afskåret fra omverdenen på trods af, at der findes tilsvarende syv kommuner med langt højere smittetal.

 

På pressemødet blev det også sagt, at kommunerne på Vestegnen udgør en stor smitterisiko. Det har vi hørt før.

 

Men på trods af de tårnhøje smittetal bliver bogerne i disse indvandrertætte kommuner på Vestegnen ikke udsat for de samme stramninger som nordjyderne.

 

Se de aktuelle smittetal her:

https://experience.arcgis.com/experience/aa41b29149f24e20a4007a0c4e13db1d

 

https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/3073-lynoverblik-dagens-tal-og-vigtigste-nyheder-om-coronavirus.html

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…