Facebook har hyret censur-eksperter direkte fra Kommunist-Kina

Arkiv-skærmprint fra YouTube fra en begivenhed, der intet har med artiklen at gøre

Af Aia Fog, cand. jur., formand for Trykkefrihedsselskabet

 

Facebook har ansat adskillige kinesiske eksperter i såkaldt Hate-Speech Engineering, en eufemisme for censur. Det skriver en redaktør på den amerikanske avis New York Post (NYP) i et indlæg den 20. oktober. Oplysningerne stammer fra en tidligere Facebook-insider, som fortæller, at Facebooks kinesiske task force er højtuddannede og har universitetsgrader fra forskellige kinesiske universiteter.

 

Nu er de ansat på Facebook, hvor de udfører ekstremt komplekst arbejde med at ”lære” computere at ”…forstå og reagere uden at være blevet eksplicit programmeret”. Det betyder oversat til Facebook-censur-sprog, at Facebook kan bestemme, hvilket indhold, der vil blive vist i toppen af dit newsfeed – og hvilket indhold, der vil blive henvist til bunden, hvor der er mindst sandsynlighed for at du ser det.

 

Ifølge NYP´s kilde tester Facebooks censur-ingeniører hundredevis af forskellige ranking-modeller for at skabe det mest optimale model og identificere og fjerne det, Facebooks ledelse kalder ”borderline indhold”. De går ikke ind og fjerner f.eks. et bestemt pro-Trump hashtag. Det er alt for primitivt. I stedet sørger de for, at indhold, som Facebook synes er lidt for konservativt, bliver henvist til bunden af dit newsfeed, hvor du sjældent når ned. En virkelig sofistikeret form for censur, der ikke fjerner indholdet, men bare sørger for, at du aldrig ser det.

 

Man skal dog ikke tro, at Facebook vil smugle censur ind ad bagvejen – det har hele tiden været tech-gigantens erklærede politik at fjerne uønskede ytringer: I et debatindlæg i Washington Post fra marts 2019, indrømmer Zuckerberg først, at Facebook har for meget magt, men tilføjer så, at han opfordrer lovgiver til at regulere området, underforstået: for at legitimere Facebooks magt – og dermed censur.

 

Også Facebooks danske repræsentanter har været helt åbne omkring tech-gigantens censur og dens politiske slagside: hvem husker ikke det berømte interview i Deadline i september 2019, hvor Facebooks danske talsmand, Peter Münster, uden at blinke forsvarede censuren af den engelske ytringsfrihedsaktivist, Tommy Robinson, ved at sammenligne ham med krigsforbryderen Ratko Mladic. I skrivende stund risikerer man stadig at blive blokeret på Facebook for blot at nævne Tommy Robinsons navn.

 

Samme Peter Münster fremsatte i øvrigt, sammen med en anden europæisk Facebook-repræsentant, Martin Ruby, på et møde om ytringsfrihed i foråret 2019 afholdt af Fyens Stifttidende, en bemærkelsesværdig udtalelse: først beklagede Münster, at Facebook ikke havde været mere hårdhændet i sin censurpolitik: ”Vi har været for længe om at reagere på misbrug på vores platform…” og så fortsatte Martin Ruby med at henvise til Trumps valgsejr i 2016 som argument for en yderligere skærpelse af censurpolitikken på Facebook: ”Vi fik en brat opvågning ved amerikanske valg og har lært meget på det seneste” udtalte han.

 

Det er altså ikke i sig selv en overraskelse, at Facebook ikke kunne drømme om at skrue ned for hverken deres monopollignende status eller hang til politisk motiveret censur. Det nye er, at de er ved at etablere nye knapper og logaritmer, der giver dem helt nye muligheder for at øge deres kontrol med og censur af vores nyheder og kommunikation under et tyndt lag fernis af pseudodemokrati.

 

Alvoren af Facebooks forehavende kan aflæses direkte af den omstændighed, at de har hyre højtuddannede kinesere direkte fra Kommunist-Kina: verdens farligste totalitære og undertrykkende regime, så de er sikre på at få den ypperste viden om censur direkte fra hestens mule.

Aia Fog

cand. jur.

Formand for Trykkefrihedsselskabet

 

Aia Fog, LL.M.
Chairman of the Free Press Society

 

www.trykkefrihed.dk

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…