Europarådet til grin: Den psykiatriske afdeling, hvorfra en bandeleder blev  befriet af pistolbevæbnede mænd, roses for sin sikkerhed

Hemin Dilshad Salem (Foto: Politiet) Model/arkivfotos

Europarådets Torturkomité har været på besøg i Danmark, og har rettet en sønderlemmende kritisk af forholdene på udrejsecenter Ellebæk i Nordsjælland, der huser udviste asylansøgere, som nægter at forlade landet.

 

De lever under umenneskelige og fængselslignende forhold, fremgår det af Torturkomitéens 85 side lange rapport, der blev udgivet i Strasbourg i går, tirsdag.

 

Og det er en kritik, der passer Morten Østergaard & Co. helt fint:

 

”Det er meget alvorligt, når Europarådet kommer med kritik af Danmark. Det er jo personer, der ikke har begået noget strafbart. Derfor skal vi ikke udsætte dem for mental tortur, som var de monstre. De bør få ordentlige forhold, hvilket jeg vil rette henvendelse til ministeren om,” siger den radikale retsordfører, Kristian Hegaard, til TV 2.

 

Ros til psykiatrisk hospital med flugtfange og til luksusfængsel

Den nærmest hysteriske mediedækning over forholdene i Udrejsecenter Ellebæk overser imidlertid det faktum, at Europarådets Torturkomité skam også har ros til nogle institutioner.

 

Således beskriver Europarådet ifølge Ritza ”Sikringen for psykiatriske patienter i Slagelse er en ”rollemodel” for lignende institutioner”.

 

Spørgsmålet er dog, om personalet på den psykiatriske afdeling i Slagelse er af samme opfattelse.

 

Sent tirsdag eftermiddag blev den berygtede bandeleder Herman Dilshad Saleh, der sad varetægtsfængsel i surrogat på hospitalet, befriet af bevæbnede mænd med to pistoler.

 

De sigtede truende på hospitalet, affyrede skud i gulvet og stak derpå af med den befriede bandeleder.

 

Senere har politiet anholdt fem mænd, der er mistænkt for at have deltaget i befrielsesaktionen. To af dem blev anholdt i Spanien, medens en anden blev anholdt på et bordel i Hamborg, hvor han var kommet i slagsmål.

 

Også det lukseriøse og milliarddyre Storstrøm Fængsel, hvor fangerne kan beundre kunstværker indkøbt for i alt 5,8 millioner kroner, får rosende ord med på vejen af Europarådet, der beskriver forholdene som ”fremragende”.

 

Fængselsforbundet: useriøs og udokumenteret rapport om Ellebæk

Europarådets kritik af personalet Udlændingecenter Ellebæk har fået Fængselsforbundets formand, Bo Yde Sørensen, til tasterne.

 

I et nyhedsbrev udsendt i går tirsdag skriver Yde Sørensen blandt andet:

 

”Rapporten fra Europarådets Torturkomité rejser desuden anklager mod personalet i Ellebæk. Den dokumentation, der skal underbygge anklagerne, er udtalelser fra en af de frihedsberøvede i udlændingecentret, der siger, at han er udsat for vold af personalet,” skriver Bo Yde Sørensen blandt andet og fortsætter:

 

”Det er så tynd en dokumentation, at rapporten bliver utroværdig i mine øjne. Så grove anklager kræver stærk dokumentation.”

 

Formanden for Fængselsforbundet understreger i i den forbindelse, at:

 

”Det er endnu mere under lavmålet, når jeg så oplever, at folketingspolitikere viderebringer den slags udokumenterede påstande som fakta på Twitter. Skulle vi ikke lige have dømt nogen skyldig, før vi hænger dem?”

 

De er udviste, men nægter at forlade landet

Udlændingecenter Ellebæk er ikke noget fængsel i og med, at de afviste asylansøgere på centret kan forlade stedet, hvis de vil samarbejde med myndighederne om deres hjemrejse.

 

Men det nægter de, og det er således helt frivilligt, at de er der i stedet for at få betalt en flybillet til deres hjemland.

 

Ligeledes frygter myndighederne, at de vil gå under jorden i Danmark og leve illegalt, hvis de ikke er under konstant opsyn.

 

Som tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) udtrykte det på TV 2 den 10. marts 2019 i forbindelse med, at hun også håbede at de dårlige forhold ville få dem til rejse frivilligt.

 

”Det her er jo ikke et tag-selv-bord. Det her er endestationen. Der er kun én ting at sige herfra, og det er, at man skal rejse hjem, og derfor er det klart, at så tilbyder vi også nogle meget skrabede forhold, lød det dengang fra Inger Støjberg, som understregede:

 

”Hvis man havde samarbejdet med myndighederne, så var man for eksempel kommet på Center Avnstrup, som har langt bedre forhold.”

 

Ligeledes handler det om at holde styr på, hvor de er. ”Man kan ikke rende rundt og lede efter dem i hele landet,” som Inger Støjberg har udtrykt det.

 

Inger Støjbergs afløser, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), har anlagt samme linje.

 

”Sådanne tiltag, finder jeg generelt, er nødvendige i forhold til at sikre et effektivt udsendelsessystem,” skrev Tesfaye i efteråret 2019 til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg.

 

Danmark har fået tre måneder, men regeringen vil ikke ændre noget

Europarådet har givet Danmark tre måneder til enten at forbedre forholdene på Udlændingecenter Ellebæk eller helt nedlægge centret.

 

Regeringen har på trods af kritikken og tidsfristen på tre måneder dog ikke planer om at ændre forholdene på Udlændingecenter Ellebæk.

 

Det fastslår justitsminister Nick Hækkerup (S)

 

”Grundlæggende kommer vi til at blive ved med at have et center som Ellebæk, som ligner et fængsel, og hvor det ikke skal være rart at være. Dem, der opholder sig der, skal motiveres til at rejse ud af Danmark,” siger Nick Hækkerup til Ritzau og understreger:

 

”Det er folk, som er kommet hertil, og som har fået deres sag grundigt behandlet. Det er blevet konstateret, at de ikke har noget grundlag for at opholde sig her. De skal rejse ud af landet, og det her er et skub i ryggen.”

 

Og sådan bliver det åbenbart, uanset hvad Morten Østergaard & Co. måtte mene.

 

Læs også:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2019-03-10-tv-2-fik-adgang-til-udlaendingecenter-som-de-foerste-her-bor-de-afviste-og-det

 

https://mail.google.com/mail/u/0/?tab=rm&ogbl#inbox/FMfcgxwGCkbBLczsvpvKFJPqqGRlKGzh

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…