Erdogan sender masser af migranter mod Europa – men grækerne viser, hvor vigtigt det er at forsvare sine grænser, og de skal støttes

Arkivfoto fra angreb på den græske grænse (Skærmprint Youtube)

Tusindvis af migranter prøver fortsat at trænge ind over den græske grænse. Målet for de fleste er at komme videre op til de velhavende lande i Europa og søge asyl dér.

 

Migranterne er lokket til den græske grænse af den tyrkiske præsident Erdogan. Han bildte dem ind, at grænsen til Grækenland var åben, men det gjaldt kun på den tyrkiske side af grænsen.

 

Samtidig sørgede den tyrkiske stat for busser, taxaer og andet, der transporterede de håbefulde migranter til grænsen, så de kunne forsøge at tvinge sig vej ind. Menneskesmuglere i både betalt af Tyrkiet har også fragtet migranter over til de græske øer, der i forvejen er ved at bukke under for asylpresset.

 

Men Grækenland har lukket grænsen på land ganske effektivt. Nu ved migranterne ikke, hvad de skal stille op, og mange af dem føler sig svigtede af den tyrkiske præsident, der lokkede dem afsted med en løgn.

 

Noget tyder på, at Erdogan har forregnet sig

Erdogans formål med sit store fupnummer, der skal få folk til at storme den græske grænse, er at lægge pres på EU.

 

Han vil have flere penge af EU, og han vil have politisk støtte fra EU og NATO til at bekæmpe regimet i Syrien, der er støttet af Rusland. Erdogan ser sig selv som den store beskytter af de islamister, der bekæmper det syriske regime. Og han er aggressiv, fordi Rusland har dræbt tyrkiske soldater.

 

Men noget tyder på, at Erdogan har forregnet sig med sine krav til EU. Fra EU’s side er der foreløbig ingen tegn på, at man vil bøje sig for den tyrkiske aggression.

 

Det får den altid storskrydende tyrkiske præsident til at slynge nye, vilde trusler ud mod EU. Han peger på, at der i alt befinder sig 3,7 millioner flygtninge i Tyrkiet, som han kan sende af sted mod grænsen.

 

”I skal ikke have vores penge – vi giver dem til grækerne i stedet”

Foreløbig får Erdogan dog en kold skulder fra EU. Man gør det klart, at man helhjertet støtter EU-landet Grækenland, som Erdogan forsøger at ramme med flygtningekaos.

 

De to topfolk i EU-apparatet, Kommissionens formand Ursula von der Leyen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, har aflagt besøg i Grækenland og forsikret om deres solidaritet.

 

”Vi vil holde skansen og forblive enige,” sagde von der Leyen under et besøg ved grænsen sammen med den græske ministerpræsident Kyrios Mitsotakis.

 

Østrigs udenrigsminister Alexander Schallenberg er under sit besøg i landet gået et skridt videre. Hans besked til Tyrkiet er kort fortalt: ”I skal ikke have vores penge – vi giver dem til grækerne i stedet.”

 

Så simpelt vil det ikke være i praksis. EU vil fortsat være interesseret i at forsøge at reparere sin aftale med Tyrkiet, som har betydet, at flygtninge er blevet holdt tilbage fra at rejse til Europa.

 

Men ingen ved, om det kan lade sig gøre. Og den østrigske udenrigsministers reaktion er et udtryk for, at man har fået nok af Erdogans primitive forsøg på pression.

 

Dansk støtte til grækerne

Det er ved at gå op for de fleste af EU-landenes ledere, at man ikke kan overlade kontrollen med asylstrømmen til Erdogan. Man må selv tage ansvaret og være parat til at konfrontere den truende tyrkiske tyran.

 

Derfor er der fuld enighed om, at man ved fælles anstrengelser skal lukke den græske grænse af for den asylstrøm, som Erdogan prøver at piske frem.

 

Vel er mange af EU-landene svage i deres udlændingepolitik. Men de er trods alt enige om, at de ikke vil have en gentagelse af den massive tilstrømning, som ramte Europa i 2015-16.

 

Så en række af landene viser større vilje til at forsvare EU’s grænser, end de gjorde dengang. Det gælder også Danmark.

 

Statsminister Mette Frederiksen har således i et brev til sine kolleger i Grækenland og Bulgarien givet udtryk for denne nye forsvarsvilje.

 

Danmark tilbyder EU’s grænseagentur, Frontex, at stille et Challenger-overvågningsfly til rådighed i regionen. Andre former for hjælp kan komme på tale.

 

Migranter skal ikke spadsere frit op ad vores motorveje

Grækenlands egen indsats bør også forpligte alle EU-landene. Den græske regering har leveret et ihærdigt forsvar for landets grænser mod migrantpresset.

 

Der kan stadig komme en masse bøvl og ballade med Erdogan. Der kan stadig være EU-politikere – med Merkel i spidsen – som er alt for villige til at bøje af for hans pression.

 

Men der er trods alt kommet en større vilje til grænsekontrol og grænseforsvar – både ved EU’s grænser og ved de nationale grænser.

 

I 2015 lod en dansk regering migranter krydse grænsen og spadsere fuldstændig uhindret op ad motorvejen.

 

Den tid er forbi.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…