En gyser for passionerede gyser-fans

Af Lone Nørgaard

*** tre stjerner ud af seks

 

Leigh Whannell (født 1977) er australsk manuskriptforfatter, producer, instruktør og skuespiller. Han har instrueret tre film: ”Insidious: Chapter 3” (2015), ”Upgrade” (2018) og senest THE INVISIBLE MAN (’Den usynlige mand’), der er en moderne variant af H.G. Wells science-fiction roman med samme titel.
Den oprindelige historie handler om videnskabsmanden Griffin, der opnår at kunne gøre sig usynlig. Usynligheden udnytter han til at begå en række forbrydelser, herunder mord. Da han til sidst bliver dræbt, kommer hans krop til syne igen.

 

Handling
Cecilia (Elisabeth Moss) er gift med øjenspecialisten Adrian Griffin (sic!) (Oliver Jackson-Cohen). De bor i en pragtfuld palævilla beliggende højt oppe på en skrænt lige ud til havet. Men der er noget helt galt i ægteskabet, hvor Adrian i stigende grad kontrollerer hustruens mindste bevægelse med både fysisk og psykisk vold. Cecilia bliver klar over, at hvis hun skal overleve, må hun prøve at flygte.

 

Hun har held med at komme et sovemiddel i Adrians glas, få sat overvågningskameraerne ud af funktion og flygte ned til den nærliggende landevej. Her har Cecilia aftalt, at søsteren skal samle hende op i sin bil, og derfra kører de til et skjulested hos politimanden (Aldis Hodge), der bor med sin datter i et parcelhus i et forstadskvarter.

 

De første uger kan Cecilia næsten ikke tro, at flugten er lykkedes – og ser sig hele tiden frygtsomt over skulderen. Men så kommer nyheden: Adrian har begået selvmord.

 

Adrians bror, der er advokat, indkalder til et møde, hvor testamentet bliver læst op: Cecilia er arving til fem millioner dollars, der via en fond vil blive udbetalt i portioner over de næste fem år.

 

Alt tegner således lyst, men så begynder der at ske mærkelige hændelser. Der udbryder pludselig brand i huset, Cecilias tegninger er forsvundet i forbindelse med en jobsamtale, og hun føler sig overvåget.

 

ER Adrian virkelig død? Eller har han fundet en metode til at gøre sig usynlig, så han kan leve op til sit løfte – eller retter sagt truslen – om at gøre hendes liv til et helvede? Ikke mindst ved at sætte hende i et vanvidslys hos sine nærmeste?

 

Mere skal ikke røbes her.

 

Instruktøren kan sit kram

Jeg er absolut ikke i målgruppen for denne film – da jeg hverken er særligt vild med science-fiction eller gysere. Medmindre vi taler Hitchcocks “Vertigo”-konceptet!  Derfor skal min vurdering også tages med et gran – eller adskillige teskefulde – salt.

 

Instruktøren kan sit kram og spiller på alle de gængse gyserstrenge (kameraføring, musik, bestialske overgreb, pludselige chok mv.), og hovedpersonen bliver også fint dækket af Elisabeth Moss. Men i min optik bliver det hurtigt trættende med scener skåret over den samme skabelon, også selv om slutningen føjer en lidt mere interessant facet til historien.

 

Er man passioneret gyserfan tilsat science fiction er ”The Invisible Man” naturligvis et must. Hvis den cocktail ikke lige står øverst på filmgenre-hitlisten, er der mange og bedre bud på et bif-besøg.

 

Længde: 125 minutter

  • Medvirkende: Elisabeth Moss, Oliver Jackson-Cohen, Harriet Dyer m.fl.
  • Instruktør: Leigh Whannell
  • Manuskriptforfatter: Leigh Whannell
  • Censur: 15 år
  • Premieredato: torsdag d. 27. februar
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…